Home

МВФ ще преразгледа спорните допълнителни такси за големите кредитополучатели

08.07.2024 21:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ ще преразгледа спорните допълнителни такси за големите кредитополучатели

Международният валутен фонд (МВФ) ще обсъди възможността за преразглеждане на таксите, които налага на най-големите си длъжници.

Това е резултат от твърденията на няколко държави, че разходите са се увеличили поради повишаването на лихвените проценти. Изпълнителният съвет на МВФ, който се състои от 24 членове, представляващи 190 държави, се събира днес, за да разгледа възможностите за намаляване на допълнителните такси.

Тези допълнителни плащания се налагат в ситуации, когато държавите са надхвърлили лимитите си за заеми или изискват удължаване на срока за погасяване по програмите на МВФ.

През април фондът обяви, че Изпълнителният му съвет ще разгледа въпроса през лятото, като е възможно да бъдат внесени предложения, разглеждащи промените, последиците за кредитополучателите и управлението на риска от страна на фонда.

Всяка промяна в политиката ще се нуждае от одобрението на поне 70% от гласовете на членовете на управителния съвет. Тази седмица не се очаква окончателно решение, тъй като първоначалното разглеждане ще бъде направено по време на това заседание.

Причините, поради които МВФ смята, че допълнителните такси са от основно значение за финансовия му модел, включват възпиране на прекомерното заемане на средства и забавените плащания. Според кредитополучателите обаче тези такси източват средства, необходими за основни услуги като храна и здравеопазване; те стават по-затрудняващи при бърза инфлация и по-високи лихвени проценти. САЩ проявиха готовност да обмислят преразглеждане на тези вноски, което се смята за важно, тъй като те са един от големи участници на МВФ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Доналд Тръмп планира да увеличи производството на петрол в САЩ

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща да увеличи местния добив на петрол в страната и да отмени регулациите, за да постигне целите си.

18.07.2024 21:30 1мин. четене

ЕЦБ демонстрира предпазливост след намаляването на лихвите, а еврото се засилва

Търговците подкрепиха еврото в четвъртък на фона на сигналите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) за предпазливи планове след намаляването на лихвените проценти, което отслаби предишните опасения във връзка с политическите сътресения във Франция.

18.07.2024 21:10 2мин. четене

БРИКС: Ето кога съюзът може да покани нови държави да се присъединят

Тъй като БРИКС се подготвя за предстоящата си среща през октомври, има много спекулации дали блокът ще приеме нови страни членки.

18.07.2024 18:30 1мин. четене

Кандидат за Сената в САЩ продаде меме акции за над $5 милиона

Политиците в САЩ често търгуват с акции под ръководството на инвестиционни консултанти, които избират инвестиции от реномирани компании със силни основи и висок потенциал за растеж.

18.07.2024 18:11 2мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.