НАЧАЛО Други

Криптовалутата на Facebook ще бъде по-добре под контрола на МВФ

НОЕ. 12, 2019 10:00 2 МИН . ЧЕТЕНЕ
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
 Криптовалутата на Facebook ще бъде по-добре под контрола на МВФ

Бивш ръководител на централната банка на Китай заяви, че Libra на Facebook ще бъде по-добре да е под контрола на Международния валутен фонд (МВФ).

Предлаганата от Facebook платформа за дигитални разплащания продължава да предизвиква критики от финансовите регулатори по целия свят.

Libra ще работят по-добре под опеката на МВФ


Джоу Сяочуан, бивш ръководител на Народната банка на Китай (PBoC), сподели, че Libra имат малък шанс да успеят извън контрола на основните финансови институции. Коментирайки въпроса, Джоу отбеляза:

Хората ще поставят под съмнение мотивите на Libra, тъй като тя е инициирана от частна компания - всичко ще е много по-добре, ако бъде под мониторинга на МВФ.Джоу, подобно на много видни личности в китайското правителство, също излезе срещу предложения от Facebook проект за дигитални разплащания. Още през юли, бившият председател на PBoC заяви, че Libra представлява значителни рискове за платежните системи и националните валути.

За Джоу, Libra, която е под контрола на частните компании, създава възможността тези частни интереси да диктуват паричната политика на глобално ниво. Трябва обаче да се направи аргумент, че замяната на Libra Association с МВФ вероятно би представлявало същия централизиран контрол на кредитния пазар.

Освен това, ако Либра бъде контролирана от МВФ, може да видим имплементация на системата от страна на суверенни сили, която наподобява сегашната финансова структура. Липсата на централизиран надзор е това, което според много хора, включително и Джак Дорси от Twitter, дава на Биткойн преимущество.

Криптовалутата на Facebook все още се бори с регулаторните притеснения


Междувременно, Libra продължава да се бори с регулаторните реакции на властите в различни юрисдикции. Освен, че заявяват желание да блокират развитието на проекта, някои страни се стремят да пуснат своите дигитални валути, за да се противопоставят на тази на Facebook.

Множество доклади от Китай гласят, че PBoC създава дигитален RMB, който ще свързва настоящата екосистема за електронни разплащания в страната. Както по-рано бе съобщено, Европейската централна банка (ЕЦБ) също търси да издаде публична дигитална валута, в отговор на Libra.

Някои от заинтересованите страни в Европейския съюз, наскоро призоваха да не бъде позволено на Китай да доминира над суверенната сцена на дигитални валути. В същото време, Турция трябва да приключи окончателното тестване на своята дигитална лира до 2020 г.

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ПРОЧЕТИ ОЩЕ: ЕС все още нямат ясна позиция спрямо криптовалутата на Facebook
Свалете БЕЗПЛАТНО '10 Златни Правила на Крипто Инвеститора'

Научете всичко, което трябва да знаете за инвестиции в Биткойн и други криптовалути директно от хора с 7 годишен опит в сферата

ВАЖНО: Ние никога няма да ви пращаме спам или да продаваме данните ви на трети лице.

Мнения (0)
Изкажете мнение
Още Други новини

Тим Дрейпър инвестира $1 милион в блокчейн проект за съдебната система

Aragon иска да децентрализира властта чрез създаване на базирана на блокчейн съдебна система за уреждане на спорове между членовете на общността.Правната система може да бъде следващата обществена инс...
ФЕВ. 24, 2020 09:00 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

The Simpsons правят голяма реклама на криптовалутите (видео)

В епизода, наименуван “Frinkcoin”, епизод 13 от сезон 31 на “The Simpsons”, излъчващ се в неделя, анимационното шоу посвещава повече от 80 секунди, за да обучи зрителите си за основите на виртуалните ...
ФЕВ. 23, 2020 20:11 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

1 милиард души ще имат допир с блокчейн икономиката в следващото десетилетие

37-годишният милиардер каза пред Forbes, че човечеството е предназначено за "по-глобална, по-справедлива, по-свободна и по-ефективна" финансова система, а 50-те милиона души, които в момента се занима...
ФЕВ. 21, 2020 20:15 1 МИН . ЧЕТЕНЕ

Швеция тества криптовалутата на централната си банка

Това доближава страната много повече до пускането на цифрова валута на централна банка (CBDC). Пилотната програма ще работи една година, до февруари 2021 г.Ако електронната крона официално стартира за...
ФЕВ. 21, 2020 18:50 1 МИН . ЧЕТЕНЕ
Абонирай се за Крипто Днес Бъди сред първите, които научават за нашите специални новини от крипто света