НАЧАЛО Други

Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

септември 20, 2022 13:58 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

Определящото за сферата съдебно дело между Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Ripple Labs може би е към своя край. Делото привлича интереса на крипто пространство от близо две години.

В неделя, 18 септември 2022 г., адвокатът на Ripple Джеймс К. Филан написа в Twitter, че Ripple Labs, настоящият главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус и бившият главен изпълнителен директор Крис Ларсен са подали предсрочно искане за обобщено съдебно решение. До него може да се стигне, когато страните, подали молбата, могат да докажат, че няма истински фактически спорове.

Една от критичните точки на спора, изтъкната от ответниците, е, че SEC няма юрисдикция върху чуждестранни транзакции, включващи XRP. Тъй като транзакциите са извършени на чуждестранните борси Binance, Bitfinex, Bithumb, Bitforex и Huobi, наред с други.

Комисията по ценните книжа и фондови борсите съди Ripple Labs, бившия ѝ главен изпълнителен директор Крис Ларсен и настоящия главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус за това, че са набрали $1.3 милиарда чрез продажби на нерегистрирани ценни книжа, а Гарлингхаус за това, че лично е реализирал печалби на стойност стотици милиони долари. Искът е подаден през декември 2020 г.

Ответниците твърдят, че SEC не може да докаже, че прехвърлянето на XRP включва „инвестиционен договор“ – критичен компонент, необходим за квалифицирането на даден актив като ценна книга съгласно т.нар. тест на Хауи.

Не може да има „инвестиционен договор“, ако няма договор с характеристиките на инвестиция. Не може да има и „инвестиционен договор“, ако договорът не включва поемане на задължения след продажбата от страна на организатора към инвеститора. В противен случай договорът е просто продажба на активи.

Освен това от Ripple Labs, заявиха че не може да има „инвестиционен договор“, освен ако инвеститорът не придобие договорно право да поиска и получи част от печалбите, генерирани от дейността на организатора.

SEC не успяха да докажат, че съществува инвестиционен договор без тези съставни елементи, поради което ответниците искат да се представи решение в кратък срок.

По-рано по делото, за да подкрепят аргумента, че Ripple не е ценна книга, компанията, Ларсен и Гарлингхаус се опитаха да използват изявление направено от висшия служител Уилям Хинман през 2018 г. В изявлението Хинман заяви, че не смята, Етериум за ценна книга.

Възможно ли е крипто индустрията да спечели?

Ако съдът изпълни желанието за съкратеното съдебно решение, делото може да се окаже от решаващо значение за определянето на това кои криптовалути са ценни книжа и попадат под юрисдикцията на SEC. 

Неотдавнашното изявление на Белия дом относно крипто регулирането беше разкритикувано за това, че не предоставя ясни насоки за определяне дали някои крипто активи са ценни книжа. В неотдавнашните показания на председателя на SEC Гари Генслер се казва, че „огромното мнозинство“ от крипто активите са ценни книжа.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ : Ще има ли споразумение между Ripple и SEC?


„Опитите да се вкарат дигитални активи, които приличат повече на стоки, отколкото на ценни книжа, в регулаторна рамка за ценни книжа просто не работят“, каза Стю Алдероти, един от адвокатите на Ripple.

Всички пътища не водят до Комисията по ценните книжа и борси, защото тя не разполага с рационална регулаторна рамка.  

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Ripple с голяма победа в делото срещу SEC

Съдията от Окръжния съд на САЩ Аналиса Торес нареди на Комисията по ценни книжа и борси да предаде документи, свързани с бившия й висш служител Уилям Хинман, което е значителна победа за Ripple.

септември 30, 2022 16:18 1 мин. четене

Binance добави майнинг пул за ETHW протокола

Според Binance потребителите, които изберат да се присъединят към басейна за добив на ETHW, няма да бъдат таксувани, като офертата ще продължи до 29 октомври.

септември 30, 2022 15:13 1 мин. четене

Още една компания за копаене на Биткойн (BTC) става публична

Компанията за добив на Биткойн (BTC) Rhodium Enterprises планира да се листне на Nasdaq под символа „RHDM“ чрез обратно сливане с фирмата за бизнес консултации SilverSun Technologies Inc., съобщи Bloomberg на 30 септември.

септември 30, 2022 13:11 1 мин. четене

BlackRock ще стартира ETF за метавселена

BlackRock Inc. планира да създаде ETF, за да даде на клиентите си възможност да добавят в портфолиата си компании с експозиция към метавселената.

септември 30, 2022 11:30 1 мин. четене