НАЧАЛО Други

Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

ЮНИ. 29, 2018 10:20 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

Финансовият гигант Mastercard получи тази седмица няколко нови патента, които продължават своята тенденция да обхваща изследване на публичните счетоводни книги, дори и като изразява открита враждебност към Биткойн и други криптовалути.

Един патент обаче привлича интереса на хората.


Патентът, издаден от Патентното ведомство на САЩ (USPTO) в четвъртък, очертава система, която улеснява анонимните транзакции по блокчейн мрежата. Mastercard за пръв път подаде заявление за патента през декември 2016 г.

Според Mastercard прозрачният характер на обикновените блокчейн сделки е възпрепятстване на приемането на тази технология за ежедневни плащания. Това важи както за бизнеса, така и за потребителите.

Едно лице, например, може да пожелае да закупи подарък за друг, без получателят да бъде отклонен от детайлите на транзакцията. Освен това повечето фирми не биха искали да предоставят на конкуренти и други трети страни данни в реално време, като например обем на транзакциите.

От патента:

Съществува необходимост от техническо решение, при което даден субект може да участва в сделка, при която данните за транзакцията могат да бъдат публикувани публично, за да се осигури отчетност и доверие в данните, като същевременно се запази анонимността и невъзможността на другите да проследяват отделните транзакции или информация за обема от страна на транзакцията, която идентифицира информацията на двете страни за дадена транзакция, за да удовлетвори потребностите от поверителност на всеки един от субектите, участващи в сделката.

Един цял клас криптовалути са се фокусирали върху анонимни транзакции, с най-изявените "токени за поверителност", които са Monero и Zcash . Bitcoin Lightning Network също обещава да подобри неприкосновеността на личния живот, след като бъде по-широко приета.


Mastercard обаче се стреми да постигне това, без да използва публична криптовалута, и може би по начин, който все още ще предостави на правоохранителните органи възможността да проследят незаконни сделки - макар че този факт не е специално разгледан в патента.


Освен това, докато криптовалутите улесняват транзакциите между партньори, предложената от Mastercard система все още разчита на сървър за обработка на трети страни, който в този случай поддържа база данни с уникални потребителски профили. Наред с идентифициращата информация, всеки профил на обект включва низ от секретни данни.

След получаване на подробности за транзакцията от фирма, сървърът за обработка създава две хеш стойности. Сървърът първо разбърква подробностите за транзакцията, след което създава втора хеш стойност, като комбинира първия хеш с тайната стойност от потребителския профил. Стойността на хеш може да бъде публикувана в блокчекн или друг тип публична книга, за да се докаже целостта на транзакциите, без да се разкриват конкретните им подробности.

Както съобщава, Mastercard спечели разнообразие от патенти за блокчейн през последните седмици. Едната, присъдена през май, използва блокчейн, за да управлява автентичността на купоните и да намали измамите с купони. Друг, отпуснат този месец, има за цел да намали цените и да увеличи ефективността на оферирането за пътуване.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Популярни Новини
Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Положението в Китай всява паника на световните пазари

Рисковите активи по целия свят намаляват поради опасенията за последствията от наближаващия дефолт на китайския предприемач Evergrande.Въпреки този спад, се очаква Биткойн заедно с остатъка от крипто ...
СЕП. 20, 2021 18:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Morgan Stanley стартира специализиран екип за изследване на криптовалути

"Стартирането на този екип е в знак на признание за нарастващото значение на криптовалутите и други цифрови активи на световните пазари", казаха от банката.Morgan Stanley създава нов изследователски е...
СЕП. 20, 2021 13:25 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Coinbase влиза в партньорство с Имиграционната и митническа служба на САЩ

Съгласно споразумението, Coinbase са сключили договор за доставка на "софтуер за разработка на приложения като услуга" за Имиграционна и митническа служба на Съединените щати (ICE).Договорът влезе в с...
СЕП. 20, 2021 09:55 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Президентът на ЕЦБ нарича криптовалутите 'спекулативни' и 'подозрителни'

“Мисля, че трябва да [уточним], че са силно спекулативни, от време на време подозрителни и с висока интензивност по отношение на консумация на енергия, но те не са валута”, каза Лагард, говорейки в по...
СЕП. 19, 2021 16:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света