НАЧАЛО Регулации

Паричната политика ще бъде рестриктивна – Л. Брейнард

октомври 11, 2022 18:37 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Паричната политика ще бъде рестриктивна – Л. Брейнард

Федералният резерв ще продължи да затяга паричната политика в опит да укроти инфлацията, заяви заместник-председателят на централната банка Лаел Брейнард.

Силната инфлация на щатските долари е следствие от шоковете, предизвикани от глобална пандемия, ограничените вериги за доставки поради нахлуването на Русия в Украйна и високата икономическа несигурност, заяви Брейнард в речта си на 64-ата годишна среща на Националната асоциация за бизнес икономика в Чикаго. 

Федералният резерв отчита високото разпространение на лихвените проценти, както и силата на долара и тази на външното икономическо търсене, каза тя. 

Трансграничните ефекти от непредвидени промени в лихвените и валутните курсове могат да засилят по-ниската толерантност към риска, като се има предвид крехката ликвидност на основните финансови пазари, каза Брейнард. Това би могло да създаде предизвикателства пред политиците, ако тези рискове се материализират.

„Паричната политика ще бъде рестриктивна за известно време“, каза Брейнард, като добави, че ще са необходими кумулативни усилия за намаляване на темповете на инфлация.

Спад в БВП

Въпреки че благодарение на по-високите лихвени проценти предлагането е в по-добро съответствие с търсенето, реалният брутен вътрешен продукт (БВП) е намалял с близо 1% на годишна база, а реалните частни вътрешни покупки също са се понижили от 6.4% на годишна база през миналата година до едва 1.3% през тази, каза Брейнард.

Намалелите потребителски разходи може да са резултат от по-ниските спестявания на домакинствата, които се оценяват на почти 25% по-малко спрямо предходните тримесечия, каза Брейнард. Това, съчетано с повишаването на лихвените проценти и затягането на по-широките финансови условия, означава ограничено възстановяване през втората половина на годината при относително слаб растеж на БВП.

Има и някои положителни моменти. Брейнард посочи, че силният ръст на заплатите и високите разходи за наеми и жилища се очаква да намалят високата инфлация. С преместването на търсенето от стоки към услуги, намаляването на цените на основния внос и отпушването на веригите за доставки се очаква цените на основните стоки да се нормализират отпреди пандемията.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн дава признаци на сила – какво да следим?


Пандемията доведе до увеличаване на маржовете в търговските сектори, които се очаква да се балансират с увеличените запаси, облекчените ограничения в предлагането и охлаждането на търсенето, което според Брейнард ще допринесе за намаляване на инфлацията при стоките.

На фона на различните мнения за бъдещата инфлация една четвърт от анкетираните очакват цените да бъдат около или под сегашните нива през следващите 5-10 години, каза Брейнард.

Освен това плахи признаци за възстановяване на равновесието на пазара на труда идват от неофициални доклади, които сочат, че пазарът на труда се възстановява, каза Брейнард.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Биткойн е единственото комодити – твърди главата на CFTC

Председателят на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) твърди, че само един крипто актив на пазара се счита за стока.

декември 3, 2022 12:25 1 мин. четене

Италия ще регулира печалбите от криптовалути с 26% данък

От 2023 г. с нов закон Италия ще наложи данък върху капиталовите печалби от криптовалути, а данъкоплатците ще имат възможност да декларират стойността на активите си

декември 1, 2022 23:01 1 мин. четене

Биткойн (BTC): Бразилия легализира плащанията с криптовалути

Законопроектът, който беше одобрен от Сената през април, сега се нуждае от одобрението на изпълнителната власт, за да стане закон.

ноември 30, 2022 21:04 1 мин. четене

Чанпен Джао сподели мнението си за крипто регулациите

Чанпен Джао, главният изпълнителен директор на Binance твърди, че световните правителства трябва да регулират сферата на дигиталните активи, вместо да ѝ се противопоставят.

ноември 29, 2022 12:56 1 мин. четене