НАЧАЛО Други

Обединените арабски емирства с поредната голяма сделка за петрол

06.05.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Обединените арабски емирства с поредната голяма сделка за петрол

Съобщава се, че компания, свързана с управляващото семейство на Абу Даби, се е съгласила да отпусне заем от $12.9 милиарда на Южен Судан в замяна на петрол, отбелязвайки една от най-големите сделки за суров петрол, сключвани някога.

Тази сделка, почти два пъти по-голяма от годишния БВП на Южен Судан, беше сключена по време на срещата на върха за климатичните промени COP28 в Дубай през декември.

Според Bloomberg, позовавайки се на непубликуван доклад на група, назначена от Съвета за сигурност на ООН, базираният в Дубай отдел за проекти на Хамад Бин Халифа (HBK DOP) и бившият министър на финансите на Южен Судан Бак Барнаба Чол са постигнали споразумение за заема между декември и февруари.

Съгласно условията Южен Судан се ангажира да произвежда петрол най-малко до 2043 г., надхвърляйки очакваното изчерпване на настоящите петролни запаси. Петролът е значителна част от приходите на Южен Судан, като представлява 90% от приходите и почти целия износ. Страната, бореща се с конфликт, глад и бежанска криза от съседен Судан, е изправена пред икономически предизвикателства, включително обезценяване на валутата и нарастващо търсене на щатски долари.

HBK DOP, основана от шейх Хамад Бин Халифа Ал Нахаян, далечен роднина на управляващата фамилия Ал-Нахаян в Абу Даби, ще получава петрол с отстъпка от Южен Судан до две десетилетия. Съобщава се, че Южен Судан ще продава своя петрол с $10 по-малко за барел в сравнение с международния еталон.

Въпреки потенциала за висока възвръщаемост, заемите, обвързани с петролни предприятия, могат да представляват риск за изплащане. Южен Судан има история на неизпълнение на подобни споразумения. Например, предишен заем от $446 милиона доведе до изплащане на само $95 милиона, което представляваше значителни загуби на приходи за правителството.

Отпускането на 70% от заема за развитие на инфраструктурата в Южен Судан има за цел да засили икономическите перспективи на страната.

HBK DOP преди това е участвала в различни начинания, включително опит за придобиване на дял във футболния клуб Бейтар Йерусалим и съвместно предприятие за киберсигурност в ОАЕ с израелски партньори. Значителните инвестиции на ОАЕ в Африка, включително обещание от $35 милиарда за Египет за развитието на крайбрежен курорт и специална икономическа зона, подчертават нарастващите икономически връзки с континента.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръст на инфлацията в три германски провинции – какво означава това

Инфлацията в три германски провинции се повиши през май, което свидетелства за потенциално леко увеличение на националната инфлация в най-голямата европейска икономика, въпреки спада в една от провинциите.

30.05.2024 6:00 1 мин. четене

Все повече американци се насочват към крипто според проучване на Grayscale

Проучване, проведено от Grayscale и The Harris Poll, разкрива, че все повече американци се обръщат към криптовалутите.

29.05.2024 23:00 2 мин. четене

Пазарната капитализация на Nvidia е все по-близо до тази на Apple

Преди това само Microsoft Corp. (MSFT) и Apple са достигнали прага от $3 трилиона. Докато пазарната стойност на Apple междувременно спада, тази на Microsoft остава около $3.20 трилиона.

29.05.2024 22:00 2 мин. четене

Слуховете за приемане на Биткойн в Аржентина са преувеличени, казва представител на Ел Салвадор

Неотдавнашните разговори между Аржентина и Ел Салвадор относно Биткойн подхраниха спекулациите за евентуално приемане на дигиталната валута в Аржентина.

29.05.2024 21:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.