НАЧАЛО Други

Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара

май 22, 2023 6:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара

Появи се и друг съюз на страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), който постигна консенсус за отказ от долара в световната търговия.

Блокът на АСЕАН възнамерява да насърчи използването на съответните си валути за трансгранични транзакции, като по този начин намали значението на щатския долар.

Неотдавна лидерите на 10 държави от Югоизточна Азия подписаха декларация за преустановяване на използването на щатския долар в международната търговия с цел вместо него да се насърчават местните им валути.

АСЕАН се състои от 10 държави членки: Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Десетте държави се споразумяха колективно да намалят транзакциите в щатски долари и да увеличат използването на родните си валути за глобални разплащания.

Освен това търговията между тези държави ще се осъществява с техните съответни валути, като се изключат транзакциите с държави извън АСЕАН.

Очаква се този ход да засили силата на местните валути на страните от АСЕАН и да допринесе за постепенното намаляване на господстващото положение на щатския долар.

Това е значителна стъпка, предприета от развиващите се източни държави, за да оспорят господството на долара.

Освен това, ако тази динамика продължи, е възможно много други развиващи се страни да се обединят в усилията си да сложат край на хегемонията на щатския долар.

Официалната декларация на страните от АСЕАН ясно заявява ангажимента им да насърчават родните валути, а не да разчитат на щатския долар.

Декларацията е одобрена и приета от лидерите на съответните държави и нейните разпоредби са правно обвързващи. Освен това държавите от АСЕАН изразиха намерението си да засилят двустранните и многостранните платежни дейности в рамките на алианса.

В декларацията като цяло се посочва, че тя е приета от лидерите на АСЕАН, за да се улеснят двустранните и многостранните договорености за платежна свързаност, като по този начин се засили икономическата интеграция чрез създаване на възможност за бързи, безпроблемни и по-рентабилни трансгранични плащания в целия регион.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн спадна до под $27,000 – какво друго се случи на пазара?

По време на следобедната търговия в Азия в четвъртък Биткойн падна под $27,000. По подобен начин Етериум и повечето други криптовалути от топ 10, които не са стабилни, също отбелязаха спадове, въпреки че като цяло реализираха седмични печалби. 

юни 2, 2023 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Стана ясно къде ще бъде срещата на съюза

Министърът на външните работи на Южна Африка Наледи Пандо съобщи, че предстоящата годишна среща на върха на БРИКС ще се проведе в Йоханесбург, като по този начин отговори на опасенията относно местоположението на събитието.

юни 2, 2023 6:00 1 мин. четене

БРИКС: Какво ще стане ако Мексико се присъедини?

Според доклад на Bloomberg Мексико е една от 19-те държави, които са проявили интерес да се присъединят към БРИКС. Въпреки това от Мексико все още не са подали официалното си заявление за присъединяване към алианса.

юни 1, 2023 20:00 2 мин. четене

Nvidia стигна до трилион долара на фона на AI бумa

Благодарение на нарастващото търсене на технологии за изкуствен интелект, Nvidia за кратко се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара.

юни 1, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

6 Отговори на “Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара”
  1. Е сега се почна по съседски като в български вход без управител Всеки иска да е по неговото

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.