НАЧАЛО Други

Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

септември 20, 2022 13:58 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Наближава ли краят на делото между Ripple и SEC?

Определящото за сферата съдебно дело между Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Ripple Labs може би е към своя край. Делото привлича интереса на крипто пространство от близо две години.

В неделя, 18 септември 2022 г., адвокатът на Ripple Джеймс К. Филан написа в Twitter, че Ripple Labs, настоящият главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус и бившият главен изпълнителен директор Крис Ларсен са подали предсрочно искане за обобщено съдебно решение. До него може да се стигне, когато страните, подали молбата, могат да докажат, че няма истински фактически спорове.

Една от критичните точки на спора, изтъкната от ответниците, е, че SEC няма юрисдикция върху чуждестранни транзакции, включващи XRP. Тъй като транзакциите са извършени на чуждестранните борси Binance, Bitfinex, Bithumb, Bitforex и Huobi, наред с други.

Комисията по ценните книжа и фондови борсите съди Ripple Labs, бившия ѝ главен изпълнителен директор Крис Ларсен и настоящия главен изпълнителен директор Брад Гарлингхаус за това, че са набрали $1.3 милиарда чрез продажби на нерегистрирани ценни книжа, а Гарлингхаус за това, че лично е реализирал печалби на стойност стотици милиони долари. Искът е подаден през декември 2020 г.

Ответниците твърдят, че SEC не може да докаже, че прехвърлянето на XRP включва „инвестиционен договор“ – критичен компонент, необходим за квалифицирането на даден актив като ценна книга съгласно т.нар. тест на Хауи.

Не може да има „инвестиционен договор“, ако няма договор с характеристиките на инвестиция. Не може да има и „инвестиционен договор“, ако договорът не включва поемане на задължения след продажбата от страна на организатора към инвеститора. В противен случай договорът е просто продажба на активи.

Освен това от Ripple Labs, заявиха че не може да има „инвестиционен договор“, освен ако инвеститорът не придобие договорно право да поиска и получи част от печалбите, генерирани от дейността на организатора.

SEC не успяха да докажат, че съществува инвестиционен договор без тези съставни елементи, поради което ответниците искат да се представи решение в кратък срок.

По-рано по делото, за да подкрепят аргумента, че Ripple не е ценна книга, компанията, Ларсен и Гарлингхаус се опитаха да използват изявление направено от висшия служител Уилям Хинман през 2018 г. В изявлението Хинман заяви, че не смята, Етериум за ценна книга.

Възможно ли е крипто индустрията да спечели?

Ако съдът изпълни желанието за съкратеното съдебно решение, делото може да се окаже от решаващо значение за определянето на това кои криптовалути са ценни книжа и попадат под юрисдикцията на SEC. 

Неотдавнашното изявление на Белия дом относно крипто регулирането беше разкритикувано за това, че не предоставя ясни насоки за определяне дали някои крипто активи са ценни книжа. В неотдавнашните показания на председателя на SEC Гари Генслер се казва, че „огромното мнозинство“ от крипто активите са ценни книжа.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ : Ще има ли споразумение между Ripple и SEC?


„Опитите да се вкарат дигитални активи, които приличат повече на стоки, отколкото на ценни книжа, в регулаторна рамка за ценни книжа просто не работят“, каза Стю Алдероти, един от адвокатите на Ripple.

Всички пътища не водят до Комисията по ценните книжа и борси, защото тя не разполага с рационална регулаторна рамка.  

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Още Други Новини

Роджър Вер дължи $20 милиона на Genesis

Роджър Вер обвинен в неизпълнението на задължения към Genesis в размер на $20 милиона.

януари 27, 2023 9:59 2 мин. четене

Coinbase глобени с $3.6 милиона

Coinbase, водещата борса за криптовалути, базирана в САЩ, получи санкция в размер на $3.6 милиона от Нидерландксата централна банка (DNB) за това, че не е получила съответната регистрация, преди да започне да предоставя крипто услуги в страната.

януари 26, 2023 18:00 2 мин. четене

FTX публикува пълен списък на своите кредитори

Публикуван е пълен списък на кредиторите, на които управляваната от Сам Банкман-Фрийд фалирала криптоборса – FTX дължи пари.

януари 26, 2023 12:23 2 мин. четене

Крипто и блокчейн решават ключов проблем, твърди комисар на SEC

Kомисар в Комисията по ценни книжа и борси (SEC), заяви, че след ужасната година участниците в сектора трябва да си спомнят какво всъщност представлява криптовалутата.

януари 26, 2023 11:37 2 мин. четене