НАЧАЛО Крипто Крими

Основател на крипто проект обвинен в пране на пари

13.03.2024 20:40 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основател на крипто проект обвинен в пране на пари

Лицето, което стои зад Bitcoin Fog, утвърдена услуга за смесване на криптовалути, беше признато за виновно от федерално жури във Вашингтон във вторник за това, че е позволило прането на над 1.2 милионa (BTC), което се равнява на приблизително $865 милиона към момента на писане на статията

Роман Стерлингов, 35-годишен гражданин с двойно гражданство ot Русия и Швейцария, беше задържан на международното летище в Лос Анджелис през април 2021 г. Срещу него са повдигнати обвинения, включително за пране на пари, ръководене на нелицензиран бизнес за предаване на пари и участие в предаване на пари без надлежно разрешение. След ареста му Стерлингов е обвинен и в участие в заговор за пране на пари.

По време на задържането си и последвалия съдебен процес Стерлингов и неговият правен екип последователно отхвърлят твърденията за прякото му участие в управлението на Bitcoin Fog или за извличане на печалба от нейните услуги макар той да признава, че е използвал платформата. Въпреки твърденията му за невинност, след едномесечен съдебен процес съдебните заседатели постановиха осъдителна присъда по всичките четири обвинения.

Сега Стърлингов се присъединява към нарастващия списък на лица, свързани с услуги за смесване на криптовалути, които са осъдени на лишаване от свобода, което отразява продължаващите усилия на властите в САЩ и Европа за борба с незаконните дейности в крипто сферата.

По време на съдебния процес срещу Стерлингов бяха представени показанията на други две лица, замесени в престъпления, свързани с криптовалута. Сред тях са Лари Хармън, бивш главен изпълнителен директор на Биткойн миксера Helix, и Иля Лихтенщайн, който заедно със съпругата си Хедър Морган е участвал в прането на $3.6 милиарда в BTC от хакерската атака срещу Bitfinex през 2016 г.

Очаква се изходът от процеса срещу Стърлингов да окаже влияние върху предстоящите съдебни производства с участието на разработчиците на Tornado Cash Алексей Перцев и Роман Сторм, които са планирани да се проведат съответно в Нидерландия и САЩ по-късно тази година.

Присъдата на Стерлигов трябва да бъде произнесена на 15 юли, като за най-тежкото обвинение може да бъде осъден на максимален срок от 20 години затвор. Тор Екеланд, адвокатът на Стерлингов, обяви плановете си за обжалване чрез съобщение в X (Twitter).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Ripple се съгласиха да платят $10 милиона глоба на SEC

Вместо това Ripple се съгласи да плати максимална санкция от $10 милиона, която е значително по-ниска от гражданската санкция, поискана от SEC.

23.04.2024 21:07 2 мин. четене

Нов крипто проект изчезна с $32 милиона

Вчера се появи информация за ново развитие по отношение на проекта ZKasino (ZKAS) и неговия алткойн.

22.04.2024 9:00 1 мин. четене

Индиец открадна близо $10 милиона в крипто – ето как

Тази седмица индийски гражданин се призна за виновен по обвинения в САЩ за създаването на фалшива версия на уебсайта на Coinbase, която му позволява да открадне данните за вход и да отмъкне над $9.5 милиона в криптовалута от стотици жертви.

21.04.2024 11:00 2 мин. четене

Официални обвинения за лицето, откраднало $110 милиона от Mango Markets

Крипто търговецът Аврам Айзенберг беше осъден в четвъртък за участието си в сделки, извършени през октомври 2022 г., за които се твърди, че са имали за цел да източат над $100 милиона от Mango Markets, както се посочва в доклад на Bloomberg.

19.04.2024 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.