НАЧАЛО Регулации

Още една държава наложи забрана на крипто проекта Worldcoin

26.03.2024 20:12 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава наложи забрана на крипто проекта Worldcoin

Португалският регулаторен орган за данни предприе решителна стъпка, като нареди на Worldcoin, проекта за сканиране на ириса на очите, ръководен от Сам Алтман, да прекрати дейностите си по събиране на биометрични данни за период от 90 дни.

Този ход отразява нарастващите опасения относно нарушаването на неприкосновеността на личните данни, свързани с инициативата. Регулаторният орган, CNPD, подчерта значителните рискове, свързани с правата на гражданите за защита на данните, което наложи спешна намеса за намаляване на потенциалните вреди.

Решението има значителна тежест, особено като се има предвид, че повече от 300,000 лица в Португалия вече са предоставили своите биометрични данни на Worldcoin. Това подчертава мащаба на проблема и спешността на регулаторните действия. Действията на CNPD следват рязко нарастване на броя на жалбите, вариращи от неразрешено събиране на данни от непълнолетни лица до предизвикателства, свързани с изтриване на данни и оттегляне на съгласие.

Макар Worldcoin да поддържа съответствие със съответните закони и разпоредби, компанията признава необходимостта от бързо справяне с докладваните проблеми. Яник Прейвиш, служител по защита на данните на Worldcoin Foundation, потвърди ангажимента на компанията да разрешава опасения, повдигнати както от регулаторните органи, така и от потребителите. Директивата на CNPD обаче означава временно преустановяване на събирането на данни в очакване на по-нататъшно разследване и анализ на жалбите.

Тази регулаторна намеса се добавя към нарастващия контрол, пред който е изправена Worldcoin в световен мащаб. Подобни предизвикателства се появиха и в други държави, където опасенията за нарушаване на неприкосновеността на личния живот и сигурността на данните предизвикаха регулаторни действия.

Тъй като дигиталният пейзаж продължава да се развива, спазването на регулаторните изисквания и решаването на проблемите, свързани с неприкосновеността на личния живот, ще останат от решаващо значение за проекти като Worldcoin, които целят да използват биометрични данни за иновативни цели.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Още една държава забрани копаенето на Биткойн

Наскоро китайското посолство напомни, че “Законът за забрана на добива на криптовалути и други виртуални активи” в Ангола официално е влязъл в сила.

21.04.2024 10:00 2 мин. четене

Американски сенатори искат да забранят алгоритмичните стабилни монети

Сенаторите Синтия Лумис и Кирстен Джилибранд съвместно предложиха нов законопроект, насочен към регулиране на стабилните монети, което отразява нарастващата спешност в Конгреса да се обърне внимание на регулаторния надзор върху дигиталните валути.

18.04.2024 11:00 2 мин. четене

Ще забрани ли Виетнам криптовалутите?

Министерството на правосъдието на Виетнам подчерта, че липсва конкретна правна рамка за регулиране на криптовалутите и виртуалните активи в страната, въпреки че те не са забранени.

14.04.2024 19:00 1 мин. четене

Как липсата на глобални крипто регулации се отразява на пазарите

Пазарът на криптовалути, въпреки бързия си растеж и широкото приемане, работи в регулаторна среда, която в значителна степен не е пригодена за всички участници на пазара, за инвеститорите и за цялостната стабилност на крипто екосистемата.

11.04.2024 17:15 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.