Home

Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара

22.05.2023 6:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара

Появи се и друг съюз на страните от АСЕАН (Асоциация на страните от Югоизточна Азия), който постигна консенсус за отказ от долара в световната търговия.

Блокът на АСЕАН възнамерява да насърчи използването на съответните си валути за трансгранични транзакции, като по този начин намали значението на щатския долар.

Неотдавна лидерите на 10 държави от Югоизточна Азия подписаха декларация за преустановяване на използването на щатския долар в международната търговия с цел вместо него да се насърчават местните им валути.

АСЕАН се състои от 10 държави членки: Бруней, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Мианмар, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Десетте държави се споразумяха колективно да намалят транзакциите в щатски долари и да увеличат използването на родните си валути за глобални разплащания.

Освен това търговията между тези държави ще се осъществява с техните съответни валути, като се изключат транзакциите с държави извън АСЕАН.

Очаква се този ход да засили силата на местните валути на страните от АСЕАН и да допринесе за постепенното намаляване на господстващото положение на щатския долар.

Това е значителна стъпка, предприета от развиващите се източни държави, за да оспорят господството на долара.

Освен това, ако тази динамика продължи, е възможно много други развиващи се страни да се обединят в усилията си да сложат край на хегемонията на щатския долар.

Официалната декларация на страните от АСЕАН ясно заявява ангажимента им да насърчават родните валути, а не да разчитат на щатския долар.

Декларацията е одобрена и приета от лидерите на съответните държави и нейните разпоредби са правно обвързващи. Освен това държавите от АСЕАН изразиха намерението си да засилят двустранните и многостранните платежни дейности в рамките на алианса.

В декларацията като цяло се посочва, че тя е приета от лидерите на АСЕАН, за да се улеснят двустранните и многостранните договорености за платежна свързаност, като по този начин се засили икономическата интеграция чрез създаване на възможност за бързи, безпроблемни и по-рентабилни трансгранични плащания в целия регион.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис е готова за президентската надпревара: Какъв е планът ѝ?

Камала Харис може да се кандидатира за президент на Демократическата партия и да замени Джо Байдън. Тази промяна повдига въпроси относно нейните икономически политики и тяхното въздействие върху САЩ.

23.07.2024 21:00 2мин. четене

Доналд Тръмп отрече слуховете, че министър на финансите ще бъде директора на JPMorgan или BlackRock

Неотдавна в социалните мрежи се появиха слухове, че Доналд Тръмп иска да назначи Джейми Даймън от JPMorgan или Лари Финк от BlackRock за министър на финансите.

23.07.2024 19:45 1мин. четене

Глобиха най-големият копач на Биткойн (BTC) със $139 милиона

Marathon Digital Holdings, най-големият копач на Биткойн (BTC), листнат на NASDAQ, беше глобен със $139 милиона за нарушаване на споразумение.

23.07.2024 19:30 1мин. четене

Алткойн сезонът идва според експерт от екипа на Shiba Inu

Експертът по маркетинг в социалните медии на екипа на Shiba Inu (SHIB), известен на общността като “Lucie”, наскоро публикува туит, в който отправи оптимистично послание към поддръжниците на Shiba Inu.

23.07.2024 19:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

6 Отговори на “Още един съюз тръгва по стъпките на БРИКС и се обръща срещу долара”
  1. Е сега се почна по съседски като в български вход без управител Всеки иска да е по неговото

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.