НАЧАЛО Други

Огромен спад на инфлацията в САЩ без рецесия все още е възможен

ноември 9, 2023 7:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромен спад на инфлацията в САЩ без рецесия все още е възможен

Председателят на Федералния резерв на Чикаго Остан Гулсби изрази оптимизъм относно възможността за постигане на "златен път" в настоящата икономическа ситуация.

Той наблегна на потенциала за намаляване на инфлацията, без да се предизвика значителна рецесия, като подчерта необичайния характер на момента. Гулсби изтъкна, че неотдавнашният спад на темповете на инфлация е забележително постижение.

Въпреки че понастоящем базисната инфлация възлиза на 3.7% на годишна база, което е доста над целта на Фед от 2%, Гулсби вижда напредък в ограничаването на ценовия натиск. Той спомена най-бързото понижение на темповете на инфлация през 1982 г. и посочи потенциала за подобен спад през следващите месеци.

Икономиката показала устойчивост пред лицето на неотдавнашните мерки за затягане на коланите. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна със стабилен темп от 4.9% на годишна база, надминавайки очакванията.

Въпреки това Гулсби призна предизвикателството да се постигне този “златен път” в условията на исторически висока инфлация. Той отбеляза, че такова значително намаляване на инфлацията без голяма рецесия е безпрецедентно, и призова за проактивно управление.

В перспектива Гулсби подчерта значението на вземането на решения, основани на данни, в унисон с неотдавнашните изявления на председателя Джером Пауъл.

Пауъл посочи, че Фед все още не е финализирал решенията за предстоящото заседание през декември, подчертавайки ангажимента си да адаптира политиките при необходимост.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ скочи с още $240 милиарда – Робърт Кийосаки отправи предупреждение за икономиката

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, подчерта неотложната заплаха от нарастващия американски дълг, който само през ноември е нараснал с $240 милиарда.

декември 10, 2023 18:00 1 мин. четене

10 американски милиардера, които станаха още по-богати през 2023 година

Богатството на милиардерите нарасна значително през тази година благодарение на процъфтяващия фондов пазар, който се характеризира с над 20-процентно увеличение на индекса S&P 500 и над 50-процентно увеличение на Nasdaq 100 от началото на годината.

декември 10, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа въвежда нови регулации за развитието на изкуствения интелект

Европейските законодатели постигнаха новаторско споразумение за регулиране на изкуствения интелект (AI), което проправя пътя за цялостен закон за AI в западните държави.

декември 10, 2023 16:00 2 мин. четене

БРИКС: Ето коя държава може да замести Аржентина като нов член на съюза

По време на годишната среща на върха на БРИКС 2023 алиансът обяви разширяване на дейността си с участието на шест държави. 

декември 10, 2023 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.