НАЧАЛО Крипто Крими

Над $7 милиарда в криптовалути изпрани през досега 2023 г.

октомври 7, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над $7 милиарда в криптовалути изпрани през досега 2023 г.

Нарастването на броя на престъпленията, свързани с криптовалути, се превръща в сериозен проблем, който представлява заплаха за общественото доверие и възпрепятства широкото разпространение на дигиталните активи.

Престъпниците използват все по-усъвършенствани методи, за да избегнат разкриване и задържане, като престъпността, свързана с различни вериги, се очертава като значителен проблем.

Дружеството отбеляза, че престъпността в крос веригите се разширява с по-бързи темпове, отколкото се очакваше преди.

Последните данни на Elliptic разкриват, че през 2023 г. между веригите са изпрани незаконни активи на стойност над $7 милиарда. Това надхвърля по-ранната прогноза на фирмата за $6.5 милиарда до края на годината, което показва по-бърз темп на растеж.

За да подчертае още повече нарастването на престъпността между веригите, Elliptic отбеляза, че цифрата за предходната година е била $4.1 милиарда, което е почти половината от сумата, изпрана през 2023 г. досега.

Elliptic обяснява рязкото нарастване на тази престъпност с факта, че много решения за анализ на блокчейн не разполагат с възможност за проследяване и наблюдение на потока от средства, след като те бъдат прехвърлени в друга верига. Освен това компанията изрази загриженост относно това, че някои доставчици на услуги за крос вериги не прилагат стандартите опознаване на клиентите (KYC).

В резултат на това тези злонамерени участници могат да направят дейностите си трудни за проследяване, като често превключват между активите или веригите, както споделиха от Elliptic.

Сред различните видове престъпления, водещи до изпиране на пари в крос вериги, кражби, измами и Понци схеми, групата Lazarus демонстрира най-значително увеличение от 2022 г., със скокове от съответно 103%, 243% и 168%.

Макар че конкретните видове престъпления водят до голяма част от ръста на прането на пари в крос вериги през тази година, органите предприемат действия, насочени по-специално срещу THORSwap.

Крос-верижната децентрализирана борса THORSwap изненада крипто общността, като обяви, че нейният фронт-енд ще влезе в “режим на поддръжка” на 6 октомври. Това решение беше продиктувано от натиска на властите, които изразиха загриженост относно ескалиращото разпространение на престъпна дейност в платформата.

Крипто общността като цяло реагира отрицателно на тази новина, като отново разпали дебата за правото на неприкосновеност на личните данни на потребителите и за това дали властите са оправдани да се намесват за сметка на индивидуалните права.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Oснователят на Terra Luna най-вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ

Според запознати източници висшият служител на правосъдието на Черна гора е изразил намерение да екстрадира До Куон, спорна фигура в сферата на криптовалутите, в САЩ, а не в Южна Корея.

декември 7, 2023 18:14 1 мин. четене

Украйна: Арестуваха държавен служител за присвояването на $1.5 милиона в крипто

Висшият антикорупционен съд в Украйна отне от бившия шеф на Държавната служба за специални комуникации на Украйна (SSSCIP) $1.5 милиона в криптовалути – по-специално Tether (USDT), TRON (TRX) и Биткойн (BTC).

декември 3, 2023 14:00 2 мин. четене

Кристиано Роналдо може да се наложи да плати $750,000 заради партньорството си с Binance

Футболната суперзвезда Кристиано Роналдо се оказа в интересна ситуация и може да се наложи да се споразумее в съда за огромна сума заради популяризирането на Binance, която по-рано се съгласи да плати огромна глоба от $4.3 милиарда и да освободи главния си изпълнителен директор Чанпен Джао като част от споразумение с регулаторните органи на САЩ.

декември 1, 2023 21:00 1 мин. четене

Хакер на нашумял блокчейн проект иска пълен контрол над мрежата

KyberSwap, агрегатор на децентрализирана борса (DEX) и протокол за ликвидност, който е в основата на ликвидния хъб на мрежата Kyber, стана жертва на целенасочен експлойт. 

декември 1, 2023 12:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.