НАЧАЛО Други

Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

ЮНИ. 29, 2018 10:20 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Mastercard печелят патент за анонимни блокчейн транзакции

Финансовият гигант Mastercard получи тази седмица няколко нови патента, които продължават своята тенденция да обхваща изследване на публичните счетоводни книги, дори и като изразява открита враждебност към Биткойн и други криптовалути.

 

Един патент обаче привлича интереса на хората.


Патентът, издаден от Патентното ведомство на САЩ (USPTO) в четвъртък, очертава система, която улеснява анонимните транзакции по блокчейн мрежата. Mastercard за пръв път подаде заявление за патента през декември 2016 г.

Според Mastercard прозрачният характер на обикновените блокчейн сделки е възпрепятстване на приемането на тази технология за ежедневни плащания. Това важи както за бизнеса, така и за потребителите.

Едно лице, например, може да пожелае да закупи подарък за друг, без получателят да бъде отклонен от детайлите на транзакцията. Освен това повечето фирми не биха искали да предоставят на конкуренти и други трети страни данни в реално време, като например обем на транзакциите.

От патента:

Съществува необходимост от техническо решение, при което даден субект може да участва в сделка, при която данните за транзакцията могат да бъдат публикувани публично, за да се осигури отчетност и доверие в данните, като същевременно се запази анонимността и невъзможността на другите да проследяват отделните транзакции или информация за обема от страна на транзакцията, която идентифицира информацията на двете страни за дадена транзакция, за да удовлетвори потребностите от поверителност на всеки един от субектите, участващи в сделката.

Един цял клас криптовалути са се фокусирали върху анонимни транзакции, с най-изявените "токени за поверителност", които са Monero и Zcash . Bitcoin Lightning Network също обещава да подобри неприкосновеността на личния живот, след като бъде по-широко приета.


Mastercard обаче се стреми да постигне това, без да използва публична криптовалута, и може би по начин, който все още ще предостави на правоохранителните органи възможността да проследят незаконни сделки - макар че този факт не е специално разгледан в патента.


Освен това, докато криптовалутите улесняват транзакциите между партньори, предложената от Mastercard система все още разчита на сървър за обработка на трети страни, който в този случай поддържа база данни с уникални потребителски профили. Наред с идентифициращата информация, всеки профил на обект включва низ от секретни данни.

След получаване на подробности за транзакцията от фирма, сървърът за обработка създава две хеш стойности. Сървърът първо разбърква подробностите за транзакцията, след което създава втора хеш стойност, като комбинира първия хеш с тайната стойност от потребителския профил. Стойността на хеш може да бъде публикувана в блокчекн или друг тип публична книга, за да се докаже целостта на транзакциите, без да се разкриват конкретните им подробности.

Както съобщава, Mastercard спечели разнообразие от патенти за блокчейн през последните седмици. Едната, присъдена през май, използва блокчейн, за да управлява автентичността на купоните и да намали измамите с купони. Друг, отпуснат този месец, има за цел да намали цените и да увеличи ефективността на оферирането за пътуване.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Crypto Book
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

warning

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Curve Finance ще разпредели $3 милиона от такси на потребителите

През май 2020 г. Curve разкри, че ще децентрализира своята платформа. Управлението беше посредством нейния токен за управление, CRV. Компанията ще доставя токени на потребителите въз основа на това ко...
НОЕ. 30, 2020 19:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ

Бивш ръководител в LVMH се присъединява към Ledger

LVMH е създадена през 1987 г. от сливането на къщата на висшата мода Louis Vuitton и Moët Hennessy, която пък се формира от сливането на производителя на шампанско Moët & Chandon и производителя н...
НОЕ. 30, 2020 17:42 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Производителят на копачки Canaan отчита $12 милиона в загуби за Q3

Компанията публикува неодитиран финансов отчет на 30-ти ноември. Canaan реализира $24 милиона нетни приходи през третото тримесечие на тази година, което представлява спад от 75,7% в сравнение със $10...
ДЕК. 1, 2020 09:32 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Извънредно: Ripple продават част от дяла си в MoneyGram

Ripple са настроени да продават част от участието си в MoneyGramСпоред доклад на The Block, публикуван на 28-ми ноември, Ripple е готов да продаде една трета от дела си в MoneyGram. Трябва да се отбел...
НОЕ. 30, 2020 16:23 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света