НАЧАЛО Други

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

18.05.2024 13:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

В доклада за средата на 2024 г. се подчертава по-благоприятната икономическа прогноза за Съединените щати и няколко големи развиващи се пазари, включително Бразилия, Индия и Русия.

Според доклада сега се очаква световната икономика да нарасне с 2.7% през тази година, което е увеличение спрямо прогнозираните през януари 2.4 %. За 2025 г. се очаква растежът да бъде 2.8%.

Перспективите ни са предпазливо оптимистични, но има и значителни резерви“, заяви Шантану Мукерджи, директор на отдела за икономически анализи и политики на ООН, по време на пресконференцията, на която беше представен докладът.

Отбелязват се още предизвикателства като продължителните високи лихвени проценти, трудностите при изплащането на дълговете, продължаващото геополитическо напрежение и климатичните рискове, особено за най-бедните страни в света и малките островни държави.

Мукерджи спомена, че макар инфлацията да е намаляла от пика си през 2023 г., тя остава „признак за основната нестабилност на световната икономика“.

Цените на енергията и храните в световен мащаб се повишават през последните месеци, но по-обезпокоителен проблем е запазването на инфлацията над целевата стойност от 2%, определена от централните банки в много развити страни“, отбеляза той.

В по-неблагоприятно отношение докладът на ООН прогнозира, че икономическият растеж в Африка ще бъде 3.3%, което е намаление спрямо прогнозираните в началото на 2024 г. 3.5%.

Докладът обяснява това със слабите икономически перспективи в най-големите африкански икономики – Египет, Нигерия и Южна Африка, както и със седем африкански държави, които са изправени пред „дългови затруднения“, и с тринадесет други държави с „висок риск от дългови затруднения“.

Мукерджи изрази особена загриженост по отношение на тази по-ниска прогноза за Африка, като отбеляза, че на континента живеят приблизително 430 милиона души, живеещи в крайна бедност, и близо 40 % от недохраненото население в света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Следващата акция, която може да достигне $1 трилион според Bank of America

В четвъртък се появиха спекулации от Bank of America, че Broadcom може да бъде следващият актив на фондовия пазар с оценка от $1 трилион.

15.06.2024 7:30 2 мин. четене

Байдън може да изгуби президентските избори според Марк Кюбан – ето защо

Въпреки че администрацията на Байдън се ориентира към крипто индустрията, силните страни в бизнеса остават недоволни от прекрачването на границата, което се прави от председателя на SEC Гари Генслер по различни въпроси, свързани с крипто сегмента.

15.06.2024 7:00 2 мин. четене

Инвестициите в крипто надминаха $1 милиард през май

Според данни на KuCoin през май на крипто пазара са направени инвестиции за над $1 милиард, въпреки че е отбелязан лек спад в сравнение с предходния месец.

15.06.2024 6:30 2 мин. четене

Тази акция може да засенчи печалбите от Nvidia през следващите 6 години

Бет Киндиг, главен технологичен анализатор в I/O Fund, твърди, че сред основните играчи в областта на изкуствения интелект (AI) може да има пренебрегната възможност.

15.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.