НАЧАЛО Други

Лихвеният процент в САЩ остава непроменен – очакват ли се още повишения?

ноември 2, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Лихвеният процент в САЩ остава непроменен – очакват ли се още повишения?

Комитетът по операциите на открития пазар на Федералния резерв (FOMC) в САЩ реши да запази лихвения диапазон от 5.25% до 5.50%.

FOMC реши да запази лихвения процент непроменен, задържайки го на ниво, невиждано от 22 години. В своето програмно изявление те отчитат добрите резултати на американската икономика, като същевременно отчитат и повишеното финансово напрежение, пред което са изправени предприятията и домакинствата:

През третото тримесечие икономическата активност отбеляза значителен растеж.

Това неотдавнашно решение дава възможност на политиците да оценят задълбочено допълнителната информация и потенциалното ѝ въздействие върху паричната политика.

От друга страна, съществуват спекулации, че тази пауза в повишаването на лихвените проценти може да предвещава по-съществени увеличения в бъдеще. Затягането на финансовите условия независимо от това предполага по-силна от очакваното икономика и пазар на труда, което показва възможността за по-нататъшни повишения.

Заслужава да се отбележи, че САЩ активно повишават лихвените проценти от март 2022 г. насам. Това е първият път, когато официалните лица поддържат лихвения процент в постоянен диапазон в продължение на две последователни срещи.

На заседанието на 20 септември 2023 г. FOMC обяви намерението си да запази референтния лихвен процент по федералните фондове стабилен в настоящия диапазон 5.25%-5.50%.

По това време те заявиха:

Комитетът се стреми да постигне максимална заетост и инфлация от 2% в дългосрочен план. В подкрепа на тези цели Комитетът реши да запази целевия диапазон за лихвения процент по федералните фондове на равнище 5-1/4-5-1/2%.

Освен това преди около две седмици председателят на Федералния резерв Джером Пауъл намекна за възможността да няма по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.