НАЧАЛО Други

Над $133 милиарда напуснаха американските банки

04.05.2024 14:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Над $133 милиарда напуснаха американските банки

За пореден път се наблюдава тенденция за изтегляне на средства от банковата система на САЩ, както показват последните данни от системата за икономически данни на Федералния резерв (FRED).

Общият размер на депозитите във всички търговски банки отбеляза забележително намаление от $133.163 милиарда за седем дни, като спадна от $17.580 трилиона на 10 април до $17.446 трилиона на 17 април.

Този спад на депозитите по същество унищожи печалбите, които банките отбелязаха по-рано тази година, като общият размер на депозитите все още изостава от върховата стойност за сектора от $18.205 трилиона, отчетена непосредствено преди началото на миналогодишната банкова криза.

На фона на поредния неотдавнашен фалит на банка банковият сектор като цяло продължава да се бори с предизвикателства като високите лихвени проценти, определени от Фед, нереализираните загуби от американски облигации, конкуренцията от страна на фондовете на паричния пазар и опасенията относно експозицията към търговски недвижими имоти.

В неотдавнашно интервю за Дейвид Лин бившият президент на Фед в Канзас Томас Хьониг изрази тревога относно уязвимостта на 722 американски банки, които все още са застрашени от фалит поради значителни нереализирани загуби. Хьониг обясни, че тези загуби обхващат както кредитните, така и инвестиционните портфейли, като особено силно засягат регионалните банки, които са имали значителни дялове в безрискови държавни активи.

Той уточни, че макар да не се налага тези банки веднага да отписват тези активи поради предназначението им за „държане до падеж“ или обозначаването им като налични за продажба, всяка продажба на тези активи ще наложи отписване на целия портфейл, което може да доведе до значителни загуби.

През декември Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) съобщи, че банките в САЩ са изправени пред нереализирани загуби в размер на $684 милиарда. Хьониг предупреди, че тези кредитори сега са изложени на повишен риск от реализиране на тези загуби, особено при положение, че кредитополучателите все по-често се затрудняват да извършват плащания в настоящата среда на високи лихвени проценти.

Той изтъкна, че необслужваните кредити са отбелязали значителен ръст, което е накарало банките да увеличат резервите си за кредитни загуби, за да укрепят балансите си. Освен това, тъй като лихвените проценти остават високи, кредитите за търговски недвижими имоти започват да се преоценяват, което поражда опасения относно способността на кредитополучателите да издържат на по-високи лихвени проценти.

По същество банковият сектор остава уязвим, като както регулаторните органи като Фед, така и пазарните инвеститори са наясно с предизвикателствата, пред които е изправен.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.