НАЧАЛО Други

Икономиката на Русия отслабва, а страната може да обърне гръб на Путин

01.04.2024 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Русия отслабва, а страната може да обърне гръб на Путин

Икономисти предупреждават, че способността на Русия да устои на санкциите ще бъде подложена на изпитание през следващата година, като предполагат, че подкрепата на Владимир Путин сред населението може да намалее, ако Западът засили санкциите, което ще влоши условията на живот в страната.

Въпреки че досега западните санкции са се справяли с въздействието им, експерти като Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан от Йейлския университет очакват потенциален обрат около президентските избори в САЩ през ноември. Те смятат, че ако президентът Джо Байдън бъде преизбран, Западът вероятно ще продължи да подкрепя Украйна, като същевременно ще наложи по-строги санкции на Русия, което може да доведе до засилване на съпротивата срещу лидерството на Путин сред руснаците.

Според Сергей Гуриев, икономист и бъдещ декан на Лондонското бизнес училище, на хоризонта на Москва може да се очертаят социални вълнения, а руската икономика да заприлича на епохата от края на Съветския съюз, преди намаляването на държавната подкрепа да предизвика значителни икономически спадове в сектори като производството.

Въпреки отчетения икономически растеж на Русия от 3.6% през 2023 г. и високия процент руснаци, които изразяват оптимизъм за икономиката, експертите обаче твърдят, че подобни статистически данни са подвеждащи. Зоненфелд критикува данните за растежа на Русия като манипулирани от Кремъл, за да се представи една розова картина, като се игнорират по-малко благоприятните данни.

Докато Путин представя Русия като процъфтяваща световна икономическа сила, Гуриев предполага, че този разказ може да е подвеждащ и да служи на диктаторската програма на Путин за поддържане на общественото доверие.

Противно на официалните доклади, други икономически показатели представят мрачна картина, включително значителна емиграция, намаляващи чуждестранни инвестиции и потенциално икономическо забавяне. Въпреки големите военни разходи, които подкрепят икономиката, експертите предупреждават, че това не може да продължи безкрайно, особено ако бъдат наложени по-строги санкции.

Потенциалното преизбиране на Байдън и по-строгите санкции биха могли да задълбочат икономическите проблеми на Русия, което да доведе до влошаване на жизнения стандарт и засилване на гражданските вълнения. Макар че Гуриев смята, че пълен икономически срив е малко вероятен, той очаква значителни предизвикателства като инфлация и ограничен растеж, които потенциално ще наложат болезнено икономическо преструктуриране.

Някои икономисти твърдят, че Русия се намира в несигурно положение, тъй като не може да си позволи победа или поражение в текущите си конфликти поради силната зависимост на икономиката ѝ от военните разходи.

Изтоник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Ще присъстват ли европейски държави на срещата през 2024 година?

Годишната среща на върха на БРИКС, планирана за края на тази година, се очаква да се проведе през втората половина на лятото, следвайки модела от предишните години.

17.04.2024 12:00 2 мин. четене

Доларът достигна 5-месечен връх – как се отрази това на другите валути

Индексът на щатския долар (DXY) наскоро достигна петмесечен връх, подкрепен от неочаквано добрите данни за продажбите на дребно в САЩ, докато ключови валути като японската йена и британския паунд бяха подложени на натиск за понижение.

17.04.2024 9:00 2 мин. четене

Google ще инвестира над $100 милиарда в изкуствен интелект

Подразделението за изкуствен интелект на Google, ръководено от главния инженер Хасабис, обяви безпрецедентна инвестиция в размер на над $100 милиарда в изкуствен интелект (AI).

17.04.2024 8:00 1 мин. четене

БРИКС: Важно съобщение от Иран и Китай

Китай и Иран, които са членове на алианса БРИКС, са твърдо обединени на фона на последните събития.

17.04.2024 7:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.