НАЧАЛО Други

Пазарите на петрол се държат стабилно, въпреки несигурността в Близкия изток

16.03.2024 14:18 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарите на петрол се държат стабилно, въпреки несигурността в Близкия изток

Въпреки геополитическото напрежение в Близкия изток, по-специално конфликта в Газа и прекъсването на морския трафик в Червено море от страна на йеменските хути, световните пазари на петрол останаха относително стабилни.

Цените на петрола се колебаят около $80 за барел, подкрепени от продължаващите съкращения на производството на ОПЕК+ с общ размер 2.2 милиона барела дневно, удължени до средата на годината. Саудитска Арабия, заедно с ключови държави производителки на петрол като Ирак, ОАЕ, Кувейт и Русия, се ангажираха с тези съкращения, като се стремят към постепенно възстановяване на производството в зависимост от пазарните условия.

Прогнозите от мартенския “Месечен доклад за петролния пазар” на ОПЕК сочат стабилен ръст на търсенето на петрол от 2.2 милиона барела дневно през 2024 г., който леко ще намалее до 1.8 милиона барела дневно през 2025 г., основно поради очаквания икономически растеж в ключови региони като Индия, Китай и САЩ. Ръст на предлагането извън ОПЕК през 2024 г. се очаква от Канада, Бразилия и Норвегия, докато в САЩ се очаква забавяне на ръста на производството.

Въпреки рекордния добив на петрол в САЩ от 20 милиона барела на ден в края на 2023 г., прогнозите сочат забавяне на растежа през следващите години. ОПЕК предвижда световното търсене на петрол да достигне 104.5 милиона барела дневно през 2024 г., подкрепено от силното търсене на въздушен транспорт и промишлените дейности, особено в страните извън ОИСР.

Въпреки напрежението в Червено море бяха избегнати сериозни прекъсвания на доставките на петрол, като транспортните маршрути бяха отклонени от региона, макар и с повишени разходи. Доставките от Либия се възстановиха, а Ирак надхвърли производствените си цели въпреки затварянето на тръбопроводи. Проучването обаче показва, че ОПЕК+ колективно е надвишил квотите си за февруари.

Решението на ОПЕК да удължи срока на съкращаване на доставките има за цел да намали нивата на запасите в страните-потребителки и предвижда забавяне на ръста на производството извън ОПЕК. Организацията очаква увеличаване на търсенето на нейния суров петрол, което да достигне около 28.5 милиона барела дневно през 2024 г. и приблизително 28.8 милиона барела дневно през 2025 г. Поддържането на единството в рамките на алианса остава предизвикателство, особено по отношение на прилагането на новите производствени квоти и спазването на целите.

Усилията за поддържане на стабилността и сигурността на пазара са от първостепенно значение за ОПЕК+, което се подчертава от неотдавнашните констатации, според които ефективната комуникация допринася за стабилизирането на пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Руски министър с важно съобщение за финансовото бъдеще на съюза

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков сподели в интервю, че страните от БРИКС обсъждат използването на трансакции със стабилни монети и на платформа за плащания в CBDC с цел подобряване на финансовата интеграция.

24.04.2024 7:00 1 мин. четене

БРИКС: Ще замени ли съюза долара с криптовалути?

Страните от БРИКС развиват смела програма за отказ от щатския долар в полза на единна криптовалута за международна търговия.

23.04.2024 16:00 2 мин. четене

Уличиха двама адвокати от SEC в неправомерни действия срещу крипто проект

Двама адвокати на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) – Майкъл Уелш и Джоузеф Уоткинс – подадоха оставка след критики от страна на федерален съдия за работата им по крипто дело, свързано с платформата DEBT Box на Digital Licensing Inc.

23.04.2024 15:00 1 мин. четене

Прогноза за бъдещето на долара от Morgan Stanley

Morgan Stanley прогнозира светло бъдеще за щатския долар (USD), въпреки опасенията във финансовата сфера за неговата уязвимост в условията на многополюсен валутен пейзаж.

23.04.2024 14:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.