НАЧАЛО Други

От днес нататък съдбата на основателят на FTX е в ръцете на журито по делото

ноември 2, 2023 18:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
От днес нататък съдбата на основателят на FTX е в ръцете на журито по делото

Съдебният процес срещу Сам Банкман-Фрийд, който приковава вниманието на криптообщността в продължение на пет седмици, е към своя край, като 12 съдебни заседатели ще решат съдбата му още в четвъртък.

Основният въпрос, пред който са изправени, е дали 31-годишният основател на FTX, борса за криптовалути, умишлено е измамил клиенти, кредитори и инвеститори.

Прокурорите твърдят, че Банкман-Фрийд, заедно с трима топ мениджъри, е организирал схема за кражба на $14 милиарда в депозити на клиенти, използвайки “тайна” задна врата за достъп на сестринската си компания Alameda Research. Предполага се, че средствата са били пренасочени към различни инвестиции, изплащане на заеми, политически вноски и недвижими имоти.

По време на заключителните аргументи помощник-прокурорът Никълъс Роос подчерта, че делото се върти около възприятието, кражбата и алчността, като твърди, че Банкман-Фрийд е бил наясно с присвояването на средства на клиенти от страна на ” Alameda”, което го прави виновен за измамата. За разлика от него, Банкман-Фрийд твърди, че грешки в управлението, а не измама, са довели до падението на FTX.

В продължение на три дни Банкман-Фрийд се изказваше смело, дистанцирайки се от конкретни решения на компанията и твърдеше, че според него използването на средства на FTX от страна на Alameda е било допустимо и правилно отразено в балансите. Той заяви още, че не е знаел, че средствата на клиентите са използвани за уреждане на дългове на Alameda до октомври 2022 г.

Адвокатът на защитата Марк Коен твърди, че нито един свидетел не е дал показания за това, че Банкман-Фрийд е инструктирал за незаконни дейности, призовавайки журито да прави разлика между лоши бизнес решения и измамни намерения.

Той подчерта, че ако съдебните заседатели смятат, че Банкман-Фрийд е действал добросъвестно, той не трябва да бъде признат за виновен.

Банкман-Фрийд е изправен пред седем различни обвинения, включително за телеграфна измама и пране на пари, които могат да доведат до присъда от над 100 години. Освен това той е изправен пред допълнителни съдебни производства през следващата година.

Помощник-прокурорът на САЩ Даниел Сасун притиска Банкман-Фрийд във връзка с изявленията му пред репортери и действията, предприети през 2022 г., когато бе установено, че средствата на клиентите на FTX са използвани за дългове на Alameda. Отговорите на Банкман-Фрийд често включваха варианти на “не съм сигурен” или “не си спомням“, което предизвика порицание от страна на съдията.

Прокурор Роос твърди, че младежът е съставил самоцелен разказ, за да се дистанцира от измамните дейности на FTX, изтъквайки шест случая, в които е можел да разкрие значителните задължения на Alameda и злоупотребата със средства на клиенти, но е предпочел да не го направи.

По-специално, през септември 2021 г. Банкман-Фрийд ръководи закупуването на приблизително $2 милиарда в акции на FTX, въпреки че приходите на FTX са само $1 милиард. По-късно същата година той коментира и електронна таблица, в която нетната стойност на активите на Alameda е изчислена на отрицателна стойност от $2.7 милиарда.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Исторически срив на долара предстои според Питър Шиф

В разгара на стремежа на алианса БРИКС да се откаже от зависимостта си от щатския долар икономистът Питър Шиф направи забележителна прогноза за бъдещето на валутата.

декември 3, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.