НАЧАЛО Други

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

ноември 26, 2022 17:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

Въпреки това две трети имат въведени някакви ограничения, а Камерун, Сиера Леоне, Лесото, Етиопия, Република Конго и Танзания са забранили напълно криптовалутите. От своя страна Зимбабве нареди на всички местни банки да спрат обработката на транзакции, свързани с криптовалути.

МВФ посочва, че Африка е един от най-малките, но и най-бързо развиващите се криптовалутни пазари. Регистрираната през 2021 г. пикова месечна стойност на крипто транзакциите e в размер на $20 миллиарда. Нигерия, Кения и Южна Африка са водещи, когато става въпрос за броя на потребителите на криптовалути.

По-голямата част от местната употреба на криптовалути е свързана с търговски плащания, но според МВФ тяхната нестабилност ги прави подходящо средство за съхранение на стойност. Според информацията властите също така се опасяват, че криптовалутите не са способни да ограничават изтичането на капитали и да регулират транзакциите, насочени извън местната територия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво предстои за крипто пазарите? – анализаторът „Capo“ дава прогноза


В документа се казва още:

Широкото използване на криптовалутите може да подкопае ефективността на паричната политика, създавайки рискове за финансовата и макроикономическата стабилност.

Международния валутен фонд предупреждава още, че рисковете ще се увеличат допълнително, ако криптовалутите бъдат приети като законно платежно средство, както в Централноафриканската република така и в Салвадор. 

Смята се, че „ако криптоактивите се държат или приемат от правителството като платежно средство, това може да изложи на риск публичните финанси„.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да влияе на свидетели

Бившият главен изпълнителен директор на сриналата се криптоборса FTX, Сам Банкман-Фрийд отрича да се е опитвал да повлияе на потенциален свидетел.

януари 29, 2023 20:24 2 мин. четене

Гари Генслер коментира рисковете свързани с крипто инвестициите

Председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) на САЩ Гари Генслeр публикува в Twitter дискусия между него и комисар на SEC, в която обсъждат рисковете от крипто инвестициите.

януари 29, 2023 18:00 2 мин. четене

Ето кои криптоборси подкрепят стабилната монета Djed

Базирани на Cardano децентрализирани борси обявиха подкрепата си за предстоящата стабилна монета Djed и придружаващия я управленски токен Shen.

януари 29, 2023 17:00 1 мин. четене

Блокчейн компанията Ripple има нов президент

Ripple назначи нов президент, тъй като се подготвя за решението по делото, заведено от Комисията за ценни книжа и борси (SEC) срещу блокчейн компанията.

януари 29, 2023 12:15 1 мин. четене