Decentraland

Decentraland MANA

Ранк 100
Ранк 100
Decentraland цена в USD:

$0.3640662

Пазарна капитализация
$694,754,724.34
1,908,319,865 MANA
24ч Обем
$43,759,916
120,197,698MANA
Крипто в циркулация
1,908,319,865.392 MANA
Макс : 2193179327.3201

Какво е Decentraland

Decentraland е базирана на Етериум метавселена, която е комбинация от виртуална реалност, обогатена реалност и интернет. Тя позволява на потребителите да бъдат част от споделено дигитално изживяване, в което те играят игри, обменят колекционерски предмети, купуват и продават дигитални недвижими, взаимодействат помежду си и др.

Светът на Децентраленд се състои от 90 601 парцела LAND. Всеки LAND участък е независим, притежава пропорции на размерите от 16 m x 16 m (256 квадратни метра) и притежава собствени координати.

Пространството Decentraland е разделено на отделни райони, които обикновено имат обща тема. Те са резултат от груповите продажби на токени MANA и специфичното за тези райони е, че техните LAND не могат да бъдат търгувани.

История

Проектът е създаден през 2015 г. от аржентинците Ари Мейлих и Естебан Ордано. Първата карта на играта, Genesis City, се състои от 90,601 парцела земя. През 2017 г. при първичното си предлагане на монети (ICO) проекта успя да набере $26 милиона.

Първоначално един парцел дигитална земя се продаваше за около $20. През 2021 г. след нарастването на популярността на незаменяемите токени (NFT), парцелите се продаваха за между $6,000 и $100,000.

През ноември 2021 г. виртуална компания за недвижими имоти закупува парцел в Decentraland за $2.43 милиона.

В края на 2021 г. и началото на 2022 г. големи брандове започват да закупуват “имоти” в Decentraland – сред големите имена се нареждат Samsung, Adidas, Atari, PricewaterhouseCoopers and Miller Lite. През март 2022 г. в Decentraland се проведе Седмица на модата в метавселената, в която се появиха иконични имена, сред които Dolce & Gabbana, Tommy Hilfiger, Elie Saab, Nicholas Kirkwood, Perry Ellis, Imitation of Christ, and Estée Lauder. Музикални изпълнители, сред които Deadmau5 и Grimes, провеждат концерти в платформата.

През октомври 2022 г. се съобщава, че пазарната оценка на Decentraland достигна $1.2 милиарда.

Токени на платформата

В екосистемата на Decentraland има три основни токена:

MANA

MANA е криптовалутата на този виртуален свят, която може да бъде използвана за закупуване на активи като облекла в играта, произведения на изкуството, дигитална собственост, имена и други.

Притежателите на MANA също така имат право на глас при вземането на решения за бъдещето на проекта в рамките на децентрализирана автономна организация (DAO). Decentraland използва механизъм за гласуване в DAO, който изисква от потребителите да конвертират своите MANA в обвити (wrapped) MANA или wMANA. wMANA е заключена в DAO и има силата на един глас при предложения за управление.

Първоначално е създадена обща наличност от 2.8 милиарда MANA токена, но значителна част от тях беше изгорена по време на аукционите на LAND.

LAND

LAND е NFT, който изобразява дигитални парцели земя, които се притежават от членове на общността. Въпреки че LAND може да се използва за множество цели, подобно на MANA той също дава правото на глас в рамките на DAO. Един токен LAND е равен на две хиляди гласа.

Estate

Потребителите, които притежават много отделни парцели, могат да ги обединят в единен токен – Estate. Силата на гласа на токена Estate се определя от броя на парцелите, от които се състои.

Как работи Decentraland?

Приложението Decentraland е създадено, за да проследява парцели с недвижими имоти, определени от токени LAND.

Софтуерът използва блокчейна на Етериум, за да проследява собствеността върху тази виртуална земя и изисква от потребителите да държат своя MANA токен в портфейл на Етериум, за да се включат в неговата екосистема.

