НАЧАЛО Други

Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

20.04.2024 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Може ли икономиката на Иран да оцелее евентуална война?

На фона на обсъжданията на потенциални икономически мерки срещу Иран от страна на Съединените щати и Европейския съюз (ЕС) Техеран заяви, че е устойчив на западните бойкоти, като се позовава на рекордния износ на петрол въпреки значителните санкции, наложени от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2018 г.

Министърът на петрола на Иран Джавад Оуджи съобщи, че износът на петрол през 2023 г. е донесъл над $35 милиарда, демонстрирайки способността на Иран да маневрира пред лицето на несгодите. Населението обаче се бори с последиците от международните санкции, което се вижда от рязкото покачване на инфлацията, която през февруари достигна приблизително 40%. Джавад Салехи-Исфахани, професор по икономика, обяснява това с неотдавнашното поскъпване на щатския долар с 15 % спрямо иранския риал, което е резултат от ескалацията на геополитическото напрежение.

Въпреки предизвикателствата иранският петролен сектор остава стабилен и допринася значително за БВП на страната. През 2022 г. секторът на услугите доминира в БВП, следван от промишлеността и селското стопанство. Интересното е, че петролната индустрия представлява значителна част от приходите на промишлеността, като основният вносител е Китай. Въпреки опасенията за потенциални израелски атаки срещу петролни инсталации, Иран успява да поддържа търговията с петрол с Пекин.

След санкциите на Тръмп през 2018 г. Иран е възобновил 80% от предишния си обем на износ на петрол, което отчасти се дължи на облекчените санкции при управлението на президента Джо Байдън.

Иранската икономика демонстрира устойчивост, като ръстът на БВП е приблизително 5% годишно, въпреки регионалните предизвикателства, изострени от Ковид пандемията. Въпреки това корупцията и липсата на прозрачност създават значителни пречки, като се твърди, че държавните приходи изчезват в непрозрачни правителствени структури.

Готовността на Иран за потенциална военна ескалация с Израел остава несигурна. Въпреки че Техеран поддържа износа на петрол, продължаването на конфликта може да доведе до затруднения за икономиката. Салехи-Исфахани предполага, че предпазливият подход на Иран за предотвратяване на въвличането във войната в Газа показва нежеланието му да се ангажира с пълномащабна военна конфронтация, като вместо това предпочита символични жестове.

В обобщение, иранската икономика, подкрепена от износа на петрол, е изправена пред предизвикателства в условията на международни санкции и вътрешни проблеми. Въпреки че устойчивостта ѝ е очевидна, способността на страната да издържи на продължителен конфликт остава несигурна.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Директорът на JPMorgan ще се пенсионира по-рано от очакваното

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, посочи, че мандатът му като главен изпълнителен директор вероятно ще приключи през следващите пет години.

21.05.2024 15:30 2 мин. четене

Grayscale смени своя главен изпълнителен директор – ето кой заема неговата позиция

Grayscale назначи Питър Минцберг за свой нов главен изпълнителен директор след оставката на Майкъл Соненшайн.

21.05.2024 14:30 2 мин. четене

Пазарът на акции ще скочи с още 20% преди да се спука балона според прогноза

Според анализатори от Capital Economics инвеститорите, които следят за признаци на балон, трябва да се подготвят за потенциално надуване на фондовия пазар с още 20%, преди да настъпи значителна корекция.

21.05.2024 12:30 2 мин. четене

Криптовалутите са просто една измама според създателя на Linux

Линус Торвалдс, финландско-американският софтуерен инженер, известен с разработването на операционната система Linux, наскоро изрази своя скептицизъм към криптовалутите.

21.05.2024 10:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.