НАЧАЛО Биткойн

ООН отправя предупреждение за Биткойн

ноември 6, 2023 22:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ООН отправя предупреждение за Биткойн

Скорошно проучване на ООН подчерта опасенията относно въздействието на Биткойн (BTC), най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, върху околната среда.

Изследването, проведено от Университета на ООН и организацията Earth’s Future, разкри, че макар и популярен, Биткойн има значителни последици за околната среда поради дейността си по добив.

Разглеждайки 76 държави, които добиват Биткойн в периода 2020-2021 г., проучването установява, че глобалната мрежа за добив на Биткойн консумира 173.42 тераватчаса електроенергия. Ако се разглежда като държава, това потребление на енергия би се наредило на 27-мо място в света, изпреварвайки държави като Пакистан. Това води до въглероден отпечатък, подобен на изгарянето на 84 милиарда килограма въглища или работата на 190 електроцентрали, работещи с природен газ.

Забележително е, че 45% от енергийните доставки на Биткойн са от въглища, а 21% – от природен газ. Възобновяемите енергийни източници, като водната енергия, съставляват 16 %. Ядрената енергия допринася с 9%, а слънчевата и вятърната енергия съставляват съответно 2% и 5%.

В проучването се подчертава и значителният отпечатък на добива на Биткойн върху водата и земята. Използваната вода се равнява на запълването на над 660,000 плувни басейна с олимпийски размери, което би могло да задоволи битовите нужди от вода на над 300 милиона души в селските райони на Субсахарска Африка. Освен това земният отпечатък надхвърля 1.4 пъти площта на Лос Анджелис.

Професор Кавех Мадани, ръководител на проучването, подчерта, че тези констатации не трябва да възпират използването на дигитални активи. Вместо това той призова да се инвестира в регулаторни мерки и технологичен напредък, за да се повиши ефективността на глобалната финансова система, като същевременно се сведе до минимум въздействието върху околната среда.

Китай се очертава като най-голямата държава, занимаваща се с добив на BTC, следвана от Съединените щати, Казахстан, Русия, Малайзия, Канада, Германия, Иран, Ирландия и Сингапур.

Предвид тези констатации учените от ООН предлагат препоръки на правителствата за наблюдение и намаляване на въздействието на криптовалутите върху околната среда. Те също така се застъпват за инвестиции в по-енергийно ефективни дигитални валути с намалено въздействие върху околната среда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Над 90% от всичките Биткойн токени вече са добити – колко остават?

Цялото предлагане на Биткойн, ограничено до 21 милиона токена, се добива постоянно от създаването му през 2009 г. насам, като след 14 години приблизително 93% от това общо предлагане, е добито.

декември 9, 2023 14:00 2 мин. четене

Крипто китовете местят стотици милиони – накъде отиват активите?

Напоследък вниманието привличат движения на големи суми под формата на криптовалути като Биткойн (BTC), Етериум (ETH) и различни алткойни.

декември 9, 2023 8:00 2 мин. четене

Мнението на директора на JPMorgan за Биткойн е лицемерно според Майк Новограц

Основателят и главен изпълнителен директор на Galaxy Digital Майк Новограц участва в предаването Squawk Box по-рано в четвъртък и отговори на неотдавнашните клевети на Джейми Даймън по адрес на Биткойн, наричайки ги “олицетворение на лицемерието”.

декември 8, 2023 18:00 2 мин. четене

Топ крипто акциите, които предложиха повече печалби от Биткойн през 2023 година

Биткойн отбеляза значителен ръст през тази година, като от началото на годината досега е нараснал с над 150%. Въпреки това той остава с около 36% под пиковата си стойност, достигната през ноември 2021 г.

декември 8, 2023 17:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.