Home

Криптовалутата на Facebook ще бъде по-добре под контрола на МВФ

12.11.2019 10:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутата на Facebook ще бъде по-добре под контрола на МВФ

Бивш ръководител на централната банка на Китай заяви, че Libra на Facebook ще бъде по-добре да е под контрола на Международния валутен фонд (МВФ).

Предлаганата от Facebook платформа за дигитални разплащания продължава да предизвиква критики от финансовите регулатори по целия свят.

Libra ще работят по-добре под опеката на МВФ

Джоу Сяочуан, бивш ръководител на Народната банка на Китай (PBoC), сподели, че Libra имат малък шанс да успеят извън контрола на основните финансови институции. Коментирайки въпроса, Джоу отбеляза:

Хората ще поставят под съмнение мотивите на Libra, тъй като тя е инициирана от частна компания – всичко ще е много по-добре, ако бъде под мониторинга на МВФ.

Джоу, подобно на много видни личности в китайското правителство, също излезе срещу предложения от Facebook проект за дигитални разплащания. Още през юли, бившият председател на PBoC заяви, че Libra представлява значителни рискове за платежните системи и националните валути.

За Джоу, Libra, която е под контрола на частните компании, създава възможността тези частни интереси да диктуват паричната политика на глобално ниво. Трябва обаче да се направи аргумент, че замяната на Libra Association с МВФ вероятно би представлявало същия централизиран контрол на кредитния пазар.

Освен това, ако Либра бъде контролирана от МВФ, може да видим имплементация на системата от страна на суверенни сили, която наподобява сегашната финансова структура. Липсата на централизиран надзор е това, което според много хора, включително и Джак Дорси от Twitter, дава на Биткойн преимущество.

Криптовалутата на Facebook все още се бори с регулаторните притеснения

Междувременно, Libra продължава да се бори с регулаторните реакции на властите в различни юрисдикции. Освен, че заявяват желание да блокират развитието на проекта, някои страни се стремят да пуснат своите дигитални валути, за да се противопоставят на тази на Facebook.

Множество доклади от Китай гласят, че PBoC създава дигитален RMB, който ще свързва настоящата екосистема за електронни разплащания в страната. Както по-рано бе съобщено, Европейската централна банка (ЕЦБ) също търси да издаде публична дигитална валута, в отговор на Libra.

Някои от заинтересованите страни в Европейския съюз, наскоро призоваха да не бъде позволено на Китай да доминира над суверенната сцена на дигитални валути. В същото време, Турция трябва да приключи окончателното тестване на своята дигитална лира до 2020 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Илон Мъск върна “лазерните очи” на профилната си снимка в X

След като Джо Байдън обяви оттеглянето си от президентската надпревара в САЩ през 2024 г., милиардерът Илон Мъск промени профилната си снимка в X.

21.07.2024 23:09 1мин. четене

Доналд Тръмп с първи коментари след оттеглянето на Джо Байдън

След като Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, Доналд Тръмп коментира ситуацията чрез телефонно обаждане.

21.07.2024 21:44 1мин. четене

Стана ясно предложението на Джо Байдън за новия президент на САЩ

Джо Байдън реши да не продължава президентската надпревара, а да съсредоточи цялата си енергия върху задълженията си като президент до края на мандата.

21.07.2024 21:20 1мин. четене

ИЗВЪНРЕДНО: Джо Байдън официално се оттегля от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, което изпрати изборите в неизвестна посока.

21.07.2024 20:58 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.