НАЧАЛО Други

Нова ера за пазарите на петрол?

15.12.2023 14:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нова ера за пазарите на петрол?

Световните лидери наскоро финализираха споразумение за справяне с изменението на климата по време на важна среща на ООН в Дубай. 

Конференцията се проведе след година, белязана от безпрецедентни метеорологични явления, които счупиха множество климатични рекорди.

Конференцията COP28, обозначаваща 28-ата годишна среща на ООН по въпросите на климата, която имаше за цел да обсъди стратегии за смекчаване и адаптиране към бъдещите промени в климата, се проведе в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ). Първоначално планирана от 30 ноември до 12 декември 2023 г., срещата на върха се удължи с един ден.

Съкращението COP означава “Конференция на страните“, с което се обозначават участващите държави, ратифицирали първоначалното споразумение на ООН за климата през 1992 г.

Около провеждането на COP28 в Дубай имаше спорове поради статута на ОАЕ като един от водещите производители на петрол в света. Султан ал-Джабер, назначен за председател на COP28, работи като главен изпълнителен директор на държавната петролна компания. 

Изкопаемите горива като нефт, газ и въглища, които допринасят значително за изменението на климата чрез отделянето на парникови газове, съставляват значителна част от икономиката на ОАЕ. Появиха се спекулации, че ОАЕ ще използват ролята си на домакин, за да сключат нови сделки в областта на нефта и газа.

По време на COP28 беше постигнато важно споразумение, в което се подчертава необходимостта от “отказ от изкопаеми горива в енергийните системи” по справедлив и организиран начин. В пакта обаче липсваха приложими директиви и не беше очертан конкретен график за действие. 

Въпреки призивите за поемане на по-агресивни ангажименти за “поетапно премахване” на изкопаемите горива, споразумението определи глобални цели за утрояване на капацитета за възобновяема енергия, удвояване на подобренията в енергийната ефективност и ускоряване на технологиите с ниски емисии до 2030 г.

Важността на COP28 беше подчертана от спешната необходимост да се спази целта за ограничаване на повишаването на глобалната температура до 1.5°C, както беше установено по време на COP21 в Париж през 2015 г. Този ангажимент, който е от ключово значение за предотвратяване на тежките последици за климата, е изправен пред предизвикателства, тъй като се очаква светът да надхвърли договореното увеличение на температурата.

На COP28 присъстваха представители на около 200 държави, като сред тях бяха видни лидери като министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак, канцлера на Германия Олаф Шолц и президента на Франция Еманюел Макрон. Отсъствието на лидери като президента на САЩ Джо Байдън и на Китай Си Дзинпин обаче привлече вниманието, въпреки значителното представителство на техните страни.

Конференцията стана свидетел на различни гледни точки по отношение на финансовите задължения във връзка с изменението на климата, по-специално фонда за “загуби и щети“, чиято цел е да подпомага държавите, засегнати неблагоприятно от климатичните промени.

Възникнаха несъответствия между приноса на по-богатите държави и нуждите на развиващите се страни, което подчертава продължаващите дискусии относно финансовата подкрепа.

Ефективността на COP28 за стимулиране на осезаемата промяна продължава да се обсъжда. Някои смятат глобалните споразумения за ключови, но критици като Грета Тунберг обвиняват тези срещи в “зелено промиване“, без да предизвикат съществени промени. 

Въпреки международните споразумения и обещания, действителното изпълнение и проактивните мерки ще определят реалното въздействие на COP28 през следващите години.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.