НАЧАЛО Други

Най-важното за глобалната икономика от МВФ

06.02.2024 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-важното за глобалната икономика от МВФ

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, като се позова на по-бързо от очакваното намаляване на инфлацията.

Главният икономист Пиер-Оливие Гуриншас изтъкна тази положителна тенденция по време на брифинг за пресата в Йоханесбург, като подчерта устойчивостта на световната икономика.

МВФ прогнозира 3.1% глобален растеж за 2024 г., което е повече от предишната му оценка. Въпреки това Гуриншас предупреди за продължаващи рискове, като геополитическо напрежение и смущения в корабоплаването в Червено море.

Междувременно икономиката на еврозоната се сви с 0.3% през последното тримесечие на 2023 г., отбелязвайки шестото поредно тримесечие на минимален растеж. Въпреки това тя едва избегна рецесия, като МВФ преразгледа надолу прогнозата си за растежа в региона. Икономистите очакват слаб растеж в еврозоната до 2024 г.

Кратките актуализации от цял свят сочат забавяне на инфлацията в Германия до 3.1% през януари и прогнозен темп на растеж от 6.5% за икономиката на Индия през предстоящата финансова година.

Канадската икономика вероятно отбеляза растеж през декември, а потребителското доверие в САЩ достигна двугодишен връх през януари. Южнокорейският износ нарасна за четвърти пореден месец, а Нигерия девалвира валутата си за втори път в рамките на осем месеца.

Освен това през последното тримесечие на 2023 г. в САЩ бе отчетена по-висока от очакваното производителност на труда. В световното производство се наблюдаваха смесени резултати, като в САЩ поръчките се увеличиха, но в Китай търсенето беше слабо.

Английската централна банка запази стабилни лихвените си проценти, а Световната търговска организация сигнализира за потенциални низходящи ревизии на оценките си за растежа на търговията със стоки.

Освен това Нгози Оконджо-Ивеала от СТО обсъди предизвикателствата пред глобализацията в Давос по-рано тази година.

В заключение може да се каже, че въпреки преразглеждането на прогнозите за глобалния икономически растеж от МВФ в посока на повишение, продължават да съществуват предизвикателства и несигурност, особено в региони като еврозоната. Световната икономика остава чувствителна към геополитическото напрежение и прекъсванията на световните търговски пътища.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

3 акции от портфолиото на милиардера Уорън Бъфет, които да следите

Уорън Бъфет, известната фигура в сферата на фондовите пазари, не се нуждае от представяне. Той е широко известен със своя значителен и разнообразен инвестиционен портфейл, който включва различни акции.

05.03.2024 9:00 2 мин. четене

БРИКС ще задмине Запада по икономическа сила според президента на Русия

По време на неотдавнашна реч пред Федералното събрание на Русия президента Владимир Путин изтъкна една забележителна тенденция.

05.03.2024 8:00 2 мин. четене

БРИКС: Тази държава отказва да се присъедини към съюза

Министерството на външните работи на Мексико наскоро отговори на спекулациите относно потенциалния интерес на страната относно присъединяване към групата БРИКС, която се състои от нововъзникващи икономики.

04.03.2024 20:20 2 мин. четене

5 акции, които да избягвате на фона на икономическото състояние на САЩ

Въпреки че в момента пазарите на акции в САЩ са на исторически високи нива, инвеститорите трябва да бъдат предпазливи.

04.03.2024 16:40 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.