НАЧАЛО Други

Огромен спад на чуждестранните инвестиции в Китай

11.05.2024 16:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Огромен спад на чуждестранните инвестиции в Китай

Преките чуждестранни инвестиции (FDI) в Китай са намалели с 56% на годишна база през първото тримесечие на тази година, според официални данни, публикувани от Държавната администрация за чуждестранна валута на Китай.

Данните подчертават колебанието на световния бизнес да инвестира в икономика, изправена пред предизвикателства, свързани със слабото вътрешно търсене.

През тримесечието чуждестранните компании са направили преки инвестиции в размер на $10.3 милиарда в проекти като строителство на заводи, но нетното финансиране е по-ниско в сравнение със същия период на миналата година, въпреки че новите инвестиции надвишават изтегления капитал поради напускане или съкращаване на персонал.

Спадът на преките чуждестранни инвестиции е очевиден от второто тримесечие на 2022 г. насам, когато икономиката беше значително смутена от Ковид пандемията в Шанхай. Тенденцията се запази и през периода юли-септември миналата година, когато се наблюдаваше първият регистриран нетен тримесечен отлив на преки чуждестранни инвестиции.

Един от ключовите фактори, допринасящи за спада на чуждестранните инвестиции, е липсата на вътрешно търсене, което отслабва очакванията за растеж. Китайските дъщерни дружества на чуждестранни мултинационални компании отбелязаха нетен отлив на дългови инструменти в размер на $8.8 милиарда, което показва, че чуждестранните им собственици изтеглят средства от операциите си в Китай.

Печалбите на дружествата с чуждестранна капитализация се възстановяват бавно, като през първото тримесечие общите приходи нарастват с над 10% на годишна база, но все още са под нивата, наблюдавани през първото тримесечие на 2021 г.

Напрежението между САЩ и Китай по отношение на усъвършенстваните полупроводници, както и преразгледаният закон за борба с шпионажа, приет от Пекин през юли 2023 г., допринесоха за това чуждестранните инвеститори да станат по-предпазливи по отношение на китайския пазар. Съществуват опасения, че този спад на преките чуждестранни инвестиции може да доведе до продължителна стагнация на китайската икономика, като потенциално забави технологичните иновации и повишаването на производителността поради забавяне на привличането на средства, таланти и други ресурси от чужбина.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изкуственият интелект се оказа по-добър във финансовите прогнози от хората

Ново проучване установи, че GPT-4 на OpenAI превъзхожда човешките възможности за анализ на финансови отчети и изготвяне на прогнози.

30.05.2024 9:30 2 мин. четене

Robinhood обяви обратното изкупуване на акции за $1 милиард

Във вторник Robinhood Markets обяви първия си план да изкупи обратно свои акции на стойност $1 милиард. Този ход е част от стратегията на компанията да премине от стартиращата си фаза към по-зрял етап.

30.05.2024 8:30 1 мин. четене

Готов ли е света за масовото приемане на крипто?

Ако глобалното приемане на криптовалутите се утрои тази година и достигне 15%, резултатът вероятно ще бъде хаотичен.

30.05.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Отношенията на Венецуела със съюза са “изключителни”

Президентът на Венецуела Николас Мадуро определи отношенията на страната си с членките на БРИКС и БРИКС+ като “изключителни”.

30.05.2024 7:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.