НАЧАЛО Други

Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

септември 20, 2022 13:58 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

Определящото за сферата съдебно дело между Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Ripple Labs може би е към своя край. Делото привлича интереса на крипто пространство от близо две години.

В неделя, 18 септември 2022 г., адвокатът на Ripple Джеймс К. Филан написа в Twitter, че Ripple Labs, настоящият главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус и бившият главен изпълнителен директор Крис Ларсен са подали предсрочно искане за обобщено съдебно решение. До него може да се стигне, когато страните, подали молбата, могат да докажат, че няма истински фактически спорове.

Една от критичните точки на спора, изтъкната от ответниците, е, че SEC няма юрисдикция върху чуждестранни транзакции, включващи XRP. Тъй като транзакциите са извършени на чуждестранните борси Binance, Bitfinex, Bithumb, Bitforex и Huobi, наред с други.

Комисията по ценните книжа и фондови борсите съди Ripple Labs, бившия ѝ главен изпълнителен директор Крис Ларсен и настоящия главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус за това, че са набрали $1.3 милиарда чрез продажби на нерегистрирани ценни книжа, а Гарлингхаус за това, че лично е реализирал печалби на стойност стотици милиони долари. Искът е подаден през декември 2020 г.

Ответниците твърдят, че SEC не може да докаже, че прехвърлянето на XRP включва “инвестиционен договор” – критичен компонент, необходим за квалифицирането на даден актив като ценна книга съгласно т.нар. тест на Хауи.

Не може да има “инвестиционен договор”, ако няма договор с характеристиките на инвестиция. Не може да има и “инвестиционен договор”, ако договорът не включва поемане на задължения след продажбата от страна на организатора към инвеститора. В противен случай договорът е просто продажба на активи.

Освен това от Ripple Labs, заявиха че не може да има “инвестиционен договор”, освен ако инвеститорът не придобие договорно право да поиска и получи част от печалбите, генерирани от дейността на организатора.

SEC не успяха да докажат, че съществува инвестиционен договор без тези съставни елементи, поради което ответниците искат да се представи решение в кратък срок.

По-рано по делото, за да подкрепят аргумента, че Ripple не е ценна книга, компанията, Ларсен и Гарлингхаус се опитаха да използват изявление направено от висшия служител Уилям Хинман през 2018 г. В изявлението Хинман заяви, че не смята, Етериум за ценна книга.

Възможно ли е крипто индустрията да спечели?

Ако съдът изпълни желанието за съкратеното съдебно решение, делото може да се окаже от решаващо значение за определянето на това кои криптовалути са ценни книжа и попадат под юрисдикцията на SEC. 

Неотдавнашното изявление на Белия дом относно крипто регулирането беше разкритикувано за това, че не предоставя ясни насоки за определяне дали някои крипто активи са ценни книжа. В неотдавнашните показания на председателя на SEC Гари Генслер се казва, че “огромното мнозинство” от крипто активите са ценни книжа.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ : Ще има ли споразумение между Ripple и SEC?


“Опитите да се вкарат дигитални активи, които приличат повече на стоки, отколкото на ценни книжа, в регулаторна рамка за ценни книжа просто не работят”, каза Стю Алдероти, един от адвокатите на Ripple.

Всички пътища не водят до Комисията по ценните книжа и борси, защото тя не разполага с рационална регулаторна рамка.  

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken стартира нова услуга за търговия с акции

Съобщава се, че през 2024 г. борсата за криптовалути Kraken ще представи нова услуга за търговия с акции.

септември 28, 2023 13:00 2 мин. четене

Големият проблем, пред който е изправен фондовия пазар

На Уолстрийт се очаква намаляване на прогнозите за корпоративните печалби, което от своя страна може да се отрази на пазара на акции.

септември 28, 2023 11:00 2 мин. четене

Най-голямата заплаха за световната икономика според JPMorgan

В неотдавнашно интервю Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, изрази загриженост относно готовността на световната икономика за потенциален сценарий на повишаване на основните лихвени проценти на Федералния резерв до 7%.

септември 28, 2023 10:00 2 мин. четене

Илон Мъск и глобалното влияние на един от най-ценните кадри на САЩ

Много бизнес лидери изживяват целия си живот, без да участват в международни инциденти. Илон Мъск обаче се оказа в центъра на два такива инцидента само за този месец.

септември 28, 2023 9:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.