НАЧАЛО Други

Крипто майнингът в Иран може да е заплаха за националната сигурност на САЩ

04.05.2024 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто майнингът в Иран може да е заплаха за националната сигурност на САЩ

Сенаторите Елизабет Уорън и Ангъс Кинг наскоро изразиха загриженост относно потенциалната злоупотреба с добива на криптовалути от страна на иранското правителство.

В писмо до ключови длъжностни лица, сред които съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът на отбраната Лойд Остин и министърът на финансите Джанет Йелън, те подчертаха необходимостта администрацията на Байдън да разследва възможните връзки между Иран и местните крипто миньори.

Сенаторите изразиха опасения, че дигиталните активи могат да бъдат използвани за заобикаляне на санкциите на САЩ, като се предполага, че Иран насочва средства от крипто добива за подкрепа на терористични организации.

Подчертавайки пряката заплаха за националната сигурност, произтичаща от използването на криптовалута от Иран за заобикаляне на санкциите, в писмото се изтъкват случаите, в които се твърди, че иранските военни дейности са използвали ресурси, финансирани с криптовалута, за да подкрепят известни терористични групировки като Хизбула. Тази загриженост беше особено подчертана от инциденти като удара с дрон в Йордания през януари 2024 г., за който се съобщава, че е отнел живота на трима американски военнослужещи. Сенаторите предупредиха, че без решителни действия Иран може да продължи да използва криптовалута за финансиране на враждебни дейности срещу държави като Израел.

Сенаторите Уорън и Кинг призоваха американските официални лица да предоставят подробна информация относно приходите, генерирани от крипто миньори в Иран, потенциалното им участие в пране на пари и предложените стратегии за противодействие на заплахите за националната сигурност. Те се позоваха на доклади, в които се предполага, че иранското правителство предпочита “новоизкопаните” Биткойн токени поради възприеманата им по-трудна и ниска степен на проследимост, като оценките сочат, че иранските миньори на Биткойн токени може да са натрупали до $1 милиарда приходи през 2021 г.

От 1979 г. насам Иран отдавна е обект на строги санкции, наложени от Съединените щати и международни органи. Въпреки че иранските власти преди това бяха наложили ограничения върху добива на криптовалути, позовавайки се на опасения относно потреблението на енергия, по-късно, през 2019 г., те легализираха тази практика.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

БРИКС: Русия и Китай са готови заедно да се противопоставят на САЩ

На фона на ескалиращото напрежение в световен мащаб Русия и Китай укрепват съюза си, представяйки единен фронт срещу политиките на САЩ.

18.05.2024 16:00 2 мин. четене

Ето коя криптовалута използват американските банки за токенизация

Depository Trust and Clearing Corporation (DTCC), известна като най-голямата система за сетълмент в света, си партнира с блокчейнът, предоставящ оракулски услуги – Chainlink (LINK), за да завърши пилотна програма, включваща няколко големи банкови институции в САЩ.

18.05.2024 15:00 1 мин. четене

ООН прогнозира подобряване на световната икономика

В четвъртък Организацията на обединените нации (ООН) съобщи за подобрени перспективи за световната икономика в сравнение с предишната си прогноза от януари.

18.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.