НАЧАЛО Други

Кризата с имотите в САЩ взима превес – цените започнаха да спадат

октомври 21, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Кризата с имотите в САЩ взима превес – цените започнаха да спадат

Глобалният индекс на UBS за 2023 г. разкрива изненадващи тенденции на пазарите на недвижими имоти. Докато Токио и Хонконг оглавяват списъка, Европа, особено германските градове, показват признаци на прегряване.

Сред американските градове само Маями и Лос Анджелис се считат за надценени, за разлика от осем европейски града, начело с Цюрих, Мюнхен и Франкфурт.

Матиас Холцхай от UBS предупреди, че данните за случващото са контекстуализирани в рамките на историята на цените на всеки град. Европейските жилищни пазари, за разлика от американските, разчитат на комбинация от по-краткосрочни ипотеки и ипотеки с регулируема лихва, което може да доведе до засилен натиск върху продажбите.

През последните 15 месеца Европейската централна банка повиши основния си лихвен процент от 0% на 4.5%, а Английската централна банка скочи от нула на 5.25%. Обединеното кралство, с над 40% ипотеки с регулируема лихва, е изправено пред потенциално удвояване на ипотечните плащания при нулиране.

В Обединеното кралство цените на жилищата вече са спаднали с 25% в реално изражение от 2015 г. насам, отчасти поради опасения, свързани с Брекзит. В Германия, която преди беше буйна, се наблюдаваха стръмни съотношения между цените и наемите и висока тежест на жилищните разходи.

Въпреки че швейцарските градове като Цюрих и Женева са изправени пред разтегливи оценки, жилищните им пазари са относително стабилни поради лихвената политика на Швейцарската национална банка. Цените на жилищата в Германия вече са се понижили с 14% спрямо пика през март 2022 г.

Очаква се останалата част от Европа да последва примера им с прогнозиран спад от 5% до 10% до края на 2024 г. Това обаче може да се окаже недостатъчно, за да стимулира купувачите, като се имат предвид настоящите лихвени проценти. Може да се наложи цените да спаднат с около 15%, за да се изравнят със загубената покупателна способност на купувачите.

По-високите лихвени проценти оказват влияние и върху предлагането на нови жилища, като през първото полугодие на 2023 г. в Германия се наблюдава 25% спад на разрешителните за строеж в сравнение с предходната година.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Притесненията за долара и ролята на китайската валута

През последните няколко години сред висшите политици от БРИКС нараства загрижеността относно доминиращата роля на долара и неговото въздействие върху макроикономиката на развиващите се пазари.

декември 7, 2023 17:00 4 мин. четене

Съдът одобри признанието за вина на Чанпен Джао

Чанпен Джао наскоро бе признат за виновен от съдия в САЩ по дело, свързано с нарушения на разпоредбите за борба с прането на пари.

декември 7, 2023 16:46 2 мин. четене

Рецесията в САЩ и какво мислят директорите на големите банки

Джейн Фрейзър, главен изпълнителен директор на Citigroup, се присъедини към група на банкови ръководители, които предупреждават за предстоящи трудни времена.

декември 7, 2023 14:00 2 мин. четене

Саудитска Арабия може да започне “петролна война” срещу САЩ

Саудитска Арабия се сблъсква с предизвикателства при повишаването на цените на петрола чрез съкращаване на производството и може да обмисли значителна промяна в посока към САЩ, според мнението на енергийния експерт Пол Санки.

декември 7, 2023 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.