НАЧАЛО Други

Неочакван бум на цените на американския петрол

01.04.2024 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Неочакван бум на цените на американския петрол

Цените на петрола в САЩ отбелязаха значителен ръст, което представлява важен въпрос в годината на ключови избори.

Въпреки екологичните инициативи на администрацията на Байдън, цените на бензина в САЩ отново се покачват, като прогнозите сочат, че в близко бъдеще може да се стигне до преминаване на границата от $4 за галон. Този неочакван скок предостави на републиканците нова платформа за критика на енергийните политики на президента Байдън, особено на неговата екологична програма, на която те отдават нарастващите разходи за гориво.

Въпреки този политически разказ, данните разкриват различна история за резултатите на американската петролна и газова индустрия при управлението на Байдън. По-специално, големите петролни компании показват значителни печалби, като петте най-големи публично търгувани дружества отбелязват зашеметяващо 100% увеличение на печалбите в сравнение със същия период при предишната администрация. Инвеститорите в петролния и газовия сектор също получиха значителни печалби, като акциите в енергийния сектор нараснаха със 124% след встъпването в длъжност на Байдън, което е в ярък контраст със спада, наблюдаван през сравним период при администрацията на Тръмп.

Освен това добивът на суров петрол в САЩ достигна рекордно високи стойности, като през 2023 г. ще бъде средно 12.9 милиона барела на ден, надминавайки предишните рекорди, поставени през 2019 г. Въпреки опасенията относно ограниченията на разрешителните за добив на нефт, администрацията на Байдън всъщност е издала повече разрешителни за сухоземни сондажи, отколкото предишната администрация, което показва стабилно ниво на активност в сектора.

Неочакваното покачване на цените на петрола в САЩ идва на фона на глобална обстановка, белязана от фактори като строгата производствена дисциплина на ОПЕК+, прекъсванията на производството в Русия поради геополитическото напрежение и ограничения ръст на производството от страна на производителите извън ОПЕК.

Анализатори прогнозират, че през следващите месеци цените на петрола Brent може да надхвърлят $90 за барел, което е сигнал за потенциални предизвикателства пред политиците. Възможността на администрацията на Байдън да се намеси обаче може да бъде ограничена, като се има предвид почти изчерпаното състояние на стратегическия петролен резерв на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Дългът на САЩ и Китай може да има тежки последици за глобалната икономика

Международният валутен фонд (МВФ) призова правителствата на САЩ и Китай да предприемат действия за справяне с рязкото увеличаване на дълговете си, като предупреди за потенциални дълбоки последици за световната икономика и лихвените проценти, плащани от други държави.

18.04.2024 17:00 2 мин. четене

Традиционните пазари ги обвзема страх – какво следва?

Нагласите на инвеститорите се промениха, тъй като несигурността хвърля сянка върху пазара на акции, което е сигнал за отклонение от оптимизма, характерен за последните месеци.

18.04.2024 15:00 2 мин. четене

Рисковете от използването на изкуствен интелект в банковия сектор

Най-големият световен банков регулатор Пабло Ернандес де Кос, управител на Банката на Испания и председател на международния Базелски комитет по банков надзор, подчерта, че банките трябва активно да се справят с рисковете, свързани с използването на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) в дейността си.

18.04.2024 13:00 1 мин. четене

БРИКС: Ролята на Египет в съюза – ето какво трябва да знаем

Според икономиста Шайма Шериф търговското партньорство на Египет със страните от БРИКС се очаква да се съсредоточи върху продоволствената сигурност, особено поради ключовата роля на Русия като основен доставчик на вносната пшеница за Египет.

18.04.2024 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.