НАЧАЛО Други

Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

29.02.2024 11:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Новите санкции може да навредят на търговията с петрол между Русия и Индия

Според източници на Reuters неотдавнашните санкции на Вашингтон срещу Москва предизвикват безпокойство в индийския енергиен сектор по отношение на търговията с Русия.

Неназовани вътрешни лица в сектора изразяват нарастващо безпокойство сред индийските рафинерии относно въздействието на новите санкции. Съществуват опасения, че осигуряването на плавателни съдове за транспортиране на руски суров петрол може да стане по-трудно, което ще доведе до увеличаване на разходите за превоз.

Това развитие на събитията може да доведе до намаляване на отстъпката, предлагана за руския петрол, което ще направи търговията по-малко привлекателна. Наличието на по-евтини барели изигра значителна роля за статута на Индия като най-големия купувач на руски морски суров петрол през миналата година, като през 2023 г. вносът ще достигне 1.66 милиона барела на ден.

Макар че санкциите са познат инструмент за Москва след нахлуването ѝ в Украйна през 2022 г., последната партида, наложена от САЩ, съвпадаща с втората годишнина от конфликта и насочена срещу Русия заради смъртта на видния опозиционер Алексей Навални, е особено мащабна.

Сред санкционираните субекти беше Sovcomflot, водещата руска фирма за танкери, обвинена в нарушаване на тавана на цените на руския суров петрол от Г7, който е $60 за барел. Освен това бяха наложени санкции и на 14 танкера, свързани с групата, което допринесе за увеличаване на списъка на корабите, на които се налагат ограничения.

Въпреки че ценовият таван е въведен през декември 2022 г., през последните месеци САЩ и техните съюзници приеха по-строги мерки за прилагане.

Източници информираха Reuters, че индийските държавни рафинерии, участващи в преговорите за следващата годишна сделка с руската Роснефт, вече са забелязали намаляване на предлаганата отстъпка. Докато в момента Роснефт предоставя отстъпка от $8 до $9 на барел в сравнение с цените в Дубай, тя е ограничила бъдещата си оферта до $3 до $3.50 на барел.

Според индийския министър на петрола и природния газ Хардип Сингх Пури индийските петролни компании отдават приоритет на осигуряването на най-рентабилния наличен суров петрол. Тази стратегия е довела до намаляване на вноса от Близкия изток, който традиционно е важен енергиен източник за Индия.

Пури също така заяви, че индийската търговия ще се измести от Русия, ако се стигне до нарушаване на санкциите – тенденция, която започна през януари и беше допълнително насърчена от отстъпките за износ на Саудитска Арабия.

Освен че оказва влияние върху търговията с енергия, по-строгата позиция на Вашингтон се отразява и на финансовия пейзаж на Русия. Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо изтъкна намаляването на финансовите потоци към Москва, тъй като световните институции се опасяват да загубят достъпа до долара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ германска банка ще предлага крипто услуги

Най-голямата федерална банка в Германия, Landesbank Baden-Württemberg (LBBW), с активи на обща стойност 333 милиарда евро, създаде стратегическо партньорство с Bitpanda Technology Solutions, водеща европейска крипто платформа.

16.04.2024 10:00 1 мин. четене

БРИКС: Съюзът призовава Близкия изток да зареже долара в търговията с петрол

Напрежението в Близкия изток нараства след серия от над 300 ракетни атаки с дронове, извършени от Иран срещу Израел, които бяха прихванати от защитната система “Железен купол”.

16.04.2024 7:00 1 мин. четене

Ето към кои крипто акции да се насочите през април

През изминалата година пазарът на криптовалути отбеляза съживяване след период на охлаждане през 2022 г., задвижван от фактори като регулаторни одобрения на спот Биткойн ETF и очакване на по-ниски лихвени проценти.

15.04.2024 19:20 2 мин. четене

БРИКС: Китай продължава да доминира в рамките на съюза

Създаването на БРИКС, която първоначално включваше Бразилия, Русия, Индия и Китай, може да се проследи до публикация от 2001 г. на икономиста от Goldman Sachs Джим О’Нийл.

15.04.2024 18:34 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.