НАЧАЛО Алткойни

Общността на EOS прави значителна крачка към децентрализирано управление

декември 10, 2021 11:26 4 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Общността на EOS прави значителна крачка към децентрализирано управление

Block.one трябваше да получи още 67 милиона EOS през следващите шест до седем години от блокчейна на EOS.

Но общността се разбунтува, анулира допълнителните плащания – и иска да придобие правата върху интелектуалната собственост на EOS.

Общността на EOS избра да спре текущите плащания към Block.one – компанията, която първоначално е проектирала мрежата – поради твърдения, че вече не действа в най-добрия интерес на мрежата.

Спряно бе издаването на 67 милиона EOS ($250 милиона), които трябваше да бъдат разпределени през следващите шест до седем години. Това ще засегне и Брок Пиърс – съосновател на издателя на стабилни монети Tether и съосновател на Block.one – тъй като Block.one каза, че той ще получи около половината от токените.

Чрез консенсус на супер мнозинството, мрежата EOS взе бъдещето си в свои ръце, като гласува да уволни Block.one и да спре да им предоставя токени. Това започва нова ера за EOS и подчертава силата на блокчейна да даде възможност на общността да се изправим срещу корпоративни интереси, които не са в съответствие с техните„, каза Ив Ла Роуз, лидер на EOS Network Foundation.

Какво се обърка

След като събра $4 милиарда в ICO, Block.one пусна софтуера за блокчейна EOS, който стартира през юни 2018 г. Това е делегирана мрежа за доказателство за залог, управлявана от 21-те водещи производители на блокове, които са гласувани от притежатели на токен. Тези 21 производители на блокове, взети заедно, имат контрол над цялата мрежа – но могат да бъдат гласувани извън системата.

В замяна на подкрепата на EOS блокчейна, Block.one трябваше да получи 100 милиона EOS ($376 милиона) за 10 години – около 10% от общото предлагане.

През следващите години общността на EOS беше донякъде разочарована от ангажимента на Block.one към блокчейна на EOS, по отношение на предоставянето на случаи на употреба за него, според EOS Network Foundation (ENF). 

Въпреки че първоначално направи голямо разкритие за платформа за социални медии, наречена Voice, по-късно се оказа, че тя няма да работи на EOS (и така или иначе до голяма степен се превърна в NFT платформа). След това Block.one обяви планове за изграждане на децентрализирана борса, наречена Bullish, но това също не трябваше да работи на EOS.

Не Пропускай: Конкурент на Етериум може да експлодира с 500%

През август 2021 г. беше сформирана група от съществуващи членове на EOS и продуценти на блокове, наречена ENF. Тя назначи La Rose, която преди това управляваше производителя на EOS блокове EOS Nation, за свой лидер.

През ноември La Rose направи реч, в която очерта плановете си за мрежата. Той каза, че EOS е бил подведен от Block.one и трябва да намери нов път напред. 

Това, което преживяваме, е промяна, при която общността на EOS се поставя в позиция да може да се отдалечи от Block.one, като по същество ги [премахва чрез форк]„, каза той.

Няколко дни по-късно Block.one обяви, че е дал или продал 45 милиона EOS на Helios, нов фонд, създаден от Брок Пиърс, за да обслужва общността на EOS. Осем милиона от токените вече са предоставени и контролирани от Block.one, докато 37 милиона все още са предоставени (което означава, че те все още не са пуснати от мрежата).

Сложни преговори

През следващият месец и половина ENF се включи в диалози с Block.one. Основната цел беше да се завладее интелектуалната собственост на мрежата EOS, а основният ливъридж за преговаряне беше продължаването на плащанията на EOS към Block.one от мрежата.

Но един ключов проблем, според ENF, е, че интелектуалната собственост на EOS се намира в баланса на Bullish, което означава, че Block.one ще трябва да я закупи от борсата. Това предизвика блокада, тъй като Block.one нямаше публично да се ангажира да получи обратно интелектуалната собственост от Bullish.

Не Пропускай: Ето защо Биткойн (BTC) спадна – Glassnode

Вместо това Block.one публикува прессъобщение, в което обявява, че възнамерява да предостави 30 милиона EOS, които очакваше да получи на ENF. Токените ще бъдат раздадени с течение на времето по преценка на Block.one.

Това обаче беше незадоволително за ENF, тъй като не предостави на общността права върху интелектуалната собственост. В резултат на това производителите на блокове в мрежата се обединиха, за да спрат едностранно текущите плащания към Block.one, включително токените, които той е определил за Helios. Не е ясно дали тези токени някога ще бъдат раздадени или по-нататъшните преговори могат да доведат до освобождаване на плащанията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Алткойни Новини

Aptos (APT) има повече потенциал от Solana (SOL) – Coin Bureau

Блокчейн протоколът от първи слой Aptos (APT) набира инерция, превръщайки се в един от най-добре представящите се алткойни на криптопазара.

февруари 7, 2023 16:37 2 мин. четене

Cardano: Големите инвеститори бутат цената нагоре – Santiment

Santiment твърди, че увеличението на цената на Cardano (ADA) от миналата седмица се дължи главно на голямото натрупване от страна на големи инвеститори.

февруари 6, 2023 19:00 2 мин. четене

Polygon (MATIC): 2023 може да е добра година за актива – Bloomberg Intelligence

Според възгледите на Майк Макглоун от Bloomberg Intelligence за крипто пространството през февруари, Polygon (MATIC) ще се радва на значително масово приемане.

февруари 6, 2023 18:00 3 мин. четене

Шиба Ину: Да очакваме ли възход през следващите няколко седмици?

Популярен крипто стратег смята, че меме токена Шиба Ину (SHIB) може да се позиционира за възход през следващите седмици.

февруари 6, 2023 17:00 2 мин. четене