НАЧАЛО Други

Lightning мрежата на Биткойн бавно умира според критици

26.03.2024 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Lightning мрежата на Биткойн бавно умира според критици

Критиците твърдят, че Lightning мрежата, която някога беше обявена за спасител на проблемите с мащабируемостта на Биткойн, сега е изправена пред постепенен упадък.

Това мнение се корени в различни предизвикателства и недостатъци, които са се появили с течение на времето.

Едно от основните опасения, изразени от критиците, е застоят в използването на Lightning мрежата, особено очевиден от края на 2023 г. насам. Въпреки първоначалния ентусиазъм и оптимизъм, свързани с потенциала на Lightning да улесни евтините и бързи транзакции, нейното приемане не успя да отговори на първоначалните очаквания.

Вместо да стане свидетел на широко интегриране в ежедневните транзакции, растежът на Lightning се забави, което накара дългогодишните ѝ поддръжници да преоценят вярата си в нейната ефикасност.

Съществен фактор, допринасящ за възприемания спад на Lightning, е намаляващият ѝ Биткойн капацитет. Количеството Биткойн, достъпно чрез каналите на Lightning, постоянно намалява, като до декември 2023 г. се предвижда да спадне под 5,000 BTC. Това намаляване на капацитета отразява липсата на стабилно участие и инвестиции в мрежата, което подкопава способността ѝ да обработва ефективно нарастващите обеми транзакции.

Освен това Lightning мрежата е засегната от технически предизвикателства и уязвимости, което допълнително подкопава доверието в нейната надеждност и сигурност. Случаите на грешки, включително уязвимост към атаки за циклично заместване и атаки за “заглушаване“, разкриха потенциални слабости в инфраструктурата на мрежата. Тези проблеми не само затрудняват работата на потребителите, но и пораждат съмнения относно способността на Lightning да изпълнява предназначението си на мащабируемо и сигурно решение за плащане с Биткойн.

Освен това неинтуитивният характер на структурата на таксите на Lightning представлява пречка за широкото ѝ приемане. От потребителите се изисква да се ориентират в сложни процеси, включително ончейн транзакции за първоначални депозити и допълнителни такси за увеличаване на капацитета на Биткойн в рамките на каналите.

Този сложен процес противоречи на етоса на Биткойн за простота и достъпност, като възпира потенциалните потребители и ограничава привлекателността на Lightning мрежата.

Като цяло нарастващите критики и предизвикателства пред мрежата подсказват, че траекторията ѝ е проблемна. Без значителни подобрения, насочени към техническите ограничения, уязвимостите в сигурността и проблемите с използваемостта, Lightning рискува да избледнее в неизвестност, без да успее да реализира някогашните си високи амбиции за революция в мащабируемостта и достъпността на Биткойн.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доларът засенчва всички останали валути през 2024 година

Няколко нововъзникващи икономики в Азия, Африка и Латинска Америка започнаха да полагат усилия за намаляване на зависимостта си от щатския долар с цел да отслабят неговия световен статут на резервна валута.

19.04.2024 19:36 2 мин. четене

Топ 3 AI акции, които може да са по-добра инвестиция от криптовалутите

Пазарът на криптовалути не веднъж е демонстрирал потенциала си за повишаване на стойността на портфейлите на инвеститорите.

19.04.2024 18:00 2 мин. четене

Икономиката на Китай надмина очакванията за първото тримесечие на 2024 година

Според публикуваните във вторник правителствени данни китайската икономика е надхвърлила очакванията през първото тримесечие на годината, повлияна от политиките за стимулиране и увеличеното търсене.

19.04.2024 16:00 2 мин. четене

Какво мисли съоснователят на PayPal за въздействието на изкуствения интелект

Питър Тийл, известен като съосновател на PayPal и видна фигура в технологичната индустрия, неотдавна изрази загриженост относно въздействието на изкуствения интелект (AI) върху различни умения.

19.04.2024 15:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.