НАЧАЛО Други

Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

октомври 1, 2023 12:00 3 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Края на годината може да се окаже много силен за фондовия пазар

Tенденцията за сезонност на фондовите пазари се прояви почти перфектно през третото тримесечие на 2023 г., като август и септември оправдаха репутацията си на жестоки месеци за американските акции.

Но тази сезонна слабост може да подготви рали на фондовия пазар през последното тримесечие на годината, смятат дългогодишни пазарни стратези.

В исторически план четвъртото тримесечие е най-доброто тримесечие за американския фондов пазар, като индексът с голяма капитализация S&P 500 SPX е нараснал с близо 80% от 1950 г. насам и е спечелил средно над 4%, два пъти повече от следващото най-добро тримесечие, каза Райън Детрик, главен пазарен стратег в Carson Group.

Октомври е известен като месец на изключителна волатилност, като някои от легендарните сривове на фондовия пазар в САЩ – Паниката от 1907 г., Крахът на Уолстрийт през 1929 г. и Черният понеделник през 1987 г. – са се случили през октомври. Въпреки това като цяло той все още е “доста приличен месец”, особено когато акциите спадат с повече от 1% през предходните два месеца, вярва Детрик.

В петък S&P 500 и Nasdaq Composite регистрираха най-лошия си месец от декември насам и най-лошото си тримесечие досега през 2023 г. И трите основни индекса претърпяха втори пореден месец на загуби, според Dow Jones Market Data.

Последното покачване на доходността на държавните облигации и американският долар на 10-месечен връх спрямо кошницата от основни валути заговориха със сезонната слабост, за да сринат пазара през септември.

Макар че бичите тенденции при долара и доходността са в ход от месеци, решението на Федералния резерв за лихвените проценти и пресконференцията на председателя Джером Пауъл миналата седмица ускориха ралито на лихвите и зелените пари.

Саудитска Арабия и Русия удължиха доброволното си съкращаване на добива на петрол до края на 2023 г., което задълбочи опасенията на инвеститорите, че намаляването на инфлацията до 2% е трудно и може да се наложи още повишения на лихвените проценти.

От друга страна S&P 500 приключи месеца със загуба от 4,9%, докато Dow Jones Industrial Average DJIA спадна с 3,5%, а Nasdaq Composite – с 5.8% през септември. През август S&P 500 се понижи с 1.8%, докато индустриалният индекс Dow спадна с 2.4%, а Nasdaq – с 2.2% за месеца, по данни на FactSet.

За последните три пъти, когато акциите са се понижили с 1% през предходните два месеца, октомври е отскочил с впечатляващ ръст от съответно 10.8%, 8.3% и 8.0%“, припомни Детрик.

Ако се обърнем към четвъртото тримесечие, то се е повишавало 12 от 13 пъти и средно с над 7.0% [от 1950 г. насам]“, каза той, добавяйки: “С други думи, когато наблюдаваме сезонната слабост през август и септември, е нормално да видим и силно рали в края на годината.”

Освен това, когато S&P 500 е нараснал с между 10 и 20% за годината, насочвайки се към обикновено силното четвърто тримесечие, Детрик заяви, че очаква “още по-добро четвърто тримесечие”, средно с над 5%. Според данните на FactSet досега през 2023 г. S&P 500 е напреднал с над 12%.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Саудитска Арабия ще инвестира $5 милиарда в държавите от БРИКС

По време на неотдавнашната среща на върха на ООН за климата Обединените арабски емирства (ОАЕ), като новоприет член на БРИКС, поеха значителен ангажимент от $5 милиарда за укрепване на икономическото партньорство.

декември 2, 2023 21:00 2 мин. четене

Binance и сериозните им инвестиции в лобиране

През последните няколко години Binance значително увеличи инвестициите си в лобиране, като през 2023 г. разходите за Binance и Binance.US надхвърлиха $1 милион.

декември 2, 2023 18:00 1 мин. четене

САЩ иска икономически да осакати Русия – санкциите може да продължат дълги години

Очаква се през следващото десетилетие Съединените щати да поддържат санкциите срещу Москва, за да намалят значително енергийните приходи на Русия.

декември 2, 2023 15:00 2 мин. четене

Топ 3 акции, които може да скочат през 2024 г.

След заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC) очакванията за лихвените проценти се промениха.

декември 2, 2023 11:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.