НАЧАЛО Финтех

Meta прекратяват работата по своя крипто проект Novi

юли 4, 2022 10:31 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Meta прекратяват работата по своя крипто проект Novi

Остатъците от някогашния амбициозен проект за криптовалута на Meta избледняват.

Според известие на уебсайта на платформата на пилотната програма за Novi, услугата за парични преводи на социалната мрежа, използваща собствения ѝ крипто портфейл, ще преустанови дейността си на 1 септември.

Компанията съобщи в петък, че на 21 юли потребителите вече няма да могат да добавят средства към своите сметки в Novi.

Фирмата е инструктирала потребителите да премахнат своите авоари в Novi преди 1 септември. След тази дата всички останали парични средства ще бъдат прехвърлени по посочените банкови сметки или дебитни карти на техните сметки в Novi.

Пилотният проект на Novi започна да обслужва Гватемала и части от Съединените щати през октомври миналата година. Според имейл от представител на компанията, те планират да използват технологията на Novi в бъдещи инициативи, като например в своята метавселена.

Meta знаеше, че Novi няма да продължи дълго

Планираното премахване на Novi не е неочаквано. Компанията и нейните партньори прекратиха Diem в началото на тази година – подобно предприятие за криптовалути, което беше стартирано през 2019 г. под името Libra, докато Meta все още беше известна като Facebook.

Друга пречка пред амбициите беше съобщението през 2021 г. на Дейвид Маркъс, един от лидерите, ръководещи Meta, че ще напусне бизнеса, за да се занимава с предприемачество.

Първоначално Novi беше проектирана да улесни бързите и безконфликтни плащания с поддържаната от компанията криптовалута Diem, но правните пречки принудиха фирмата да си сътрудничи с Coinbase и вместо това да използва стабилната валута Paxos (USDP).

Meta съобщи в изявление: 

Можете да очаквате да видите повече от нас в Web3 пространството, защото сме много позитивно настроени към стойността, която тези технологии могат да предоставят на хората и бизнесите в метавселената.

Членове на Сената на Съединените щати поискаха от Meta да закрие своя проект Novi малко след дебюта му през октомври миналата година с аргумента, че на компанията “не може да се разчита за управлението на Биткойн (BTC)“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Таксите за транзакции на Arbitrum надвишиха тези на Етериум

Разрушаването на амбициите на Meta за Novi се очертава в разгара на разширяващия се срив на криптопазара и проблемите с масовите разпродажби в големи компании като хедж фонда за криптовалути Three Arrows Capital и Celsius.

Three Arrows подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 15, за да защити активите си в САЩ от кредиторите в страната.

Celsius замрази тегленията и преводите по-рано този месец, позовавайки се на “екстремни” пазарни условия, като попречи на своите 1.7 милиона клиенти да осребрят своите авоари.

Междувременно компанията разширяваше своите операции в метавселената. Марк Зъкърбърг, главен изпълнителен директор на Facebook, разкри тази седмица, че компанията му възнамерява да набере милиарди потребители в дигиталната вселена, като по този начин генерира сериозни пари за Meta.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Южна Корея напредва значително с разработването на CBDC

Южнокорейската централна банка (Bank of Korea, BOK) стартира цялостна пилотна програма, посветена на тема дигитална валута на централната банка (CBDC).

ноември 23, 2023 15:00 2 мин. четене

Град в Швейцария интегрира блокчейна на Polygon в платежното си приложение

Приложението за разплащания MyLugano в Лугано, град в Швейцария, наскоро обнови функциите си, като включи PoS на Polygon (MATIC).

ноември 22, 2023 22:00 1 мин. четене

Binance открива крипто борса в Тайланд

Binance, водещ играч в сферата на крипто борсите, се готви да открие присъствието си в Тайланд, като стартира нов обмен през следващата година.

ноември 16, 2023 17:00 2 мин. четене

Топ крипто банка получи лиценз да държи криптовалути

Commerzbank получи позволение да бъде първата търговска банка с пълно обслужване в Германия, която получава лиценз за попечителство на криптовалути.

ноември 15, 2023 19:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.