НАЧАЛО Регулации

Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

юли 11, 2018 8:20 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нова европейска директива за прозрачност при криптовалутите

Петaта директивата на ЕС за борбата с изпирането на пари влезе в сила на 9-и юли. Мерките в директивата ще създадат нова правна рамка за европейските финансови контролни органи за регулиране на цифровите валути, за да се защитят от прането на пари и финансиране на тероризма.

Както Европейската комисия написа в придружаващо съобщение за пресата, новите правила въвеждат по-строги изисквания за прозрачност, насочени към използването на „анонимни плащания чрез предплатени карти“ и „виртуални платформи за обмен на валута“ за целите на изпирането на пари или финансирането на тероризма. Европейската комисия пише:

Петата директива за борба с прането на пари също увеличава сътрудничеството и обмена на информация между anti-money laundering (AML) и надзорните органи, включително и с Европейската централна банка.

Комисията пише, че за да се осигури подходяща защита срещу евентуална незаконна употреба на цифрови валути, подходящите органи следва да могат да наблюдават начина, по който се използват:

За целите на борбата с изпирането на пари и борбата с финансирането на тероризма, компетентните органи следва да могат чрез задължeни субекти да наблюдават използването на виртуални валути.

За да могат регулаторите ефективно да наблюдават виртуални валути, Комисията заявява, че те трябва да могат да свързват валутните адреси със собствениците и следва да формират механизъм за самооправдаване:

Справянето с рисковете се свързва с анонимността, националните звена за финансово разузнаване (FIU) и ще трябва да могат да получат информация, която им позволява да свързват адресите на виртуалната валута с идентичността на собственика на виртуалната валута. В допълнение, възможността, която се дава на потребителите да се декларират самостоятелно пред определени органи, на доброволна основа, следва да бъде допълнително изследвана.

Въпреки това, така наречените „местни валути“, които се използват само в много ограничена степен (например в рамките на град или регион) или само от малък брой потребители, ще бъдат изключени от разглеждането като виртуални валути съгласно новата директива.

С настъпването на новата директива държавите-членки вече разполагат с 18 месеца, за да приемат новото законодателство в собствените си национални закони. 28-членният блок се съгласи с условията на новата директива през април тази година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Хонконг оформя регулаторна рамка за доставчиците на крипто услуги

Законодателният съвет на Хонконг прие ново изменение на своята система за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, което включва доставчиците на услуги за дигитални активи.

декември 8, 2022 18:44 1 мин. четене

Великобритания завършва регулаторната си рамка за крипто сектора

Подходът на правителството и парламента на Великобритания да въведат мащабни регулации, които да ръководят крипто индустрията, не отрича цялостното схващане, че технологията, която захранва екосистемата на дигиталните валути е уникална и футуристична.

декември 8, 2022 15:27 1 мин. четене

NFT са законна виртуална собственост, установи китайски съд

Китайски съд установи, че незаменяемите токени (NFT) имат общи характеристики със собствеността, като например стойност, оскъдност, възможност за разпореждане и търгуване. 

декември 5, 2022 16:59 1 мин. четене

Делото между Ripple и SEC доближава своя край

Двегодишната съдебна битка между Комисията за ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Ripple е към своя край, след като крипто компанията е подала отговор на възражението на Комисията срещу нейното искане за съкратено съдебно решение.

декември 5, 2022 9:59 1 мин. четене