НАЧАЛО Други

МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

ноември 26, 2022 17:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ предупреждава Африка за рисковете от криптовалутите

Африка получи предупреждение от Международния валутен фонд (МВФ) за рисковете, които крие бързото приемане на крипто, изтъквайки, че само една четвърт от държавите в Субсахарска Африка са регламентирали официално криптовалутите.

Въпреки това две трети имат въведени някакви ограничения, а Камерун, Сиера Леоне, Лесото, Етиопия, Република Конго и Танзания са забранили напълно криптовалутите. От своя страна Зимбабве нареди на всички местни банки да спрат обработката на транзакции, свързани с криптовалути.

МВФ посочва, че Африка е един от най-малките, но и най-бързо развиващите се криптовалутни пазари. Регистрираната през 2021 г. пикова месечна стойност на крипто транзакциите e в размер на $20 миллиарда. Нигерия, Кения и Южна Африка са водещи, когато става въпрос за броя на потребителите на криптовалути.

По-голямата част от местната употреба на криптовалути е свързана с търговски плащания, но според МВФ тяхната нестабилност ги прави подходящо средство за съхранение на стойност. Според информацията властите също така се опасяват, че криптовалутите не са способни да ограничават изтичането на капитали и да регулират транзакциите, насочени извън местната територия.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Какво предстои за крипто пазарите? – анализаторът „Capo“ дава прогноза


В документа се казва още:

Широкото използване на криптовалутите може да подкопае ефективността на паричната политика, създавайки рискове за финансовата и макроикономическата стабилност.

Международния валутен фонд предупреждава още, че рисковете ще се увеличат допълнително, ако криптовалутите бъдат приети като законно платежно средство, както в Централноафриканската република така и в Салвадор. 

Смята се, че “ако криптоактивите се държат или приемат от правителството като платежно средство, това може да изложи на риск публичните финанси“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Санкциите на Запада срещу Русия укрепват търговията в алианса

Санкциите, наложени на Русия от Америка, след нахлуването ѝ в Украйна, изглежда имат непредвидени последици.

юни 7, 2023 8:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия намалява производството на петрол и газ

Суровият петрол и природният газ се възстановиха по-рано днес, след като Саудитска Арабия обяви значително намаляване на производството с един милион барела на ден по време на неотдавнашната среща на върха на ОПЕК+.

юни 7, 2023 6:00 3 мин. четене

SEC иска да замрази активите на Binance.US

На 6 юни Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) предприе правна стъпка, като подаде молба за издаване на ограничителна заповед срещу Binance.US.

юни 7, 2023 5:00 1 мин. четене

Крипто гигантите се възползват от възможността на фона на съдебното дело срещу Binance

Неотдавна се появиха важни новини, свързани със съдебния иск на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) срещу Binance за предполагаеми нарушения на законите за ценните книжа.

юни 6, 2023 17:17 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.