НАЧАЛО Регулации

Паричната политика ще бъде рестриктивна – Л. Брейнард

11.10.2022 18:37 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Паричната политика ще бъде рестриктивна – Л. Брейнард

Федералният резерв ще продължи да затяга паричната политика в опит да укроти инфлацията, заяви заместник-председателят на централната банка Лаел Брейнард.

Силната инфлация на щатските долари е следствие от шоковете, предизвикани от глобална пандемия, ограничените вериги за доставки поради нахлуването на Русия в Украйна и високата икономическа несигурност, заяви Брейнард в речта си на 64-ата годишна среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Чикаго. 

Федералният резерв отчита високото разпространение на лихвените проценти, както и силата на долара и тази на външното икономическо търсене, каза тя. 

Трансграничните ефекти от непредвидени промени в лихвените и валутните курсове могат да засилят по-ниската толерантност към риска, като се има предвид крехката ликвидност на основните финансови пазари, каза Брейнард. Това би могло да създаде предизвикателства пред политиците, ако тези рискове се материализират.

“Паричната политика ще бъде рестриктивна за известно време”, каза Брейнард, като добави, че ще са необходими кумулативни усилия за намаляване на темповете на инфлация.

Спад в БВП

Въпреки че благодарение на по-високите лихвени проценти предлагането е в по-добро съответствие с търсенето, реалният брутен вътрешен продукт (БВП) е намалял с близо 1% на годишна база, а реалните частни вътрешни покупки също са се понижили от 6.4% на годишна база през миналата година до едва 1.3% през тази, каза Брейнард.

Намалелите потребителски разходи може да са резултат от по-ниските спестявания на домакинствата, които се оценяват на почти 25% по-малко спрямо предходните тримесечия, каза Брейнард. Това, съчетано с повишаването на лихвените проценти и затягането на по-широките финансови условия, означава ограничено възстановяване през втората половина на годината при относително слаб растеж на БВП.

Има и някои положителни моменти. Брейнард посочи, че силният ръст на заплатите и високите разходи за наеми и жилища се очаква да намалят високата инфлация. С преместването на търсенето от стоки към услуги, намаляването на цените на основния внос и отпушването на веригите за доставки се очаква цените на основните стоки да се нормализират отпреди пандемията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава признаци на сила – какво да следим?


Пандемията доведе до увеличаване на маржовете в търговските сектори, които се очаква да се балансират с увеличените запаси, облекчените ограничения в предлагането и охлаждането на търсенето, което според Брейнард ще допринесе за намаляване на инфлацията при стоките.

На фона на различните мнения за бъдещата инфлация една четвърт от анкетираните очакват цените да бъдат около или под сегашните нива през следващите 5-10 години, каза Брейнард.

Освен това плахи признаци за възстановяване на равновесието на пазара на труда идват от неофициални доклади, които сочат, че пазарът на труда се възстановява, каза Брейнард.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Италия затяга законите за крипто сектора

Италия е готова да въведе строги мерки за борба с манипулирането на крипто пазара като част от по-широки усилия за засилване на надзора спрямо риска в сектора.

21.06.2024 11:23 1 мин. четене

Още един американски щат отмени лиценза на Binance.US

Binance.US, американският клон на крипто борсата Binance, в момента е изправен пред интензивен регулаторен контрол, който може да застраши позициите му на пазарa в САЩ.

21.06.2024 6:30 1 мин. четене

Индия глоби крипто борсата Binance с $2.25 милиона

Индийското звено за финансово разузнаване (FIU) наложи глоба на крипто борсата Binance в размер на 188.2 млн. рупии ($2.25 милиона) за предоставяне на услуги на индийски клиенти, без да са спазени разпоредбите на страната за борба с прането на пари (AML).

20.06.2024 16:00 1 мин. четене

Бразилия въвежда нови регулации за чуждестранните крипто бизнеси

Бразилия е проактивна в приемането на криптовалутите и световните крипто пазари, като на големите борси Binance, Coinbase, OKX и KuCoin се обръща по-сериозно внимание.

20.06.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.