НАЧАЛО Други

Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

юни 10, 2023 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пакистан разкри амбициозен план за дигитална валута

Държавната банка на Пакистан наскоро обяви плана си за създаване на дигитална валута, подобна на Биткойн, присъединявайки се към други държави в стремежа им да създадат дигитална валута на централната банка (CBDC).

Пакистан има за цел да въведе своя собствена дигитална валута, която ще има характеристики, сравними с тези на Биткойн, като заместител на физическата валута. Този ход е в съответствие със световната тенденция, наблюдавана при други държави, които разработват свои CBDC.

Въвеждането на дигитална валута в Пакистан се очаква да преустанови използването на физическата валута, да намали разходите по транзакциите и да повлияе на движението на капитала в обществото.

Шукат Бизинджо, допълнителен директор на Групата за дигитални финансови услуги в Държавната банка на Пакистан (SBP) спомена, че Пакистан активно проучва концепцията за бичи/мечи договори с възможност за кол опции (callable bull/bear contracts – CBBC) като потенциален начин за въвеждане на дигитални валути.

Бизинджо изтъкна участието на Държавната банка на Пакистан в оценката и консултациите с други централни банки относно CBBC и дигиталните валути на централните банки по време на речта си на Международната конференция за мобилна търговия 2023.

Освен това Държавната банка на Пакистан води разговори с местни бизнес лидери за въвеждане на дигитални валути в страната. Длъжностното лице подчерта и напредъка, постигнат от институциите за електронни пари (EMI) в сферата на електронното банкиране.

EMI успешно въведоха портфейли за електронни пари за клиенти и предприятия, както и други възможности за дигитални плащания като предплатени карти и безконтактни плащания.

Освен това служителят на SBP спомена, че в момента 12 EMI се намират на различни етапи от получаването на лицензи от централната банка.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как изглежда бъдещето на икономиката на САЩ според Bank of America

През септември 2023 г. икономиката на САЩ надмина очакванията въпреки предизвикателствата, породени от усилията на страните от БРИКС срещу долара.

октомври 1, 2023 16:00 2 мин. четене

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене

Правителството на САЩ се спаси от това да спре да работи

Конгресът на САЩ прие закон, който предотврати скъпоструващото спиране на работата на федералните агенции и осигури функционирането на правителството до 17 ноември.

октомври 1, 2023 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия иска да се създаде единна дигитална валута за съюза

Докато икономическата коалиция БРИКС проучва алтернативи на щатския долар, Русия се застъпва за създаването на единна дигитална валута за търговия в рамките на блока.

октомври 1, 2023 9:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.