НАЧАЛО Други

Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

юни 29, 2018 10:20 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

Финансовият гигант Mastercard получи тази седмица няколко нови патента, които продължават своята тенденция да обхваща изследване на публичните счетоводни книги, дори и като изразява открита враждебност към Биткойн и други криптовалути.

Един патент обаче привлича интереса на хората.

Патентът, издаден от Патентното ведомство на САЩ (USPTO) в четвъртък, очертава система, която улеснява анонимните транзакции по блокчейн мрежата. Mastercard за пръв път подаде заявление за патента през декември 2016 г.

Според Mastercard прозрачният характер на обикновените блокчейн сделки е възпрепятстване на приемането на тази технология за ежедневни плащания. Това важи както за бизнеса, така и за потребителите.

Едно лице, например, може да пожелае да закупи подарък за друг, без получателят да бъде отклонен от детайлите на транзакцията. Освен това повечето фирми не биха искали да предоставят на конкуренти и други трети страни данни в реално време, като например обем на транзакциите.

От патента:

Съществува необходимост от техническо решение, при което даден субект може да участва в сделка, при която данните за транзакцията могат да бъдат публикувани публично, за да се осигури отчетност и доверие в данните, като същевременно се запази анонимността и невъзможността на другите да проследяват отделните транзакции или информация за обема от страна на транзакцията, която идентифицира информацията на двете страни за дадена транзакция, за да удовлетвори потребностите от поверителност на всеки един от субектите, участващи в сделката.

Един цял клас криптовалути са се фокусирали върху анонимни транзакции, с най-изявените „токени за поверителност“, които са Monero и Zcash . Bitcoin Lightning Network също обещава да подобри неприкосновеността на личния живот, след като бъде по-широко приета.

Mastercard обаче се стреми да постигне това, без да използва публична криптовалута, и може би по начин, който все още ще предостави на правоохранителните органи възможността да проследят незаконни сделки – макар че този факт не е специално разгледан в патента.

Освен това, докато криптовалутите улесняват транзакциите между партньори, предложената от Mastercard система все още разчита на сървър за обработка на трети страни, който в този случай поддържа база данни с уникални потребителски профили. Наред с идентифициращата информация, всеки профил на обект включва низ от секретни данни.

След получаване на подробности за транзакцията от фирма, сървърът за обработка създава две хеш стойности. Сървърът първо разбърква подробностите за транзакцията, след което създава втора хеш стойност, като комбинира първия хеш с тайната стойност от потребителския профил. Стойността на хеш може да бъде публикувана в блокчекн или друг тип публична книга, за да се докаже целостта на транзакциите, без да се разкриват конкретните им подробности.

Както съобщава, Mastercard спечели разнообразие от патенти за блокчейн през последните седмици. Едната, присъдена през май, използва блокчейн, за да управлява автентичността на купоните и да намали измамите с купони. Друг, отпуснат този месец, има за цел да намали цените и да увеличи ефективността на оферирането за пътуване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Обменът на фиатни валути спада за пети пореден месец

Според данни от The Block, септември е петият пореден месец, през който обемите на обмен на фиатни валути намаляват.

октомври 3, 2022 19:44 1 мин. четене

Русия ще снабди Казахстан с електроенергия за копаене на крипто

Русия се готви да предостави на Казахстан допълнителна енергия, необходима за функционирането на ферми за добив на криптовалути в централноазиатската държава.

октомври 3, 2022 18:55 1 мин. четене

Credit Suisse на ръба на колапс – какво да следим?

През Q3 на 2022 г. акциите спаднаха поради инвазията в Украйна и повишаването на цените на енергията в Европа, и Обединеното кралство. 

октомври 3, 2022 15:26 1 мин. четене

Колко криптовалути държат банките по света?

Според последния доклад на Базелския комитет глобалната банкова експозиция към криптовалути възлиза на 0.01%, тъй като 19-те най-големи финансови институции притежават криптовалути на стойност 9.4 милиарда евро, което се равнява на 0.14% експозиция.

октомври 3, 2022 14:16 1 мин. четене