Aave

Aave AAVE

Ранк 59
Ранк 59
Aave цена в USD:

$98.802

Пазарна капитализация
$1,469,691,122.464
14,875,144 AAVE
24ч Обем
$111,007,448
1,123,537AAVE
Крипто в циркулация
14,875,144.456 AAVE
Макс : 16000000

Какво е Aave

Aave е автоматизирана децентрализирана платформа за кредитиране, създадена с цел потребителите да заемат и дават назаем криптовалути с помощта на смарт договори, и без посредници.

За да заемат дадена сума, потребителите на Aave трябва да депозират по-голяма стойност, отколкото искат да вземат – по този начин при неизпълнение на заемателя, платформата ликвидира обезпечението, ако стойността му спадне твърде много.

Криптовалутата на проекта се търгува под симвоа AAVE. Тя също така може да бъде стейквана в платформата на Aave.

Как работи Aave?

Както вече споменахме, потребителите могат да депозират криптовалута като обезпечение и да заемат други криптовалути до определен процент от стойността на обезпечението. Това е известно като съотношение между стойността на заема и стойността на обезпечението (LTV), а Aave ограничава заетата сума до 80% от текущата стойност на заложеното обезпечение.

Използваните от Aave смарт договори изчисляват условията на заема, събират депозираното обезпечение и разпределят заеманата криптовалута.

За заемодателите Aave позволява на потребителите да депозират криптовалута в платформата и да печелят лихва, която се изплаща от заемополучателите.

Вместо да свързва директно заемодатели и заемополучатели, Aave предлага пулове за ликвидност, в които потребителите могат да депозират криптоактиви, а тези криптоактиви се предоставят на заемополучателите. Това означава, че потребителите на Aave не трябва да се доверяват на конкретна институция или лице, което да управлява техните средства.

Софтуерът на Aave позволява отдаването или заемането на 17 различни криптовалути.

Заемополучателят може да публикува обезпечение в DAI, например, и да вземе заем в ETH. Това позволява на заемополучателя да получи експозиция към различни криптовалути, без да ги притежава директно.

За да улесни тази дейност, Aave издава два вида токени: aTokens, издавани на заемодателите, за да могат да събират лихви по депозитите, и AAVE токени, които са собственият токен на Aave.

Криптовалутата AAVE предлага на притежателите си няколко предимства. Например, на кредитополучателите на AAVE не се начислява такса, ако вземат заеми, деноминирани в токена. Също така кредитополучателите, които използват AAVE като обезпечение, получават отстъпка от таксите.

Притежателите на AAVE могат допълнително да прегледат заемите, преди те да бъдат пуснати на широката публика, ако заплатят такса в AAVE. Кредитополучателите, които публикуват AAVE като обезпечение, също могат да заемат малко повече.

Мигновени заеми (Flash Loans)

AAVE позволява някои заеми, наречени “светкавични заеми”, да бъдат отпускани и уреждани незабавно. Тези заеми не изискват предварително обезпечение и се осъществяват почти мигновено – с други думи те се заемат и връщат в рамките на един и същи блок.

Тези заеми са предназначени да могат потребителите да се възползват от възможностите за арбитражна търговия на криптопазара.

Добавянето на всеки нов блок отнема време. При Биткойн този интервал е приблизително 10 минути. При Етериум той е 13 секунди. Следователно мигновеният заем на Aave се осъществява в този период от 13 секунди.

Този тип заем работи по следния начин: Кредитополучателят може да поиска средства от Aave, но трябва да върне тези средства и такса от 0.09% в рамките на същия блок. Ако кредитополучателят не направи това, цялата транзакция се анулира, така че никога не са били заемани средства.

Как се взима заем от Aave?

За да заемат криптовалута в Aave, потребителите могат да свържат дигитален портфейл с платформата и да търсят в списък с активи, които поддържат депозити. Депозитите предлагат фиксирана годишна процентна доходност (APY), която се изплаща в същия актив, в който е депозирана.

