НАЧАЛО Други

Милиардер прогнозира: Няма да има рецесия в САЩ в близкото бъдеще

19.12.2023 15:15 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Милиардер прогнозира: Няма да има рецесия в САЩ в близкото бъдеще

Дейвид Рубенщайн, виден инвеститор и съосновател на Carlyle Group, изрази оптимизъм за икономиката на САЩ, заявявайки пред Fox Business Network, че рецесията не е неизбежна през следващите тримесечия.

Въпреки че призна цикличния характер на рецесиите, които се случват приблизително на всеки седем години, Рубенщайн подчерта настоящата сила на американската икономика, предполагайки, че в близко бъдеще не е вероятно да има спад.

В неотдавнашното си изявление Федералният резерв намекна за три намаления на лихвените проценти за 2024 г., въпреки че инфлацията надхвърли целевата стойност от 2%. След като от юли насам Федералният резерв поддържаше стабилни лихвени проценти след многократни повишения, целящи ограничаване на инфлацията и смекчаване на силната американска икономика, се появиха опасения относно потенциала на тези повишения да предизвикат икономически спад.

Традиционно Фед понижава лихвените проценти като прелюдия към рецесия, стимулирайки търсенето чрез намаляване на разходите по заемите. Това доведе до засилване на спекулациите, че САЩ може да са на прага на забавяне, въпреки че някои експерти предполагат, че повишенията на лихвените проценти през следващата година не е задължително да сигнализират за предстояща рецесия.

Рубенщайн очаква, че Фед ще започне да намалява лихвените проценти през второто тримесечие на следващата година, след като се увери, че инфлацията е под контрол. Въпреки ноемврийското повишение на инфлацията на потребителските цени с 3.1% на годишна база (все още под целта на Фед от 2%, но значително по-ниско от пика от 9.1% през юни предходната година),

Инвеститорът предположи, че Фед се стреми да избегне намаляване на лихвите твърде близо до президентските избори в САЩ през ноември.

В ефира на Fox Business Network той отбеляза, че намаляването на лихвите през третото тримесечие може да се възприеме като облагодетелстване на демократите – критика, която Фед вероятно иска да избегне. Поради това Рубенщайн очаква предпазлив подход от страна на Фед по отношение на сроковете за корекции на лихвените проценти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: 30 държави в готовност да се присъединят към съюза още тази година

Няколко развиващи се нации се подготвят да станат част от алианса БРИКС през 2024 г.

26.02.2024 8:00 2 мин. четене

Златото проби над $2,040 на фона на слабия долар

Щатският долар показа признаци на спад през последните дни, като повишеното търсене на сигурни активи цената на златото над $2040.

26.02.2024 7:00 2 мин. четене

БРИКС: Още една държава готова да влезе в алианса през 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро наскоро изрази намерението на страната си да се присъедини към алианса БРИКС в близко бъдеще, както стана ясно по време на неотдавнашна телевизионна изява.

25.02.2024 16:00 1 мин. четене

Как технологичните гиганти манипулират фондовия пазар

В сферата на финансите действията на технологичните гиганти оказват значително влияние върху цените на акциите. Зад фасадата на иновациите и промените се крият сложни стратегии, създадени с цел да влияят на пазарите и да увеличават печалбите.

25.02.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.