НАЧАЛО Други

Конфликтът между Израел и Палестина ескалира – цените на петрола продължават да се покачват

октомври 27, 2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Конфликтът между Израел и Палестина ескалира – цените на петрола продължават да се покачват

Цените на петрола се повишиха с над $2 за барел в петък поради ескалиращите опасения от конфликти в Близкия изток.

Съобщенията за американски удар по ирански цели в Сирия допринесоха за поскъпването. Суровият петрол тип “Brent” за декември поскъпна с 2.3% до $89.96, а американският петрол тип “West Texas Intermediate” за декември – с 2.3% до $85.1.

Американски изтребители нанесоха удари по обекти на подкрепяната от Иран милиция в Сирия в отговор на нападенията срещу американски сили. Иранският министър на външните работи Хосейн Амирабдолахиан предупреди в ООН, че ако офанзивата на Израел срещу Хамас продължи, САЩ ще бъдат изправени пред последствия.

Отделно от това, снаряди удариха два египетски града на Червено море, което показва потенциално регионално разпространение. Израелските сили проведоха най-мащабната си сухопътна атака в Газа по време на 20-дневната война с Хамас.

Въпреки че настоящите събития не са оказали пряко въздействие върху доставките на петрол, възникват опасения за потенциални смущения. Това включва притеснения за износа от основния производител на суров петрол Иран, който подкрепя Хамас, и потенциални последици за доставките от Саудитска Арабия и други производители от Персийския залив.

Хелима Крофт от RBC Capital изтъкна предизвикателството да се предвиди траекторията на кризата. Goldman Sachs запази прогнозата си за първото тримесечие на 2024 г. за петрола сорт Brent на ниво от $95 за барел, като отбеляза, че по-ниският ирански износ може да повиши базовите цени с 5%.

Те също така предупредиха за 20% скок на цените, ако търговията през Ормузкия проток, на който се падат 17% от световното производство на петрол, бъде прекъсната.

През третото тримесечие американската икономика отбеляза стабилен растеж, контрастиращ с икономическите предизвикателства в Европа. Джон Еванс от PVM подчерта, че енергийните пазари може да не са в състояние да игнорират тези потенциални икономически въздействия за дълго.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС, Биткойн и злато – предстои тежка година за долара

През изминалата година Съединените щати бяха изправени пред сериозни икономически предизвикателства, борейки се с инфлацията и стремейки се да стабилизират финансовото си състояние в условията на глобални колебания.

декември 4, 2023 8:00 3 мин. четене

Coinbase регистрира огромен ръст на обема на търговия – цената на акциите се изстреля с над 70%

След неотдавнашните регулаторни сътресения в Binance обемите на търговия в Coinbase отбелязаха значителен ръст. Едновременно с този скок се наблюдаваше и значителен ръст в цената на акциите на компанията.

декември 4, 2023 6:00 2 мин. четене

Китайските AI фирми устояват на натиска на САЩ

Налагането на ограничения върху чиповете и санкциите, насочени към китайските компании за изкуствен интелект, нанесоха значителен удар върху напредъка на страната в областта на изкуствения интелект.

декември 3, 2023 21:00 2 мин. четене

Канада се разминава с рецесията, но икономиката се свива

Икономиката на Канада се сблъска с неочакван неуспех през третото тримесечие, разкривайки спад на годишна база от 1.1%, както стана ясно от последните данни, което е далеч от рецесия, но показва спъващ се растеж преди предстоящото решение за лихвените проценти.

декември 3, 2023 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.