Например, ако потребителят депозира ETH, лихвата се изплаща в ETH.

Потребителите ще трябва първо да предоставят криптовалута на платформата като обезпечение. След като обезпечението бъде депозирано в пуловете за ликвидност, потребителите всъщност печелят лихва върху тези депозити.

След като средствата бъдат депозирани, потребителите могат да търсят в поддържаните криптоактиви, които да заемат, а Aave автоматично изчислява колко могат да заемат. Тъй като всеки криптоактив има различни характеристики, Aave динамично изчислява наличната сума въз основа на стойността на депозираната криптовалута, стойността на актива и волатилността на актива.

След като изберат криптовалутата, потребителите могат да потвърдят транзакцията и криптовалутата ще бъде депозирана в свързания им портфейл.

Заемите нямат срок за погасяване, но изплащането трябва да бъде в същата форма като криптовалутата, която е била заета. Това означава, че ако даден потребител вземе назаем USDT на стойност $100, той ще трябва да я върне в USDT (плюс лихва).

Ликвидация на заема

Ако стойността на обезпечението за криптозаем в Aave спадне под определено LTV, платформата може автоматично да изплати част от заема чрез ликвидация. Този процес включва продажбата на до 50% от заложеното обезпечение, за да се изплати заемът и да се върне LTV в рамките на споразумението за заем.

Ликвидациите се обработват от “ликвидатори” – потребители, които могат да изплатят заема и да поискат обезпечението (плюс 5% бонус).

Какви са таксите на Aave?

Aave има няколко такси в платформата, включително такси за заемане и мрежови такси:

  • Такси за заем в Aave: Заемите на Aave имат такси с променлив и фиксиран лихвен процент, като таксите варират от 2% до 30%+ годишен процент на доходност (APY) или повече.
  • Такси за мигновени заеми: Начислява такса от 0.09% на транзакция.
  • Мрежови такси: Aave изисква заплащане на мрежови такси за всички транзакции (газ). Тези такси са за оператори на нодове (възли) и валидатори в мрежата на Етериум.

Как да купя AAVE?

1. Изберете крипто борса

Съществуват множество борси за криптовалути и обмени, които варират от лесни за използване системи до сложни информационни табла за напреднали търговци.

Тъй като AAVE е толкова популярен, на повечето борси за криптовалути ще можете да закупите токена, но е препоръчително да се придържате към няколко от по-популярните борси като Binance, Kraken, Coinbase и др. Различните платформи се предлагат с различни такси, мерки за сигурност и могат да включват други функции, така че е добре да направите проучване, преди да се регистрирате.

2. Създайте акаунт и го потвърдете

Започнете с регистрация на профила, която е напълно безплатна на гореспоменатите платформи. За допълнителна сигурност се активира и 2FA – двуфакторна автентификация. По този начин, вие с вашето устройство сте единствените, които може да дадете достъп до акаунта.

След това се преминава през KYC процес, който представлява предоставяне на лична информация – данни от лична карта / паспорт / шофьорска книжка, доказателство за адрес (напр. банково извлечение или сметка за комунални услуги).

След приключването на тези стъпки, вие сте готови да купувате, продавате и търгувате Aave (AAVE), както и да се възползвате от различни услуги като стейкинг.

3. Захранете сметката си

След като акаунтът ви е регистриран и потвърден е нужно да вкарате средства в сметката, за да можете да започнете да се възползвате от услугите покупка и търговия на платформата.

Основните варианти за депозит са:

  • Кредитна/дебитна карта
  • Банков депозит
  • Peer-to-peer (P2P)

Къде да купя AAVE?

Binance – РЕГИСТРИРАЙ СЕ СЕГА!

На Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, депозитите са абсолютно безплатни.

Таксите за теглене от платформата са както следва:

Ако сте се насочили към директно захранване на сметката, в зависимост коя фиатна валута използвате, таксите за депозит са: