НАЧАЛО Крипто Крими

OneCoin е измама от самото начало, призна съратник на Ружа Игнатова

декември 17, 2022 13:59 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
OneCoin е измама от самото начало, призна съратник на Ружа Игнатова

В петък един от основателите на известната схема OneCoin се призна за виновен по федерални обвинения в САЩ.

Това се случи в резултата на разследването на една от най-големите финансови измами на всички времена, според доклад на Министерството на правосъдието.

Според прокурорите предполагаемият проект за криптовалута е бил измама още от самото си начало през 2014 г. OneCoin, чийто съосновател е Карл Грийнууд, е създал пирамидална схема, за да я продава на милиони хора, генерирайки приходи от поне $4 милиарда. 

45-годишният Грийнууд, за когото се твърди, че е нарекъл инвеститорите „идиоти“ във вътрешно съобщение, се призна за виновен в измама и заговор за пране на пари.

„Карл Себастиан Грийнууд е управлявал една от най-големите международни схеми за измама, извършвани някога“, заяви Деймиан Уилямс, прокурор в САЩ на Южния окръг на Ню Йорк. 

Грийнууд и неговите съучастници, сред които беглецът Ружа Игнатова, измамиха нищо неподозиращи жертви с милиарди долари, твърдейки, че OneCoin ще бъде ‘убиецът на Биткойн’.

Казва се, че Игнатова и Грийнууд са замислили и оперирали OneCoin като измама. Прокуратурата посочва, че в кореспонденция между двамата от лятото на 2014 г. те наричат OneCoin – „trashy coin“ или боклук. На 9 август 2014 г. Игнатова описва и стратегията си за „излизане“ от измамата:

Вземайте парите и бягайте и обвинявайте някой друг за това… 


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Сам Банкман-Фрийд ще прекара Коледа в ареста


Игнатова, известна като „криптокралицата“, продължава да е в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) с най-издирваните лица като основател на OneCoin. ФБР предлага награда от $100,000 за информация, която да доведе до нейния арест.

Уилямс заяви, че този случай и други неотдавнашни действия имат за цел да изпратят „ясно послание, че преследваме всички, които се опитват да използват екосистемата на криптовалутите за измами, без значение колко големи или сложни сте“.

Грийнууд, гражданин на Швеция и Обединеното кралство, беше арестуван в дома си в Тайланд през 2018 г. и екстрадиран в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Крипто Крими Новини

Хакери представящи се за Robinhood се опитаха да разпространят фалшив токен

Хакери проникнаха в профилите на Robinhood в социалните мрежи с цел да разпространят фалшив токен наречен RBH в Binance Smart Chain (BSC).

януари 27, 2023 11:07 1 мин. четене

Севернокорейски хакери свързани с кражбата на $100 милиона от Harmony

В понеделник ФБР потвърди, че Lazarus Group и APT 38 стоят зад кражбата на $100 милиона от блокчейн платформата Harmony през юни миналата година и са се опитали да изперат парите чрез протокола за поверителност RAILGUN.

януари 26, 2023 21:00 1 мин. четене

Европол задържа крипто на стойност над $19 милиона свързани с Bitzlato

Като част от мерките за правоприлагане, предприети срещу криптоборсата Bitzlato – Европол заяви, че са задържани крипто портфейли, в които има дигитални активи на стойност над $19 милиона.

януари 24, 2023 16:11 2 мин. четене

SEC също обвини Аврам Айзенберг за хакването на Mango Markets

Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ обвини Аврам Айзенберг за хакването на Mango Markets, при което от платформата бяха откраднати криптоактиви на стойност $116 милиона.

януари 22, 2023 19:24 2 мин. четене