НАЧАЛО Други

Как войната в Близкия изток ще се отрази на златото

октомври 17, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как войната в Близкия изток ще се отрази на златото

Неотдавнашният конфликт между Хамас и Израел доведе до рязък скок в цените на златото, като благородният метал поскъпна с близо $100 за тройунция.

Геополитическата несигурност често подтиква инвеститорите да търсят сигурни активи, а златото е предпочитан избор през бурните периоди.

След изненадващата атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври фючърсите върху златото поскъпнаха с 4.8%. Само в петък цените се повишиха с над 3%. Въпреки това е малко вероятно златото да достигне нови рекордни стойности в краткосрочен план.

Въпреки неотдавнашния подем фактори като силата на щатския долар и нарастващата реална доходност предлагат убедителни алтернативи за инвестиции в сигурни убежища.

Според Матю Милър, старши анализатор на акции в CFRA Research, златото се очаква да остане в диапазона между $1,800 и $2,000, докато пазарът навлезе в нова фаза на лихвената политика, което потенциално може да доведе до нов бичи пазар за благородният метал.

Брайън Лундин, редактор на Gold Newsletter, предупреди за типичния модел, при който златото бележи скок по време на геополитически събития, но впоследствие спада, след като ситуацията се стабилизира. Въпреки това той предположи, че продължаващата криза в Близкия изток, съчетана с потенциални промени в паричната политика, може да даде значителен тласък на цените на златото.

В крайна сметка, макар че конфликтът в Близкия изток доведе до повишаване на цените на златото, важно е да се отбележи, че ситуацията остава динамична и може да бъде повлияна от редица фактори, включително геополитически събития и решения в областта на паричната политика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.