НАЧАЛО Други

От какво се подхранва инфлацията в САЩ и работи ли планът на Фед?

октомври 30, 2023 22:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
От какво се подхранва инфлацията в САЩ и работи ли планът на Фед?

Федералният резерв се сблъсква с двойната тенденция на повишена икономическа активност и забавяне на инфлацията след последната корекция на лихвените проценти през юли.

Малко вероятно е този дебат относно придържането към традиционните икономически модели да повлияе съществено на предстоящото заседание, на което се очаква Фед да запази настоящите лихвени проценти за цялостна оценка.

Някои твърдят, че неотдавнашното рязко повишаване на дългосрочните лихвени проценти замества повишаването на лихвените проценти от страна на Фед, което намалява непосредствената необходимост от действия. Този дебат обаче може да повлияе на бъдещите решения, като потенциално доведе до повишаване на лихвените проценти през декември или след това въз основа на предстоящите данни.

Конвенционалните модели, свързващи търсенето и предлагането за прогнозиране на инфлацията, може да се окажат изправени пред предизвикателства. Въпреки че показателите сочат почти нулева разлика в производството, безработицата остава под оценяваното от Фед дългосрочно равнище, а икономиката нарасна значително над своя потенциал.

Показателите за инфлацията обаче се смекчиха. Това поставя дилема: или растежът трябва да се свие, или инфлацията неизбежно ще се повиши, което ще наложи по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

Някои официални лица предупреждават да не се следват стриктно историческите корелации, като се застъпват за подход, отчитащ променящата се икономическа динамика. Те смятат, че възстановяването на предлагането и повишаването на лихвените проценти от страна на Фед предотвратяват прегряването и потенциалния инфлационен натиск.

Скептиците се противопоставят на повишаването на лихвените проценти единствено въз основа на стабилното търсене или данните за заетостта. Те изискват доказателства за стабилизиране на инфлацията.

Привържениците на традиционния модел се опасяват от постоянни прогнози за намаляваща инфлация, които не се сбъдват. Те вярват, че обществените очаквания за връщане на инфлацията от Фед на 2% ще повлияят върху определянето на заплатите и цените.

Резултатите от пазара на труда ще имат ключово значение в този дебат. Ако търсенето надхвърля потенциала, свитият пазар на труда би трябвало да генерира инфлационен ръст на заплатите. Представителите на Фед ще следят отблизо прираста на компенсациите за третото тримесечие. Въпреки стабилния растеж на заетостта председателят на Фед Джером Пауъл не е толкова загрижен за прекомерно свития пазар на труда, позовавайки се на последните показатели за растеж на заплатите, съответстващи на инфлационната цел на Фед от 2%.

В заключение, Федералният резерв се сблъсква с нюансиран дебат относно ефикасността на конвенционалните икономически модели предвид последните събития. Някои се застъпват за предпазлив подход, отчитайки променящата се динамика на търсенето и предлагането, докато други наблягат на историческите корелации.

Представянето на пазара на труда ще има ключово значение при определянето на по-нататъшните действия, което допълнително усложнява ситуацията.

Основният въпрос остава: Дали настоящата икономическа активност представлява заплаха за постигането на целта на Фед за инфлация от 2%? Смята се,че именно този въпрос ще определи бъдещите решения по паричната политика.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

2 акции, които може приятно да изненадат инвеститорите през 2024 година

В условията на оживен пазар общата тенденция на инвеститорите е да се насочват към добре познати акции. Привлекателността на популярността обаче не винаги означава стабилна инвестиция.

декември 3, 2023 12:00 4 мин. четене

Кой печели най-много от сделката между Binance и правителството на САЩ?

След неотдавнашното споразумение на стойност над $4 милиарда между Binance и американските власти конкурентите в сферата на обмена на криптовалути, а именно Coinbase и Bybit, се превърнаха в значителни печеливши.

декември 3, 2023 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Още 20 държави искат да се присъединят към алианса

Според изявленията на южноафриканския посланик Анил Сооклал в неотдавнашно интервю, има официални заявления от 20 нови държави, които искат да се присъединят към алианса БРИКС.

декември 3, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.