НАЧАЛО Крипто Крими

Неадекватната реакция на Катар срещу прането на пари с криптовалути предизвика критики

юни 5, 2023 15:21 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Неадекватната реакция на Катар срещу прането на пари с криптовалути предизвика критики

Реакцията на Катар по отношение на изпирането на пари чрез криптовалути и финансирането на тероризма получи критики от Специалната група за финансови действия ("FTAF").

Въпреки че наложи забрани на доставчиците на виртуални активи и на транзакциите с криптовалути, Катар не успя да ги приложи ефективно.

FTAF, международен контролен орган със седалище в Париж, порица Катар за неадекватните му мерки срещу прането на пари. Според доклад на организацията Катар трябва да направи значителни подобрения в борбата с финансирането на тероризма.

В доклада се признава, че звеното за финансово разузнаване на Катар е добре оборудвано, но не използва достатъчно добре сложните си възможности за анализ.

В него също така се изтъква малкият брой присъди и наказателни преследвания за финансиране на тероризма в страната, като се подчертава несъответствието между рисковия профил на Катар и обхвата на преследваните и осъдените дейности по финансиране на тероризма.

Въпреки че през 2019 г. Катар забрани криптовалутите, от FTAF предполагат, че прилагането е било недостатъчно. Организацията констатира, че Катар не е демонстрирал проактивно идентифициране и прилагане на потенциални нарушения на забраната.

Все пак от FTAF признават, че между 2020 г. и юни 2022 г. са били отхвърлени 2,007 транзакции и са били закрити 43 сметки.

Мартин Чийк, управляващ директор във компанията за дигитално съответствие SmartSearch, отговори на доклада на FTAF, като призна напредъка на Катар в мерките срещу прането на пари, но подчерта необходимостта от по-нататъшно укрепване на тяхната рамка за борба с прането на пари.

Той изтъкна значението на стабилна структура за дигитално съответствие за предотвратяване на прането на пари и други престъпни дейности.

Въпреки забраната за криптовалути и дигитални активи, Crypto.com, базирана в Сингапур крипто борса, официално спонсорира Световното първенство по футбол през 2022 г. Участниците имаха възможност да използват BitPay Card, крипто дебитна карта, за извършване на покупки.

Нарастващата употреба на дигитални активи породи опасения за пране на пари в световен мащаб. Неотдавна ЕС инициира нова консултация за справяне с това престъпление, а правоприлагащите органи по света използват повече анализатори на веригата, за да откриват незаконни капиталови потоци.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Глобиха голяма банка заради натоварване на клиенти със скрити такси и лихви

Банка с активи на обща стойност около $670 милиарда ще плати глоба в размер на няколко милиона долара, след като призна, че в продължение на няколко години е заблуждавала клиенти на кредитни карти.

октомври 1, 2023 18:00 2 мин. четене

Измамници отмъкнаха $3 милиона от крипто инвеститор

Случаите на онлайн измами застрашително нарастват, а секторът на криптовалутите се радва на повишено внимание от страна на регулаторните органи.

септември 30, 2023 21:00 2 мин. четене

Арестуваха основателят на фалиралия Three Arrows Capital

Су Джу, основателят на фалиралата крипто компания Three Arrows Capital, официално е арестуван в Сингапур. Всъщност в доклад на Bloomberg се посочва, че основателят на хедж фонда е бил задържан при опит да напусне страната.

септември 30, 2023 11:00 2 мин. четене

Съдът няма да позволи на Сам Банкман-Фрийд да бъде пуснат от ареста преди делото

Искането на Сам Банкман-Фрийд да бъде освободен от федералния затвор в Бруклин преди съдебния процес по едно от най-значимите наказателни дела в историята на САЩ беше отхвърлено от окръжния съдия Люис Каплан.

септември 29, 2023 16:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.