НАЧАЛО Други

Ново развитие в рекордната сделка за петрол на Саудитска Арабия

31.05.2024 16:30 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ново развитие в рекордната сделка за петрол на Саудитска Арабия

В четвъртък правителството на Саудитска Арабия подаде документи за продажбата на нов дял в държавния петролен гигант Aramco, с което може да набере до $13.1 милиарда - сделка, която ще помогне за финансирането на плана на престолонаследника принц Мохамед бин Салман за диверсификация на икономиката.

В основната част на сделката Саудитска Арабия може да набере $12 милиарда, като предложи около 1.545 милиарда акции на Aramco, което се равнява на около 0.64% от компанията, ако определи цената на продажбата в горния край на диапазона от около $7.12, според подадената от Aramco информация на Саудитската борса в Рияд.

Стойността на сделката може да нарасне до $13.1 милиарда при т.нар. опция “greenshoe“, която би позволила продажбата на близо 1.7 милиарда акции, или 0.7% дял. Тази опция позволява на банкерите да използват акции за стабилизиране на цената на предлагането.

Инвеститорите отдавна очакват продажбата на акции, тъй като енергийният гигант се стреми да разшири базата си, като същевременно генерира средства за ускоряване на програмата за икономическа диверсификация на Саудитска Арабия.

Предлагането е кулминацията на дългогодишните усилия да се продаде още една част от една от най-ценните компании в света след рекордното първично публично предлагане през 2019 г., което събра $29.4 милиарда. Около 10% от последното предлагане ще бъдат запазени за инвеститори на дребно, в зависимост от търсенето.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън коментриа слуховете за партньорство на Cardano с Илон Мъск

Наскоро Тони Едуард, домакин и основател на Thinking Crypto, проведе интервю с Чарлз Хоскинсън, създателят на Cardano, в което той имаше възможност да изрази мнението си за проваления потенциал на сътрудничеството с главния изпълнителен директор на Tesla и собственик на X (Twitter) Илон Мъск.

13.06.2024 11:30 2 мин. четене

Топ американска банка разкрива интегрирането на AI за големите си инвеститори

Акцентът на плана на банката бе даден от Ребека Хил, ръководител на отдела за управление на богатството в Morgan Stanley в Австралия.

13.06.2024 11:00 2 мин. четене

БРИКС: Съюзът с исторически ход, който ефективно зарязва долара

Алиансът БРИКС обяви споразумение с няколко държави извън съюза за уреждане на търговските сделки в техните национални валути, заобикаляйки използването на долара.

13.06.2024 10:00 1 мин. четене

Ето какво показват данните за инфлацията в Китай

Потребителските цени в Китай се отбелязаха леко увеличение през май, като Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши с 0.3% на годишна база, почти същото като през април.

13.06.2024 8:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.