НАЧАЛО Други

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

26.11.2022 17:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

Въпреки това две трети имат въведени някакви ограничения, а Камерун, Сиера Леоне, Лесото, Етиопия, Република Конго и Танзания са забранили напълно криптовалутите. От своя страна Зимбабве нареди на всички местни банки да спрат обработката на транзакции, свързани с криптовалути.

МВФ посочва, че Африка е един от най-малките, но и най-бързо развиващите се криптовалутни пазари. Регистрираната през 2021 г. пикова месечна стойност на крипто транзакциите e в размер на $20 миллиарда. Нигерия, Кения и Южна Африка са водещи, когато става въпрос за броя на потребителите на криптовалути.

По-голямата част от местната употреба на криптовалути е свързана с търговски плащания, но според МВФ тяхната нестабилност ги прави подходящо средство за съхранение на стойност. Според информацията властите също така се опасяват, че криптовалутите не са способни да ограничават изтичането на капитали и да регулират транзакциите, насочени извън местната територия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво предстои за крипто пазарите? – анализаторът „Capo“ дава прогноза


В документа се казва още:

Широкото използване на криптовалутите може да подкопае ефективността на паричната политика, създавайки рискове за финансовата и макроикономическата стабилност.

Международния валутен фонд предупреждава още, че рисковете ще се увеличат допълнително, ако криптовалутите бъдат приети като законно платежно средство, както в Централноафриканската република така и в Салвадор. 

Смята се, че “ако криптоактивите се държат или приемат от правителството като платежно средство, това може да изложи на риск публичните финанси“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на OpenAI предполагаемо коментира потенциални промени в компанията

В петък The Information сподели за разговор на Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, в който е информирал някои акционери за това как компанията му може да обмисли промяна на структурата.

15.06.2024 20:00 1 мин. четене

Журналистът Алекс Джоунс пред ликвидация на всичките си активи

Съдията от съда по несъстоятелността в САЩ разпореди частните вещи на Алекс Джоунс да бъдат продадени под надзора на съда, но прекрати делото за несъстоятелност на компанията му “Free Speech Systems”, без да поиска нейната ликвидация.

15.06.2024 19:00 2 мин. четене

Coinbase обяви подкрепата си за нова, базирана на Етериум криптовалута

Coinbase подкрепи ролева игра на тема пирати, създадена с помощта на блокчейн технологията, с издаден собствен токен.

15.06.2024 18:30 1 мин. четене

Топ 3 най-големи риска за глобалния икономически растеж

Според последна информация се очаква световната икономика да се стабилизира, но все още има предизвикателства пред нея.

15.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.