Освен това разработчиците са свободни да въвеждат иновации в рамките на платформата на Decentraland, като проектират анимацията и взаимодействията, които се изпитват върху техните виртуални недвижими имоти.

Освен покупко-продажбата на земята, потребителите на Decentraland могат да отдават тези активи под наем на други участници в платформата.

Архитектура

Decentraland разполага с множество многопластови компоненти, изградени с помощта на смарт договори, базирани на Етериум.

Консенсусният слой поддържа счетоводна книга, в която се проследява собствеността на поземлените парцели. Всеки парцел LAND има уникална координата във виртуалния свят, собственик и препратка към файл с описание, представящ съдържанието в парцела.

Слоят със съдържание контролира какво се случва във всеки парцел и включва различни файлове, необходими за визуализирането им:

  • Файлове със съдържание – препратки към всички статични аудио и визуални изображения
  • Файлове със скриптове – определящи разположението и поведението на съдържанието, към което се препраща
  • Дефиниция на взаимодействието – peer-to-peer взаимодействия като жестикулиране, гласов чат и съобщения
  • И накрая, слоят в реално време улеснява социалните взаимодействия в рамките на Decentraland чрез потребителски аватари, включително гласов чат и съобщения

Децентрализираният пазар е акцентът на мрежата, където потребителите могат да купуват или продават притежаваните от тях активи. Оперативната съвместимост на криптомрежата позволява на потребителите да оценяват активите си извън платформата. Децентрализираната система за идентификация на Decentraland позволява на всеки в блокчейна бързо да провери съгласието на потребителя чрез криптографски подписи.

Пазар / Market

Пазарът позволява на играчите в Decentraland да управляват своите активи по веригата. Те могат да търгуват с други потребители, да продават или купуват виртуални парцели и LAND Estates, виртуални носими вещи, уникални имена и други NFT. Те могат също така да взаимодействат с други членове, да прехвърлят активи в играта, да изследват картата на виртуалния свят, да дават имена на виртуалните си имоти, да разрешават на други потребители да изследват тяхната LAND и др.

Строител / Builder

Членовете на Decentraland се насърчават да допринасят за виртуалната реалност, като създават свои собствени активи. Builder на Decentraland е създаден, за да улесни този процес, като предлага лесен за използване инструмент за визуален редактор. Той дава възможност на членовете да създават и публикуват сцени в Decentraland. Сцените са просто виртуални преживявания, създадени върху виртуални парцели, като игри, художествени галерии, магазини или други интерактивни преживявания. Те насърчават другите членове на Decentraland да се ангажират с вашите творения.

Какво можете да правите в Decentraland?

Decentraland предлага на своите членове огромно разнообразие от виртуални преживявания и възможности.

Инвестиция

LAND не е всичко, в което може да се инвестира в рамките на Decentraland. Потребителите могат да инвестират в най-различни форми на NFT като част от дългосрочна стратегия.

Покупка, продажба или отдаване под наем на земя

Виртуалната земя е уникален дигитален актив, който както споменахме е в основата на виртуалното пространство на Decentraland. Потребителите могат да станат собственици на LAND, могат да продават тези токени на други хора или да ги отдават под наем.

Осъвършенстване на платформата

Може би най-привлекателният елемент на Decentraland е възможността да създавате и споделяте свои собствени виртуални творения. Платформата насърчава развитието на отворена, споделена и интегрирана метавселена, където членовете могат да изразят своята индивидуалност и да помогнат за оформянето на бъдещето пред Decentraland. Творбите могат да бъдат под формата на сгради, аватари, изкуство и др.

Събития и най-различни социални дейности

Потребителите могат да посещават и различни виртуални събития като виртуални концерти, изложби на изкуство и други. Те могат да участват в социални дейности и да посещават казина, да играят игри, да участват в модни събития, да организират виртуални срещи и дори да посещават дигитални нощни клубове.

Рекламиране

Марките могат да наемат виртуална земя или да закупят своя собствена, за да създадат билбордове с рекламни послания върху тях.

Как да купя MANA?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като MANA е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Decentraland (MANA), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя MANA?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: