НАЧАЛО Регулации

МВФ предрича, че централните банки ще издават дигитални валути

ЮНИ. 29, 2019 18:51 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 МВФ предрича, че централните банки ще издават дигитални валути

От Международният валутен фонд (МВФ) смятат, че централните банки могат да издават дигитални валути в бъдеще.

Според доклад от 27-ми юни, МВФ и Световната банка проведоха проучване на финтех, в което се изискват отговори от финансовите институции във всички страни-членки и основава своите заключения частично на получените 96 отговора.


Няколко централни банки в различни страни обмислят въвеждането на някаква форма на дигитална валута на централната банка (CBDC). Според съобщенията Уругвай вече стартира пилотна програма на CBDC, докато Бахамските острови, Китай, Източнокарибският валутен съюз, Швеция и Украйна са „на ръба“ да тестват своите системи.


Освен това, редица централни банки са извършвали изследвания за потенциалното въздействие на CBDC върху финансовата стабилност, структурата на банковия сектор, навлизането на небанкови финансови институции и предаването на паричната политика.


Мотивацията за предлагане на CBDC варира според доклада. Както за нововъзникващите , така и за развитите икономики се казва, че обмислят варианти за CBDC, като последните се стремят да предоставят алтернатива на паричните средства, тъй като честотата на използването им намалява. От друга страна, за нововъзникващите икономики в развиващите се страни, основният извод на CBDC ще бъде намаляването на банковите разходи, както и потенциално превръщането на банките в по-достъпни за гражданите, които не ползват подобни услуги.


Едно сходство обаче е, че повечето централни банки не се интересуват от издаването на изцяло анонимен CBDC, тъй като институциите искат транзакциите в крайна сметка да бъдат проследени от властите, когато е необходимо. Някои от тези институции обаче обмислят частично да разделят част от токените, запазени за големи холдинги и транзакции, и само тях да направят проследими.


Консервативният икономист Стивън Мур наскоро се присъедини към проект за създаване на организация, подобна на Федералния резерв, за криптовалути. Проектът Decentral е предполагаем опит за регулиране на криптовалутното предлагане, за да се намали нестабилността на крипто пазара.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Регулации новини

Сингапур налага ограничения на крипто рекламите

Насоките, които бяха издадени в понеделник, също предупредиха широката общественост за високите рискове, свързани с крипто пазара в допълнение към забрана на DPT компаниите да рекламират услугите си н...
ЯНУ. 17, 2022 23:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Властите във Великобритания забраниха две реклами на Crypto.com

Органът за стандарти за реклама на Обединеното кралство (ASA) забрани две реклами от Crypto.com в поредния си опит за ограничаване на рекламите в крипто пространството. Двете реклами се появиха съотве...
ЯНУ. 6, 2022 11:39 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Броят на страните, които забраняват крипто, се е удвоил за три години

Въпреки че 2021 г. беше добра година за индустрията на криптовалутите по отношение на представянето на пазара, броят на юрисдикциите, забраняващи крипто, се е удвоил от 2018 г. насам.Доклад на Библиот...
ЯНУ. 5, 2022 10:36 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Банките в Израел трябва да приемат печалби от криптовалути

Съобщава се, че Банката на Израел (BoI) е инструктирала местните банки да приемат печалби от начинания с цифрови активи, стига източникът на парите да не е свързан с престъпни дела. Процедурата има за...
ДЕК. 31, 2021 13:02 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света