НАЧАЛО Други

Най-добрите стратегии за дивиденти от инвестиционни гурута – какво трябва да знаем

27.05.2024 7:30 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Най-добрите стратегии за дивиденти от инвестиционни гурута – какво трябва да знаем

Въпреки че е възможно да се идентифицират добри дивидентни акции самостоятелно, винаги е полезно да се спазват професионални стратегии.

Питър Санторо, водещ мениджър на фонда Invesco Diversified Dividend, отбеляза:

„Инвестирането в дивиденти напоследък е изправено пред предизвикателства. Когато пазарът е стабилен, значението на дивидентите често се пренебрегва.“

Санторо се стреми към акции, които не само предлагат атрактивни дивиденти, но и имат потенциал за повишаване на цената. Въпреки това, много дивидентни акции се представят по-слабо в сравнение с по-широкия пазар.

Индексът S&P 500, движен от сектори като технологиите и комуникационните услуги, е донесъл приблизително 25% възвръщаемост през последната година, включително дивидентите. За разлика от него, ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF, който представлява стабилно растящи дивиденти, е реализирал само 7% възвръщаемост.

Санторо включва Walmart в своя портфейл. Walmart, аристократ на дивидентите с 51 последователни години на увеличаване на годишните плащания, може да се похвали със силен баланс и „много устойчив паричен поток“, отбелязва Санторо. Доходността на акциите е 1.4%, подобно на средната за S&P 500. През февруари Walmart обяви 9% увеличение на дивидента, най-голямото от над десет години насам, което според Санторо ще продължи да нараства поради стабилния паричен поток.

Друг избор на Санторо е фармацевтичният гигант Merck с доходност от 2.4%. Keytruda, лекарството за борба с рака на Merck, генерира продажби за $25 милиарда през миналата година, което представлява важна част от дивидентната основа на Merck. Въпреки че патентите на Keytruda ще започнат да изтичат през 2028 г., Деймиън Коновър от Morningstar смята, че късният етап на развитие на Merck е добре подготвен да се справи с предстоящото изтичане на патентите.

Питър Фишър, който управлява фонда Vanguard Dividend Growth, предпочита компании, които инвестират в своя растеж, като същевременно отговорно връщат капитал на акционерите чрез дивиденти. Той предпочита McDonald’s, която носи доходност от 2.4% и изплаща тримесечен дивидент от $1.67 на акция, което представлява 10% увеличение. Фишър оценява последователния бизнес растеж на McDonald’s и практиката му да връща излишните парични средства на акционерите чрез дивиденти.

Другите инвестиции на Фишър включват Diageo с доходност от 2.9% и TJX Companies, компанията майка на T.J. Maxx, с доходност от 1.6%.

Грейс Лий, управляващ фонда Columbia Dividend Opportunity, подчертава разнообразието от дивидентни акции – от технологични компании с доходност под 1% до високодоходни акции като AT&T и Philip Morris International, които носят съответно 6.6% и 5.5%.

Лий подчерта значението на съгласуването на инвестиционните стратегии за дивиденти с конкретни цели. Нейният фонд съчетава висока доходност с нарастване на капитала. Например Citigroup, която носи доходност от 3.4%, представлява по-голяма стойност в сравнение с JPMorgan Chase и Wells Fargo, които носят доходност от около 2.4%.

Лий смята, че по-високата доходност на Citigroup отразява по-ниска оценка и по-голям потенциал за повишаване на цената. Други акции в нейния портфейл включват Darden Restaurants с доходност 3.4% и United Parcel Service с доходност 4.4%. Лий отбелязва потенциала за растеж на UPS в сферата на здравеопазването благодарение на възможностите на компанията за сложна верига за доставки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Основателят на SoftBank призна за грешка свързана с Nvidia, струвала на компанията над $150 милиарда

Масайоши Сон, основател на SoftBank Group, призна за значителна финансова грешка свързана с Nvidia.

22.06.2024 7:00 1 мин. четене

Срив на крипто акциите на фона на пазарната корекция

Крипто акциите са в низходяща тенденция заедно с дигиталните активи, което се дължи на негативните макроикономически фактори и мечите пазарни настроения.

22.06.2024 6:30 2 мин. четене

Банковата криза в Япония се влошава – но това може да е добра новина за Биткойн

Изглежда, че банковата криза в Япония е на прага на сериозна ескалация, което може да доведе до вливане на ликвидност с американски долари и да даде тласък на Биткойн (BTC) и по-широкия крипто пазар.

22.06.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.