НАЧАЛО Регулации

МВФ предрича, че централните банки ще издават дигитални валути

юни 29, 2019 18:51 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ предрича, че централните банки ще издават дигитални валути

От Международният валутен фонд (МВФ) смятат, че централните банки могат да издават дигитални валути в бъдеще.

Според доклад от 27-ми юни, МВФ и Световната банка проведоха проучване на финтех, в което се изискват отговори от финансовите институции във всички страни-членки и основава своите заключения частично на получените 96 отговора.

Няколко централни банки в различни страни обмислят въвеждането на някаква форма на дигитална валута на централната банка (CBDC). Според съобщенията Уругвай вече стартира пилотна програма на CBDC, докато Бахамските острови, Китай, Източнокарибският валутен съюз, Швеция и Украйна са „на ръба“ да тестват своите системи.

Освен това, редица централни банки са извършвали изследвания за потенциалното въздействие на CBDC върху финансовата стабилност, структурата на банковия сектор, навлизането на небанкови финансови институции и предаването на паричната политика.

Мотивацията за предлагане на CBDC варира според доклада. Както за нововъзникващите , така и за развитите икономики се казва, че обмислят варианти за CBDC, като последните се стремят да предоставят алтернатива на паричните средства, тъй като честотата на използването им намалява. От друга страна, за нововъзникващите икономики в развиващите се страни, основният извод на CBDC ще бъде намаляването на банковите разходи, както и потенциално превръщането на банките в по-достъпни за гражданите, които не ползват подобни услуги.

Едно сходство обаче е, че повечето централни банки не се интересуват от издаването на изцяло анонимен CBDC, тъй като институциите искат транзакциите в крайна сметка да бъдат проследени от властите, когато е необходимо. Някои от тези институции обаче обмислят частично да разделят част от токените, запазени за големи холдинги и транзакции, и само тях да направят проследими.

Консервативният икономист Стивън Мур наскоро се присъедини към проект за създаване на организация, подобна на Федералния резерв, за криптовалути. Проектът Decentral е предполагаем опит за регулиране на криптовалутното предлагане, за да се намали нестабилността на крипто пазара.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Регулации Новини

Какво е ISO 20022 и защо има значение?

Няма съмнение, че стандартът ISO 20022 може да се окаже значителен катализатор за някои инвеститори в криптовалути.

август 8, 2022 21:25 1 мин. четене

Парламентарна група на Обединеното кралство разследва крипто индустрията

Групата иска да чуе мнения от регулаторните органи, експертите от сектора и правителството по редица теми.

август 7, 2022 14:33 1 мин. четене

SEC разследва всички крипто борси – включително Coinbase и Binance

Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ (SEC) разследва Coinbase, най-голямата борса в страната, а според служителите от офиса на Лумис са насочили вниманието си и към глобалния гигант Binance.

август 5, 2022 15:43 1 мин. четене

Сенатор Елизабет Уорън не иска крипто на Уолстрийт

Сенатор Елизабет Уорън продължава кампанията си срещу криптовалутите, като този път предлага закон, който на практика ще прекрати предоставянето на криптовалутни услуги от банките, според доклад на Bloomberg от четвъртък.

август 5, 2022 12:46 1 мин. четене