НАЧАЛО Биткойн

Легендарен анализатор предвиди срива – какво прогнозира сега?

декември 16, 2022 6:22 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Легендарен анализатор предвиди срива – какво прогнозира сега?

Майкъл Бъри е хедж фонд мениджър, познат с точни прогнози както за финансовите пазари, така и за криптовалутите. 

Най-впечатляващото му предсказание до момента е сривът на пазара на недвижими имоти и последвалата го финансова криза през 2008 г. Историята е отразена във филма „The Big Short“, където Крисчън Бейл играе ролята на инвеститора. 

Бъри набра популярност в крипто кръговете на Twitter в последно време, като направи забележителни прогнози по отношение на сектора. 

Срив на крипто пазарите

През юни 2021 г. инвеститорът предсказа мащабен срив на акциите и криптовалутите. Според него сривът от криптовалутите вероятно е щял да се разпространи и до традиционните пазари. Той направи прогнозата в разгара на бичия пазар на криптовалути през 2021 г. 

Това, което правят хайпът и спекулациите, е привличане на търговците на дребно преди майката на всички сривове. Когато криптовалутите паднат от трилиони или меме акциите паднат от десетки милиарди, загубите на [традиционните пазари] ще са с размера на [икономиките на] цели страни. Историята не се променя.

Освен това Бъри заяви, че проблемът с криптовалутите е в ливъриджа. Той подчерта, че инвеститорите трябва да разбират ливъриджа, преди да се ангажират с крипто.

При сегашното положение на нещата прогнозата се реализира през 2022 г., след като и акциите, и криптовалутите показаха висока корелация, характеризираща се със значителен отлив на капитал. Криптопазарът загуби почти $2 трилиона. 

През 2022 г. както пазарът на акции, така и криптовалутите претърпяха мащабна корекция на фона на преобладаващите макроикономически фактори, водени от инфлацията и повишаването на лихвените проценти. Въз основа на представянето на пазара от първото полугодие Бъри намекна, че втората половина на пазарния срив може да се разиграе през последните шест месеца на годината, за което се оказа прав.

Всъщност както Биткойн (BTC), така и акциите все още не са поскъпнали, въпреки че темпът на покачване на инфлацията показва известни признаци на забавяне. 

[…] През 2022 г. първото полугодие S&P 500 се понижи с 25-26%, Nasdaq – с 34-35%, а Биткойн – с 64-65%. 

… Така че, може би сме на половината път.

Струва си да се спомене, че след като показа признаци на рали към $18,000, Биткойн не успя да запази печалбите. Краткосрочното рали се появи, след като инфлацията в САЩ се забави с охлаждането на Федералния резерв по отношение на повишаването на лихвените проценти. 

Въз основа на тази прогноза, въпреки че Биткойн отбеляза леки печалби, цялото криптопространство все още се намира в мечи пазар, като повечето активи търсят дъно. 

Златото привлича внимание

В изтрит туит на 15 ноември Бъри заяви, че златото вероятно ще се издигне, особено след като секторът на криптовалутите е белязан от различни скандали. Забележително е, че корекцията на пазара през 2022 г. се дължи отчасти на скандали и фалити, в резултат на които потребителите загубиха значителни суми пари. 

Бъри отбеляза, че скандалите вероятно ще се прелеят към традиционните пазари. Той предполага, че те ще направят криптовалутите непривлекателни.

Сред скандалите, които засегнаха сектора, са сривът на криптоборсата FTX, сривът на екосистемата Terra (LUNA) и подаването на молба за фалит на Celsius Network. Тъй като криптопазарът се коригира, благородният метал, от друга страна, се представи добре въпреки преобладаващата макроикономическа среда. 

В момента, според прогнозата, интересът на инвеститорите към криптовалутите остава потиснат, като мнозинството от тях остават встрани. От друга страна, златото отбеляза впечатляващо представяне, докато крипто пространството се бори с продължаващата зима.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Биткойн Новини

DCG продава акции с цел да подпомогне Genesis

Digital Currency Group (DCG) започна да продава дялове в няколко инвестиционни инструмента, управлявани от нейното дъщерно дружество и мениджър на дигитални активи Grayscale и то с голяма отстъпка.

февруари 7, 2023 14:15 2 мин. четене

Genesis предлага кредиторите ѝ да получат поне 80% от средствата си

Новият план за преструктуриране на Genesis, предложен от компанията, Digital Currency Group (DCG) и кредиторите, предвижда кредиторите да получат обратно поне 80% от средствата си.

февруари 7, 2023 13:24 2 мин. четене

Riot Platforms са добили 12% повече BTC през януари спрямо предходния месец

Майнинг компанията Riot Platforms е произвела 740 BTC през януари, което е с 12.3% повече спрямо декември 2022 г. и с 62% повече спрямо предходната година, съобщиха от компанията в понеделник.

февруари 7, 2023 11:14 1 мин. четене

Потенциални купувачи проявяват интерес към Hodlnaut

Популярната компания за кредитиране на криптовалути Hodlnaut преговаря за продажбата на своя бизнес и други активи с няколко потенциални инвеститори.

февруари 7, 2023 9:03 2 мин. четене