НАЧАЛО Регулации

Къде в Европа са най-леките данъчни закони за криптовалутите?

ноември 1, 2023 21:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Къде в Европа са най-леките данъчни закони за криптовалутите?

Португалия се превърна в привлекателна дестинация за крипто инвеститорите поради благоприятните си данъчни политики.

По-специално, страната освобождава от данъчно облагане транзакциите между криптовалути, което позволява на търговците да работят, без да плащат данъци, докато не конвертират криптовалути във фиатна валута.

С неотдавнашните изменения в португалския Закон за криптоданъците за 2023 г. се въведе ясно определение на крипто за данъчни цели. Това законодателство изключва незаменяемите токени (NFT) и криптовалутите, класифицирани като ценни книжа. Законът също така прави разграничение между краткосрочни и дългосрочни притежания, като капиталовите печалби от притежания над 365 дни са освободени от данъци.

Родолфо Жозе Сантош, португалски данъчен адвокат, смята, че данъчната ставка от 28% върху краткосрочните печалби е конкурентна в сравнение с други европейски държави. Той смята, че предимството на Португалия се простира отвъд данъците, като се вземат предвид фактори като начин на живот и климат.

Португалският закон за данъците върху криптовалутите категоризира дейностите в различни нива, включително капиталовите печалби от продажби на крипто токени (категория G), професионалните дейности като добив и валидиране (категория B) и капиталовите печалби като стейкинг и предоставяне на заеми (категория E).

Португалия освен това разрешава стратегия, наречена “прибиране на данъчни загуби“, която позволява на физическите лица да компенсират крипто печалбите със загуби от други инвестиции за период до пет години.

Що се отнася до NFT, Португалия ги освобождава от данъчно облагане, когато се търгуват от физически лица. Въпреки това възникват сложности, когато сделките с NFT включват крипто токени, което изисква яснота в данъчното третиране.

Даренията в криптовалута се облагат с 10% гербов налог в Португалия, но съществуват освобождавания за специфични семейни отношения. Сантос също така подчертава 4% комисиона за трансакции, улеснени от доставчици на крипто услуги.

Регистрацията и спазването на изискванията за бизнеса с криптовалути в Португалия са строги, като се изисква спазване на разпоредбите за борба с прането на пари (AML) и опознаване на клиента (KYC). Сантос подчерта още, че процесът на регистрация в Португалия е сравнително лесен в сравнение с други европейски държави.

В перспектива Сантос очаква хармонизиране на правните норми, включително нови закони и разпоредби за обмен на данни за криптоданъците. Той се застъпи за стабилност, ясни правила за данъчно облагане, опростена отчетност и рационализирани регулации, за да се затвърди позицията на Португалия като благоприятна за крипто и данъчно изгодна дестинация за международните инвеститори и предприятия.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Цените на руския петрол спадат – Индия ще засили покупките

На фона на спада на цената на руския суров петрол, която падна под границата от $60 за барел, заедно с по-широкия спад на международните бенчмаркове, Индия очаква увеличение на придобиването на руски петрол, както разкри високопоставен правителствен източник, говорил анонимно пред Reuters наскоро.

декември 9, 2023 20:00 2 мин. четене

Криптовалутите са сериозна заплаха според сенатор Елизабет Уорън

В четвъртък в ефира на CNBC американският сенатор Елизабет Уорън заяви, че криптовалутата представлява най-новата глобална заплаха.

декември 9, 2023 18:00 2 мин. четене

Китай се закани да даде силен тласък на икономиката си през 2024 година

Китай пое ангажимент да засили фискалната си политика през 2024 г. в опит да стимулира икономиката си в затруднено положение. 

декември 9, 2023 17:00 2 мин. четене

Европа поема инициативата – задават се нови забрани за износа на руски газ

Страните от Европейския съюз са на път да прекратят окончателно вноса на руски газ с въвеждането на мерки, целящи да забранят достъпа на руски енергийни компании до техните газопроводи и терминали.

декември 9, 2023 11:15 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.