НАЧАЛО Други

Пазарната капитализация на Microsoft се покачи с $400 милиарда през 2023 г. – ето защо

май 10, 2023 15:04 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарната капитализация на Microsoft се покачи с $400 милиарда през 2023 г. – ето защо

След като Microsoft разкри, че ще инвестира $10 милиарда в OpenAI, производител на базираният на AI чатбот, ChatGPT, пазарната капитализация на компанията скочи с $400 милиарда.

Само за 3 месеца акциите на Microsoft успяха да осигурят на инвеститорите си 40-кратна възвръщаемост.

Microsoft навлиза в AI сектора

Още през януари Microsoft сподели намерението си да направи значителна инвестиция от $10 милиарда в OpenAI, стартъпа, отговорен за популярния инструмент, задвижван от изкуствен интелект – ChatGPT.

Инвестицията е част от кръг на финансиране с участието на други инвеститори и се очаква да оцени OpenAI на впечатляващите $29 милиарда. Запознати източници разкриха, че сделката трябва да бъде завършена до края на 2023 г., както е посочено в срочните документи, изпратени на потенциалните инвеститори.

Инвестицията на Microsoft в ChatGPT би могла да подпомогне усилията ѝ в областта на уеб търсенето, тъй като в момента Google доминира на пазара. Макар че браузърът Bing на Microsoft има само малък дял от световния пазар на търсачки, очаква се сделката с OpenAI да подобри възможностите за търсене на Microsoft и да позволи на компанията да се противопостави на доминиращата позиция на Google.

Към момента на писане на статията Microsoft (MSFT) се търгува на цена от $308 след 6.65% скок през последните 30 дни. Текущата пазарна капитализация на компанията е около $2.29 трилиона.

За ChatGPT

От няколко седмици технологичната общност е развълнувана от ChatGPT. Този инструмент, който работи като модел за обработка на естествен език, е предназначен за генериране на текст, който много наподобява човешкия.

ChatGPT, член на фамилията големи езикови модели GPT-3, намира приложения в широк диапазон – от разработване на код до писане на есета.

В доклад, публикуван през декември, Morgan Stanley изследва дали ChatGPT представлява заплаха за Google. Брайън Новак, водещ анализатор на Alphabet в банката, изказа предположение, че езиковите модели могат да спечелят пазарен дял и потенциално да нарушат позицията на Google като основна входна точка в интернет.

OpenAI, създадена от предприемача Сам Алтман през 2015 г., пусна ChatGPT за публично ползване в края на ноември. В рамките на пет дни след пускането му, ChatGPT привлече над 1 милион потребители, както обяви Алтман. Въпреки големия оптимизъм за потенциала му, проектът има значителни разходи поради огромното търсене на сървърите му след гръмката му популярност.

Изкуственият интелект като заплаха за обществото

Джефри Хинтън, пионер в областта на изкуствения интелект, изрази загриженост относно заплахата от изкуствения интелект, която надминава дори изменението на климата. Хинтън подчерта необходимостта от справяне с рисковете, свързани с AI, независимо от бившия му работодател – Alphabet.

Макар да признава важността на изменението на климата, Хинтън смята, че потенциалните последици от напредналия AI изискват незабавно внимание. Той отбеляза сложността на справянето с рисковете, свързани с AI, в сравнение с намаляването на въглеродните емисии.

Хинтън подчерта значението на сътрудничеството между технологичните лидери и политиците за ефективно справяне с последиците от AI.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Още една държава зарязва долара, за да купува петрол

В сряда Уилям Руто, президентът на Кения, представи нова инициатива за справяне с кризата с долара, която включва приемане на стратегия за закупуване на петрол с националната валута – кенийския шилинг.

юни 1, 2023 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.